Bijgewerkt: 19 maart 2022
Duurzaam, sterk en een natuurlijke uitstraling: dat zijn bamboe meubels. Steeds meer mensen kiezen voor dit materiaal. Uit de praktijk blijkt namelijk dat bamboe meubels langer meegaan dan andere houtsoorten. Je kunt tegenwoordig je hele woning met bamboe inrichten. Je hebt namelijk een ruime keuze uit verschillende soorten meubeltjes.
Bamboe meubels in de badkamer? Geen probleem, ook dat is verkrijgbaar. Je hebt zelfs bamboe meubels voor buiten. In deze blogpost vind je alle informatie over bamboe meubilair, de eigenschappen en het onderhoud.
Korte uitleg over bamboe meubels
Natuurlijk wil je eerst weten wat bamboe meubels precies zijn. Bamboe is een plantensoort dat tot de grassen behoort. Hierdoor lijkt het zwak maar vergis je niet, bamboe is ontzettend sterk. Het gaat zelfs langer mee dan de meeste andere houtsoorten. Dit komt vanwege de holle stengel en de vezels die zeer dicht op elkaar liggen.
Bamboe groeit ontzettend snel. Sommige soorten groeien makkelijk een meter per dag. Tijdens het kweken van bamboe zijn er geen groeimiddelen of pesticiden nodig. Dit maakt bamboe zo duurzaam.
Voordelen en nadelen
Bamboe meubels hebben een lange levensduur. Dit materiaal is flexibel waardoor er verschillende soorten meubels mee gemaakt kunnen worden. De buitenkant van bamboe voelt zacht en comfortabel aan. Heb je bamboe meubels in huis, dan ken je hier de luxe van. Wist je dat dit materiaal ook zeer slijtvast is? Bovendien is het stabiel. Dit betekent dat bamboe niet uitzet en nauwelijks krimpt.
Nog een voordeel is dat bamboe snel groeit. Wanneer het tussen de vier en zes jaar oud is kan het al gekapt worden. Na het kappen groeit bamboe direct weer terug. Binnen zes jaar is het weer geschikt voor de oogst. Dit is natuurlijk veel duurzamer dan een boom, die 50 tot wel 80 jaar nodig heeft om te groeien.
Ondanks dat bamboe snel groeit is het materiaal wel duur. Voor bamboe meubels betaal je dan ook meer dan voor andere houten meubels. Wanneer iedereen voor bamboe meubels kiest dan zal dit in de toekomst veel goedkoper worden. Daarnaast heeft bamboe meubilair onderhoud nodig, net als veel andere houtsoorten.
Bamboe eigenschappen op een rij
Hieronder vind je alle bamboe eigenschappen overzichtelijk bij elkaar:
- Slijtvast
- Hard
- Buigzaam
- Duurzaam
- Lange levensduur
Bamboe meubels binnen: dit is mogelijk
Er is genoeg keuze in bamboe meubilair voor binnen. Denk hierbij aan de bamboe eettafel, een mooie bamboe salontafel of een praktische bamboe bijzettafel. Je hebt ook de bamboe bank. Deze staat leuk in de woonkamer of de serre, maar kan natuurlijk ook buiten staan. Want ja, bamboe meubels buiten zijn zeker te doen. Toch is het dan even opletten hoe je dit onderhoudt.
Bamboe meubels voor de badkamer? Denk dan aan een badkamerrekje of een wandplank van bamboe. Erg leuk en het past binnen de moderne badkamer.
Bamboe meubels buiten (tuinset)
Steeds meer mensen kiezen bamboe meubels buiten. Een complete loungeset, een bamboe tuintafel of tuinstoelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar. Houd er wel rekening mee dat bamboe meubels voor buiten over het algemeen wat duurder zijn. Daarnaast is onderhoud echt wel belangrijk, anders ontstaat er al snel schimmel op het bamboehout.
Waar bamboe meubels kopen?
Je wil graag bamboe meubels kopen. De vraag is waar je deze kunt krijgen. Een goede vraag want bamboe meubels kopen kan natuurlijk niet overal. Let ook op met bamboe meubels op marktplaats. Niet altijd gaat het hier ook echt om bamboe. Soms gaat het om een andere houtsoort en betaal je stiekem te veel.
IKEA bamboe meubels, hier vind je een paar dingetjes in het assortiment. Bijvoorbeeld een dienblad of een serveermandje van bamboe. Maar echte bamboe meubels, die verkoopt IKEA niet. Zoek je specifieke bamboe meubels, kijk dan eens bij een van de volgende artikelen:
- Bamboe tafel
- Bamboe kast
- Bamboe rolgordijn
- Bamboe schoenenrek
- Bamboescherm
- Staande lamp bamboe
- Bamboe tuinbank
Of lees eens het artikel over bamboe riet. Dit gaat over het materiaal bamboe en welke toepassingen het kent.
