Bijgewerkt: 15 maart 2023
Zeg je bloembollen dat denken de meeste mensen aan tulpen en narcissen. De Amaryllis is een aparte soort, hij bloeit met prachtige grote bloemen. Een amaryllisbol is zeer geschikt voor op de vensterbank of ergens in de woonkamer, maar je kunt hem ook buiten planten. In dit artikel lees je alles over Amaryllis kopen en de amaryllisbol verzorgen.
Amaryllis: familie van de narcis
Je zou het niet zeggen maar de Amaryllis komt uit de narcissenfamilie. Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten bekend. De rode Amaryllis wordt voornamelijk als kerstbloem verkocht. De bloem is populair vanwege zijn grote bloemen met vrolijke kleuren.
De bol wordt vooral binnenshuis gekweekt, waar hij prachtig bloeit. Daarnaast wordt de bloem als snijbloem of in kerststukjes gebruikt. Dit is allemaal mogelijk omdat de amaryllesbol een winterbloeier is. Maar let op want hij kan slecht tegen vorst. Zet hem in de wintermaanden dus zeker niet buiten.
Amaryllis kopen: het aanbod
Het begin natuurlijk allemaal met een Amaryllis kopen. Niet alleen leuk voor jezelf maar ook om cadeau te geven. Je hebt namelijk de mogelijkheid om een bol in een leuke geschenkverpakking te kopen.
Wanneer je een amaryllesbol koopt zal het je opvallen dat deze vrij groot is. Dit is normaal: deze bloem is ook groot. Bestel online, waarbij je keuze hebt uit verschillende kleuren of soorten. Je krijgt de bol netjes thuisgestuurd, uiteraard goed verpakt.
De prijs varieert van € 7 tot € 12 per bol (inclusief verzenden). Ze zijn dus niet heel goedkoop, de hoge prijs heeft te maken met de exclusiviteit. Tip: wanneer je meerdere bollen koopt ben je vaak voordeliger uit.
Amaryllis in pot of vaas
Het vaakst wordt de amaryllesbol in een pot met aarde gedaan. Zorg dat de bol helemaal bedekt is met aarde. Plaats de bol met het puntje naar boven toe, dit is namelijk de bovenkant. Geef de bol regelmatig water en je zult merken dat hij vanzelf uitkomt.
Een Amaryllis in vaas is vooral heel decoratief. De vaas moet wat breder zijn dan de bol, zo geef je de plant de ruimte om te groeien en te bloeien. Het is belangrijk dat de vaas goed schoon is. Plaats de bol in de vaas en vul hem met een beetje water. Ongeveer de helft van de bol moet onder water staan.
Tip: een Amaryllis in vaas is wat gevoeliger voor bacteriën. Daarom moet je het water wekelijks helemaal verversen.
De bolbloem verzorgen
Een Amaryllis verzorgen is niet zo moeilijk. Ten eerste iets over de plek waar je hem neerzet. De Amaryllis is dol op warmte, plaats hem daarom bij de kachel of verwarming. Een plekje op de vensterbank is ideaal, al helemaal wanneer hier het zonnetje op staat.
Komt de bol eenmaal uit, dan kun je de pot of vaas beter verplaatsen. Door teveel warmte gaat de bol snel en kort bloeien. Verplaats de amaryllesbol daarom naar een iets koudere plek, maar uiteraard ook weer niet te koud.
Zit de Amaryllis in een pot (met aarde), dan geef je wekelijks water. Zorg dat de bol niet geheel uitdroogt. Aan de andere kant moet je ook niet teveel water geven, een natte bol kan gaan schimmelen.
Een Amaryllis in vaas moet je wekelijks voorzien van vers en schoon water. Let goed op de binnenwanden van de vaas want wanneer deze glad aanvoelen betekent dit dat er algen aanwezig zijn. Wrijf met je handen de wanden van de vaas schoon, hierna kun je hem weer met water vullen.
Dit doe je na de bloei
De Amaryllis bloeit prachtig, maar ooit is deze uitgebloeid. Wat te doen met een Amaryllis na de bloei? Je kunt de Amaryllis overhouden en hem het jaar daarop weer laten bloeien. Dit scheelt in ieder geval de aanschaf van een nieuwe bloembol.
Na de bloei zet je de Amaryllis op een zo warm mogelijke plek. Hierbij is het belangrijk dat de bol niet alleen warmte maar ook veel licht krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een kas of serre, maar ook binnenshuis. Bijvoorbeeld een plekje op de vensterbank.
In de maanden september of oktober is het belangrijk om de Amaryllis in een winterrust te brengen. Bewaar de bol bij een temperatuur van 10-15 °C. Dit doe je gedurende 8 weken, dus ongeveer tot november of december.
Zitten er nog groene bladeren aan de plant, dan hoef je dit niet eraf te halen. Het groene blad komt de ontwikkeling van de bol alleen maar ten goede. Bedenk dat de Amaryllis in de natuur ook het hele jaar door groen blijft. Verdorde bladeren of de stengel mag je uiteraard wel verwijderen.
Na een rustperiode van acht weken zet je de Amaryllis weer warmer, net als het voorgaande jaar. Door de warmte krijgt de bol het signaal om uit te komen. Je zult merken dat hij weer gaat groeien en dat er uiteindelijk een bloem aan komt.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.