Bijgewerkt: 15 maart 2023
Altijd een opgeladen telefoon, dat zou geweldig zijn. Helaas is dit alleen mogelijk wanneer je de smartphone continu aan de oplader laat zitten, of een powerbank meeneemt. Wil je dat je telefoon tegen de avond nog steeds bruikbaar is, zonder dat je tussendoor moet opladen? Ontdek hoe je ervoor zorgt dat de accu van de telefoon langer meegaat.
Waarom je een powerbank nodig hebt
Iedereen met een smartphone zou ook een powerbank moeten hebben. Dit is een externe accu die zijn energie aan de smartphone doorgeeft. Het is het ideale en compacte item voor het opladen van je smartphone, tablet, draadloze oortjes en andere devices.
De accu van een smartphone is vele malen oplaadbaar. Wanneer je de hele dag van huis bent is het praktisch wanneer je de accu tussendoor kunt opladen. Daarom is een powerbank zo handig. Je bent dan niet afhankelijk van stopcontacten in je omgeving.
Het gebruik van een powerbank
Een powerbank verlengt de levensduur van de accu niet, maar zorgt ervoor dat deze voller is. Hierdoor kun je weer enige tijd met de telefoon doen. Het is belangrijk om de powerbank van tevoren op te laden. Koppel de bijgeleverde kabel aan de powerbank en het andere uiteinde aan de laptop, pc of het stopcontact. In dit laatste geval heb je een extra stekker nodig. Het duurt enkele uren voordat de powerbank volledig geladen is.
Neem de powerbank mee op reis, naar je werk of een dagje uit. Wanneer je merkt dat de accu van je smartphone onder de 50% komt dan wordt het tijd om deze op te laden. Koppel de smartphone middels de kabel aan de powerbank. Op het scherm van je smartphone zie je dat de accu aan het laden is en welke capaciteit deze heeft.
Tips om de levensduur van de accu van je telefoon te verlengen
Moet je een accu tot 100% opladen, wanneer koppel je hem aan de oplader en maakt het wat uit wanneer de accu te warm of te koud wordt? Hieronder vind je enkele tips om de accu van je telefoon langer mee te laten gaan.
1. Laad de accu in kleine gedeeltes op
Sommigen wachten totdat de accu onder de 10% duikt om hem vervolgens op te laden. Niet doen, je mag een accu meerdere keren per dag opladen. Kleine beetjes opladen kan geen kwaad en zorgt ervoor dat de capaciteit niet te snel achteruit gaat.
2. Niet onder de 50%
Het is aan te raden om de accu tussen de 50% en 99% vol te houden. Sommigen zeggen tussen 25% en 75%, maar dit is een slecht advies. Wanneer je de smartphone intensief gebruikt zul je meerdere keren per dag op moeten laden, maar dit is wel beter voor de accu. Je verlengt hier echt de levensduur mee.
Een snellader voor je smartphone nodig? Hieronder vind je kwalitatieve snelladers die niet teveel druk op de accu leggen.
3. Niet te warm en ook niet te koud
Laat je smartphone nooit in de auto of achter een raam liggen, zeker niet op een zonnige dag. Een warme accu gaat sneller leeg en kan zelfs slijten. Een te koude accu is ook niet goed. Houd je smartphone op kamertemperatuur, en wanneer je in de winter naar buiten gaat bewaar je hem in je broekzak. Zo weet je zeker dat de accu niet bevriest.
4. Gebruik de smartphone niet tijdens het opladen
Hoe lastig het ook is, laat je smartphone tijdens het opladen met rust. Door hem tijdens het opladen te gebruiken ontstaan er mini-oplaadcycli. De accu heeft een beperkte hoeveelheid oplaadcycli en naarmate je dichterbij de grens komt, hoe korter de accu meegaat.
5. Breng de schermhelderheid omlaag
Een hoge schermhelderheid is geweldig, want je hebt perfect zicht op video’s, informatie en social media. Vooral wanneer je ogen niet meer zo goed zijn is een hoge schermhelderheid een stuk prettiger. Helaas vraagt dit ook veel van de accu. Probeer daarom de helderheid iets lager in te stellen.
6. Een korte schermvergrendeldtijd
Gebruik je de smartphone meerdere keren per dag? Stel de automatische schermvergrendeling in op 1 minuut. Hoe langer je scherm ongebruikt aan blijft staan, hoe meer dit van de accu vraagt.
7. Draaiende apps op de achtergrond afsluiten
Waarschijnlijk open je dagelijks meerdere apps. Op de homeknop drukken zorgt ervoor dat de apps verdwijnen, maar stiekem blijven ze op de achtergrond draaien. Dit vergt veel van de processor maar ook van je accu.
Achtergrondapps sluiten Android
- Tik op de recent-toets, die vind je linksonderaan de smartphone
- Bekijk het overzicht van de openstaande apps
- Veeg de apps die je wil sluiten van beneden naar boven
- Alternatief: klik op het kruisje van de app om deze te sluiten
- Alle apps sluiten: tik op de optie Alles sluiten
Achtergrondapps sluiten iPhone
- Met je vinger over het scherm vanaf de onderkant omhoog
- Bekijk de actieve apps
- Veeg met de vinger de gewenste app omhoog om deze te sluiten
8. Lite-versie van applicaties
Sommige applicaties verbruiken veel energie. Dit is vooral bekend van social media apps. Gelukkig zijn er steeds meer social media platformen die naast een normale app ook de lite-versie aanbieden. De mogelijkheden binnen deze versie zijn misschien wat minder maar je redt het tot het einde van de dag met je accu.
9. Instelling om de batterij te beschermen tegen slijtage
Veel smartphones zijn voorzien van een instelling die de batterij beschermt tegen vroegtijdige slijtage. Ga hiervoor naar de batterijinstellingen op de smartphone. Apple biedt de functie geoptimaliseerd opladen, Samsung, Huawei, OnePlus en veel andere grote merken hebben een soortgelijke functie. Maak hier zeker gebruik van.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.