Tips over bamboe meubels
Bij elk blogpost over bamboe (zie hierboven) vind je veel tips over het onderhoud van bamboe meubels. Hieronder nog enkele tips.
Zwarte schimmel op bamboe
Het is belangrijk dat je bamboe meubels nooit afdekt. Dit materiaal moet kunnen ademen, ook wanneer het buiten staat. Ben je bang dat bamboe meubels nat worden, zet ze dan onder een overkapping. Een tuinhoes eromheen doen mag alleen wanneer er lucht onderdoor kan komen. Bij geheel afdekken ontstaat er zwarte schimmel op bamboe.
Je moet zwarte schimmel op bamboe direct weghalen. Dit doe je met water en wat groene zeep. Bij ernstige zwarte schimmel moet je het bamboe schuren en behandelen met olie.
Kan bamboe hout tegen water?
Ondanks dat er schimmel kan ontstaan kan bamboe hout goed tegen water. Het kan zelfs beter tegen vocht dan andere houtsoorten. Belangrijk om te weten is dat bamboe niet watervast is. Zorg dus dat je bamboe meubels zo droog mogelijk staan. Bij veel vocht kan het bamboe kromtrekken of er ontstaan lelijke vlekken.
Bamboe tafel schuren (of andere meubels)
Is het noodzakelijk om een bamboe tafel te schuren? Wel wanneer het hout minder mooi is of er schimmel op zit. Een bamboe meubel schuren doe je altijd door met medium schuurpapier te beginnen. Hierna ga je over op het fijn schuurpapier. Schuur alles gelijkmatig, dus overal even veel. Zorg ook dat je met de nerf meeschuurt. Na het schuren de bamboe tafel (of ander meubilair) met houtolie behandelen.
Bamboe beitsen
Naast onderhoud met olie kun je ook kiezen voor bamboe beitsen. Hier heb je wel speciale bamboe beits voor nodig. Gebruik dus niet de standaard beits. Voor het bamboe beitsen moet je het materiaal eerst goed schoonmaken en eventueel licht opschuren.
Bamboe onderhoud olie
Je bamboe meubels hebben goed onderhoud nodig. Net als alle houtsoorten is bamboe onderhevig aan verschillende invloeden van buitenaf. Hierdoor heeft het behoefte aan voeding en verzorging. Bamboe onderhoud met olie is zeker aan te raden. Hiervoor gebruik je een houtolie die ook geschikt is voor bamboe meubels.
Altijd eerst op een onopvallende plek uitproberen. Hierna de olie met cirkelbewegingen inwrijven en direct weer uitwrijven. Bamboe onderhoud olie herhaal je 2-4 keer per jaar.
Welke olie voor bamboe?
Wil je bamboe meubels met olie behandelen, dan heb je een natuurlijke olie nodig. Deze olie is op basis van lijnzaadolie. Over het algemeen zijn veel houtolies dit, dus meestal koop je het goede product. Bekijk bij aanschaf van de olie of deze ook specifiek voor bamboe meubels bedoeld is.
Bamboe protector GAMMA of Intratuin
Je hebt ook de bamboe protector van Gamma of de bamboe protector Intratuin. Dit is niet direct voor bamboe meubels maar meer voor je bamboe tuinset of ander bamboe materiaal dat je buiten hebt staan. Met bamboe protector Gamma of Intratuin wordt vaak de speciale meubelolie of bamboe beits bedoeld. Dit kun je ook in veel andere winkels en webshops krijgen.
Bamboe meubels verven
Kun je bamboe meubels verven? Ja dat kan. Wel is het belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Ten eerste moeten bamboe meubels vet vrij zijn. Gebruik hiervoor een biologische ontvetter. Hierna zat je de bamboe meubels in de grondverf. Als laatste spuit je de uiteindelijke verf erop. Je kunt bamboe meubels verven met een spuitbus maar ook met de hand.
Bamboe lakken buiten
Je hebt buiten wat bamboe meubels staan. Voor een langer behoud kun je bamboe lakken. Buiten doe je dit met gekleurde transparante beits of whitewash verf. Natuurlijk kun je ook een andere kleur lak aanbrengen, maar dan moet je wel zeker weten dat je de kleur ook mooi vindt. Eenmaal in een opvallende kleur gelakt krijg je die natuurlijke uitstraling niet meer terug. Wil je alleen meer glans? Ga dan voor een transparante lak.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.