Bijgewerkt: 15 maart 2023
Helemaal in: de selfie. Iedereen maakt wel eens een zelfportret. Dit deel je op social media, in een blog of als profielfoto. Een selfie van baby is hartstikke leuk aan zal veel reacties uitlokken. Maar hoe maak je een selfie van baby? Je kan het je kindje zelf laten doen door wat handige trucs uit te voeren of door het downloaden van een app. Ook kan je de foto op een selfie laten lijken. Lees ook hoe het juridisch met de baby selfie zit.
3 in 1 Selfie Stick Tripod
Bekijk product
Wat is een selfie?
We zijn inmiddels helemaal gewend geraakt aan de selfies. Wist je dat de eerste selfie uit het jaar 1839 dateert? Robert Cornelius maakte de oudste foto van een mens, waarbij het om een zelfportret ging. In 2002 ontstond het woord ‘Selfie’ voor het eerst op een Australisch forum. Een selfie is een zelfportret oftewel jezelf fotograferen, in deze moderne tijd gebeurt dit doorgaans met een smartphone.
De bedoeling van een selfie is om deze te gebruiken op sociale media of op een forum. Ook wordt de foto vaak gedeeld met vrienden. De selfiestick maakt het mogelijk om op een grotere afstand een selfie te maken. Zoiets moet je zeker in je bezit hebben.
Selfie van je baby
Om een selfie te maken, moet de smartphone of de fotocamera zelf bediend worden. Hoe schattig zou het zijn wanneer jouw baby zelf een selfie maakt! Helaas zijn baby’s nog te jong om de werking van een smartphone of camera te begrijpen. Soms maakt baby per ongeluk een foto van zichzelf, doordat deze met de camera speelt en per ongeluk op de ontspanner of knop drukt.
Wil je echt een spontane selfie van je baby? Zet de camera dan op de timer, bijvoorbeeld 3-5 seconden of 10 seconden. Geef de camera aan baby en laat deze ermee spelen. De kans is groot dat de camera net op tijd afdrukt en er een leuke foto gemaakt wordt. Wil je zeker zijn van het resultaat, dan kan er ingesteld worden dat de camera meerdere foto’s achter elkaar afdrukt.
Samen met baby op de foto
Een andere variant op het maken van een selfie is om samen met baby op de foto te gaan. Smartphones laten het beeld zien dat gefotografeerd wordt. Baby is vaak gefascineerd door dit beeld en zal dus in de camera kijken. Druk op tijd af en neem voor de zekerheid een paar extra foto’s. Op deze manier kan je al met een heel jonge baby een selfie maken.
Ook leuk: de baby smartphone. Natuurlijk geen echte om mee te bellen maar wel om baby kennis te laten maken met de moderne telefonie.
App voor de baby
Er is een app verkrijgbaar die baby’s aandacht trekt door middel van vrolijke geluidjes. Op deze manier kijkt baby in de lens en wordt er een mooie foto gemaakt. Dit kan door baby zelf, maar ook door mam of papa.
Een foto op een selfie laten lijken
Soms lukt het echt niet om baby een selfie te laten maken, of krijg je baby er niet samen met jou op. In dat geval is het mogelijk om gewoon een foto van je baby te maken, zodat deze toch op een selfie lijkt.
Hoe je dat doet? Door een foto van dichtbij te nemen. Een selfie wordt namelijk vaak van korte afstand genomen. Door de camera ietwat scheef te houden lijkt de foto door baby genomen te zijn. Baby zal de camera immers niet perfect recht houden. Nog een tip: laat baby bij voorkeur naar de telefoon grijpen. Zo moeilijk is dat niet, want kleine kinderen graaien naar alles wat binnen hun handbereik is. Druk af op het moment dat de kleine de telefoon of de camera vast wil pakken. Op dit moment lijkt de foto pas écht op een selfie.
Uploaden naar social media – portretrecht
Selfies worden vaak geüpload naar Social Media zoals Facebook, Twitter, Flickr of Instagram. Doel is om deze te delen met vrienden, kennissen en familie. Voor foto’s geldt altijd het portretrecht. Dit houdt in dat alleen jijzelf het recht hebt om je eigen foto te plaatsen, te verspreiden of te delen met anderen.
Wil je foto’s plaatsen van andere mensen, dan heb je in principe toestemming hiervoor nodig. Maar hoe zit het met het portretrecht van je kindje? In dit geval valt het kind onder het gezag van zijn of haar ouders en valt ook het portretrecht onder dit gezag.
Bedrijven maken misbruik van andermans foto’s
Wees overigens voorzichtig met het online plaatsen van foto’s van je kindje. Er zijn gevallen bekend waarbij de foto door een bedrijf ‘gejat’ werd en gebruikt werd in reclamefolders, brochures, tijdschriften of op andere websites.
Soms is het vrij eenvoudig om de foto van je kindje weer te laten verwijderen, in andere gevallen kan dit een jarenlange zaak worden. Soms moet zelfs de rechter eraan te pas komen, die ook nog eens kan oordelen dat de foto onschuldig is en de foto dus door het bedrijf gebruikt mag worden. Gelukkig is het de laatste jaren allemaal beter geregeld omtrent het auteursrecht en portretrecht. Hierdoor sta je veel sterker in je schoenen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.