Bijgewerkt: 15 maart 2023
Tijdens de zwangerschap kunnen er typische verschijnselen voorkomen zoals aambeien of harde ontlasting. Niet zo heel ernstig zou je denken, maar deze twee kunnen wel weer zorgen voor een aarsfistel of een aarskloof. Overigens horen aarsfistels en aarskloven niet tot de typische zwangerschapsverschijnselen, maar kunnen ze wel eerder ontstaan. De vraag is of je behandeld mag worden wanneer je zwanger bent. De symptomen kunnen namelijk erg pijnlijk zijn en maken de zwangerschap er niet prettiger op.
Een aarsfistel
Wat is eigenlijk een aarsfistel? Dit wordt ook wel fistula ani genoemd en is een smalle en diepe pijpzweer die zich in de omgeving van de anus (aars) bevindt.
Aarskloof
Een aarskloof is weer heel iets anders, maar komt ook in de directe omgeving van de anus voor. Bij een aarskloof gaat het om een scheurtje dat zich in de huid en het slijmvlies bevindt, aan de rand van de anus. Een andere benaming voor aarskloof is fissura ani of anale kloof.
Tijdens de zwangerschap
Zwangere vrouwen hebben vaker last van bepaalde ongemakken zoals aambeien. Een aarsfistel of een aarskloof is echter geen zwangerschapsverschijnsel. Wat echter ook niet inhoudt dat het niet tijdens de zwangerschap kan ontstaan.
Feit is dat de zwangerschap geen veroorzaker is, maar een aarsfistel of aarskloof wel aanwezig kan zijn. Vrouwen die zwanger zijn hebben wel een verhoogde kans op het krijgen van een aarskloof of een aarsfistel. Dit heeft te maken met het feit dat aambeien en harde ontlasting bij zwangere vrouwen vaker voorkomt.
Tip: behandel aambeien tijdig. Dit voorkomt latere problemen zoals het ontstaan van een aarskloof of aarsfistel.
De echte oorzaak van een aarsfistel en aarskloof
Waardoor ontstaat een aarsfistel? Dit begint eerst met een ontsteking. Vaak gaat het hier om een ontstoken anaalkliertje. Maar ook kunnen aambeien de oorzaak zijn, er ontstaat dan een ontsteking in of nabij de aambeien. Als gevolg van een ontsteking kan er een abces ontstaan. Een aarsfistel ontstaat nadat dit abces is doorgebroken. De directe oorzaak is dus te herleiden naar een ontsteking. Ook een darmziekte kan de veroorzaker zijn.
Een aarskloof heeft vaak weer een andere oorzaak. Harde ontlasting kan het slijmvlies van de anus flink beschadigen. Vaak ontstaat harde ontlasting door verkeerde voeding en te weinig vocht en lichaamsbeweging. Het is vaak een combinatie van factoren.
Symptomen en klachten aarsfistel
Een aarsfistel is een open verbinding tussen de huid en de endeldarm. Er ontstaat een gangetje vanuit de endeldarm naar de huid toe, waaruit regelmatig vuil en vocht loopt. Op deze manier vindt er afvoer plaats.
De fistel kan oppervlakkig zijn of dieper liggen. De fistelgang kan recht of in vele bochten lopen. Het uiteinde van de fistelgang leidt daardoor niet altijd direct naar het beginpunt en de bron van alle ellende. Een aarsfistel geeft klachten van pijn die zeer hevig kunnen zijn.
Aarskloof symptomen
Een aarskloof geeft ook klachten van pijn. Vooral tijdens en vlak na de ontlasting is er sprake van hevige pijn. Vaak bevindt de scheur zich aan de achterzijde of de rugzijde van de anus. Ook kan er sprake zijn van jeuk. Vaak zien we dat patiënten met een aarskloof de ontlasting op gaan houden omdat dit anders pijn doet. De ontlasting wordt hierdoor nog harder met nog meer pijn als gevolg.
Is behandeling van een aarsfistel nodig?
Zonder behandeling zal een aarsfistel niet verdwijnen. Een oppervlakkige aarsfistel is goed te behandelen door het dak van de fistelgang te klieven. Dit gebeurt onder dagbehandeling en een eenvoudige verdoving.
Een diepe aarsfistel ontstaat vaak na een ernstige ontsteking van de darmwand. Omdat er hierbij meerdere kronkelende fistelgangen ontstaan, is een operatieve ingreep nodig. Vaak is hierbij algehele narcose nodig. De fistelgangen worden helemaal opengelegd. Omdat bij diepere aarsfistels deze gang ook door het onderste gedeelte van de sluitspier loopt, wordt ook deze opengelegd. Soms moet de ingang van de fistelgang gezocht worden en wordt deze afgesloten met behulp van slijmvlies van de darmwand.
Behandeling aarskloof
Een aarskloof wordt juist behandeld met behulp een verdovende zalf. Hiermee verdwijnt de pijn. Belangrijk is dat de ontlasting minder hard wordt. Dit kan door het aanpassen van de voeding of door het gebruik van laxeermiddelen. Zitbaden helpen de kloof schoon te houden.
Het duurt gemiddeld 8 tot 12 dagen voordat de aarskloof genezen is. Wanneer dit vaker terugkomt of niet wil genezen is een operatieve ingreep mogelijk. Hierbij wordt de anus wat verder opgerekt. Op deze manier scheurt deze niet meer zo makkelijk in. Ook moet bekeken worden of het dieet om een blijvende aanpassing vraagt.
Operatieve ingreep tijdens de zwangerschap
Artsen voeren liever geen operaties tijdens een zwangerschap uit, tenzij hier echt noodzaak voor is. Bij aarskloven en aarsfistels wordt daarom eerst bekeken of een andere behandeling mogelijk is en of een eventuele operatie uitgesteld kan worden tot na de bevalling. Narcosemiddelen kunnen een ongewenst effect hebben op zowel moeder als kind.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.