Bijgewerkt: 15 maart 2023
Veel huishoudens maken de badkamer wekelijks schoon. Hierbij wordt flink wat aandacht besteed aan het sanitair (wasbak, douche, bad en/of toilet). Hartstikke goed, maar hoe zit het met de muren of wanden? Vaak is dit het ondergeschoven kindje waardoor zich onopgemerkt vuil en kalk op de muren verzamelt.
De badkamermuur schoonmaken hoeft niet veel tijd te kosten. Je moet alleen weten hoe je dit effectief aanpakt. Lees onderstaande tips goed door en probeer het zelf uit.
Verschillende soorten badkamer muren
Je kunt niet zomaar een badkamermuur schoonmaken zonder te weten uit welk materiaal de muur bestaat. Dit zijn de meest voorkomende muren op badkamers:
- Tegels
- Natuursteen
- Hout
- Waterbestendige muurverf
- Normale muurverf
- Waterbestendig behang
- Metaal
- Kunststof
Kijk dus eerst uit welk materiaal de muren bestaan. Soms zijn er verschillende materialen toegepast. Het materiaal bepaalt welk schoonmaakmiddel je gebruikt.
Schoonmaakmiddel tegen kalkaanslag
Op een badkamer krijg je het vaakst met kalkaanslag te maken. Hoe ernstig dit is hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de hoeveelheid kalk in het drinkwater, hoe intensief de badkamer gebruikt wordt en het schoonmaakschema.
Kalkaanslag kom je vooral op de wanden van de douche en op kranen tegen. Soms op de tegeltjes of de muren. Je herkent kalkaanslag door witte of wazige vlekken of vegen die zich niet zomaar laten verwijderen.
Kalk krijg je op twee manieren weg:
- Met een kalkverwijderaar
- Met azijn
Het probleem met azijn is dat het stinkt en vaak urenlang moet intrekken. Terwijl een kalkverwijderaar veel sneller en effectiever werkt.
Bekijk kalkaanslag verwijderaar
Spray de tegeltjes of de muur in met de kalkverwijderaar. Nooit toepassen op hout, muurverf, behang of natuursteen. Laat het enkele minuten intrekken en wrijf het met een spons nog eens goed na. Hierna afspoelen met koud water. Eventueel de wand droogwrijven, of gebruik een trekker.
Allesreiniger om vuil en vet te verwijderen
Naast kalk zijn badkamer muren bevattelijk voor vuil en vet. Al helemaal langs looppaden. Het is aan te raden om eenmaal per maand de muren met een sopje van allesreiniger schoon te maken. Het kost nauwelijks tijd en de badkamer ruikt weer heerlijk fris.
Werk altijd van boven naar beneden toe. Mocht er kalk aanwezig zijn, dan is het aan te raden om eerst een kalkverwijderaar te gebruiken en dan pas met allesreiniger te werken. In die volgorde dus.
Waarschuwing: wees voorzichtig met geverfde muren die niet waterbestendig zijn. Wanneer je hier met een nat doekje langsgaat dan geeft de verf af. Dit kan voor lelijke vlekken zorgen.
Schimmel op de voegen
Vooral in en rond de douche of het bad kan er schimmel op de voegen ontstaan. Dit herken je aan zwarte puntjes. Schimmel krijg je niet met allesreiniger weg en ook niet met een kalkverwijdraar. Hier heb je een badkamer schimmelverwijderaar voor nodig. Eventueel kun je ook met chloor of bleek werken, maar dit ruikt vrij heftig.
Spuit de plekken in waar schimmel zichtbaar is. Laat dit 10 minuten intrekken. Zorg ondertussen voor een goede ventilatie, bijvoorbeeld door een raam open te zetten of de mechanische ventilatie in te schakelen.
Hierna de behandelde plek goed afspoelen. Wanneer je nog steeds schimmel ziet zitten dan moet je de behandeling herhalen. Bij zeer hardnekkige schimmel is het aan te raden om het spul gedurende een hele nacht in te laten trekken.
Waarschuwing: niet gebruiken op geverfde ondergronden. Ook niet op natuursteen, hout of metaal. Bij kunststof eerst op een onopvallende plek uitproberen. Schimmelverwijderaar kun je wel probleemloos op geglazuurde tegeltjes en voegen toepassen.
Badkamer muur schoonmaken met andere producten
Afhankelijk van het materiaal op de muur kun je ook andere producten gebruiken. Voor natuursteen kun je het beste gebruik maken van groene zeep of een andere milde zeep. Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen voor natuursteen verkrijgbaar. Dit geldt ook voor hout en metaal.
Zijn de muren geverfd? Controleer of dit met afwasbare verf of latex is gebeurd. Wanneer je er met een vochtig doekje overheen gaat dan mag er geen verf op het doekje zichtbaar zijn. Is dit wel het geval, haal vlekken of viezigheid dan heel voorzichtig weg, en alleen met koud water.
Afwasmiddel is een goede ontvetter om het badkamerraam mee te wassen. Het is niet geschikt om het sanitair mee schoon te maken.
De vloer van de badkamer kun je het beste met een sterk verdund sopje schoonmaken. Gebruik niet teveel allesreiniger of schoonmaakproduct, hier kan de vloer erg glad van worden.
Hoe vaak de badkamer grondig schoonmaken?
Voor goed onderhoud is het aan te raden om eenmaal per week de badkamer een grote schoonmaakbeurt te geven. Daarnaast kun je dagelijks of om de 2-3 dagen de wasbak en eventueel het toilet schoonmaken. Dit is zeker aan te raden bij grote gezinnen.
De badkamer muur schoonmaken hoeft echt niet wekelijks, tenzij er zichtbare kalk aanwezig is. Maak een keer per maand alle badkamermuren goed schoon.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.