Baby en vuurwerk: voorzorgsmaatregelen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Oud en nieuw vieren met je baby, dreumes, peuter of kleuter. Vindt je kind het spannend, eng, leuk of schrikt het van de harde knallen? En steek je vuurwerk af met je zoon of dochter? Babyvuurwerk of kindervuurwerk is simpel vuurwerk waar kinderen graag naar kijken. Maar het is nooit veilig voor kinderen.

Ook is het de vraag hoe je de oren beschermt en of je het kind door laat slapen. Op al deze zaken krijg je in dit artikel antwoord.

Baby Gehoorbescherming
Bekijk de opties

Baby of kind wakker maken met oud en nieuw

Maak jij je kindje wakker met oud of nieuw of laat je het doorslapen? Dit is een veelgehoorde vraag die moeders aan elkaar stellen. Baby’s en jonge kinderen hebben rust en regelmaat nodig. Het advies is dan ook om kinderen te laten slapen gedurende oud en nieuw. Anders wordt het wanneer het kind oud genoeg is om tot twaalf uur wakker te blijven. Maar vaak zie je dat kids tot 6 jaar oud al voor 12 uur slaap vallen.

Kinderen tot ongeveer 4 jaar oud

Maak een baby of een kind tot een jaar of drie, vier liever niet wakker. Deze kindjes kunnen vaak schrikken van vuurwerk en je verstoort hun dag-nachtritme. Het gevolg: een huilende baby of een zeurderig kind de volgende dag. En met een beetje pech slaapt het kind ook de volgende nacht slecht.

Baby’s en dreumesen hebben geen besef van de jaarwisseling en weten ook niet wat oliebollen, vuurwerk en eindejaarsloterij inhoudt. Ze hebben hier ook geen behoefte aan, uitgezonderd de dreumes die wel een oliebol opeet. Maak je kindje dan ook niet wakker omdat jij het zelf zo leuk vindt: je doet zoon of dochter er geen plezier mee.

Baby of kind schrikt wakker van vuurwerk

Ook dat kan gebeuren: je kindje schrikt in de late avonduren wakker van knallend vuurwerk. Om klokslag twaalf uur barst het lawaai helemaal los. Er zijn baby’s en kinderen die hier doorheen slapen. Prima, niet wakker maken en gun je kindje zijn of haar rust.

Schrikt je kindje toch wakker, haal het uit bed en troost het. Knuffel met hem of haar en leg het wat oudere kind uit dat vuurwerk niks is om bang voor te zijn. Let hierbij goed op je eigen gedrag: jij bent immers het voorbeeld. Ben jij zelf wel bang voor vuurwerk? Laat papa of misschien oma het kind dan troosten. Je eigen onrust breng je namelijk makkelijk over op het kind.

Ook de volgende dag ontregeld

Het kan best dat de schrik er bij jouw kindje zo goed inzit, dat deze de volgende avond niet meer wil gaan slapen. Dat kan, en het zal een paar avonden duren voordat je kindje weer durft en wil gaan slapen. Of dat het ritme er weer goed inzit. Leg je kindje op de normale tijden in bed. Maak er geen drama van en haal je kind niet onnodig uit bed. Uiteindelijk slaapt jouw kindje weer op de normale tijden.

Het ouder kind wil opblijven

Baby en vuurwerk is een niet al te beste combinatie. Maar voor wat oudere kinderen is dit best een spannende gebeurtenis. Vaak begint het op de leeftijd van 4-6 jaar. Het kind wil opblijven om het vuurwerk te zien.

Gezellig, maar is dit wel verstandig? Als jouw kind het zelf aangeeft: waarom niet? Maak het kind wel duidelijk dat het alleen met oud en nieuw mag, niet op andere dagen. Het helpt om je kind een middagslaapje te laten doen zodat het ’s avonds niet te snel moe is. Het kan ook dat je kindje op het normale tijdstip naar bed gaat en jij het later wakker maakt. Let erop dat je dit tijdig doet, dus niet om vijf minuten voor twaalf. Wakker worden kost nou eenmaal tijd.

Wanneer je kent toch in slaap valt

Valt je kind onverhoopt toch in slaap gedurende de avond? Laat het maar lekker liggen. Je kan het eventueel om haf twaalf proberen wakker te maken. Anders is het kind de volgende dag teleurgesteld.

Lukt dit niet, breng je kindje dan naar bed en bewaar wat simpel vuurwerk zoals sterrenflikkers of knallertjes. Laat het kind die samen met een van de ouders afsteken, maar let op dat het kind zelf niet met vuurwerk speelt. Bewaar ook een oliebol voor je kleuter of ouder kind.

Baby en vuurwerk: gehoorbescherming

Baby’s (kinderen tot 1 jaar oud) horen niet in een ruimte of omgeving te zijn met te harde geluiden. Vuurwerk veroorzaakt een kort moment van hoge geluidsdruk niveaus. Dit kan soms oplopen tot 160 decibel op slechts 2 meter afstand. Dit kan gehoorschade als gevolg hebben.

Bij knalvuurwerk is het belangrijk om minstens 4 m afstand te houden. Bescherm baby’s en kinderen tegen gehoorschade door het dragen van oorkappen. Gehoorbescherming zorgt ervoor dat jet kind geen schade aan de oren oploopt. Speciaal voor jonge kinderen zijn er aangepaste oorkappen met vrolijke kleurtjes. Deze beschermen de oren van je kind voldoende.

Bekijk oorkappen voor kinderen

Babyvuurwerk en kindervuurwerk

Één ding moet duidelijk zijn: babyvuurwerk en kindervuurwerk bestaat niet. Toch wordt het soms onder die naam verkocht. Kindervuurwerk simpel en goedkoop vuurwerk met weinig knallen of weinig spetters. Dit vuurwerk heeft een speels karakter en nodigt kinderen uit om naar te kijken of om samen met een volwassenen aan te steken.

Hoe je dit vuurwerk ook noemt, kinderen mogen dit nooit alleen aansteken. Daarnaast is het voor kinderen wel zo veilig om een vuurwerkbril op te zetten.

Naar vuurwerkbrillen

Schaf deze bril voor iedereen aan die zich in de buurt van vuurwerk bevindt, dus ook degene die het aansteekt. Veiligheid voor alles.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Baby en vuurwerk: voorzorgsmaatregelen
Schuiven naar boven