Bijgewerkt: 16 januari 2022
Met de beste bandenspanningsmeter controleer je de bandenspanning van de auto, aanhanger, motor en andere voertuigen. Hoe controleer je de bandenspanning? Op deze en andere vragen krijg je ook antwoord. Ontdek welke meters als beste uit de bus komen en hoe je dit gebruikt.
Wat is bandenspanning?
De spanning die op een band staat, dat noem je ook wel de bandenspanning. Maar wat is dit precies? Dit is de overdruk die in de banden aanwezig is. Het is heel belangrijk om met de juiste bandenspanning de weg op te gaan. Wanneer de spanning te hoog is gaat de verende werking van de banden verloren. Ook kan het midden van de band sneller slijten. Bovendien merk je dat je grip op het wegdek verliest.
Een te lage bandenspanning is ook niet goed. Ten eerste heb je hierdoor een langere remweg en een verminderde grip op de weg. Daarnaast loop je meer kans op een klapband. Bovendien rijdt een lage bandenspanning helemaal niet comfortabel.
Lees ook: beste 10 cm autospeakers
Beste bandenspanningsmeter
Hieronder vind je een overzicht en tips met betrekking tot de beste bandenspanningsmeter. Daaronder vind je wat weetjes over het goed opmeten van de bandenspanning.
Michelin bandenspanningsmeter
Ga je voor de beste bandenspanningsmeter dan zou je een van het merk Michelin moeten nemen. Deze zijn wat duurder geprijsd maar wel van een perfecte kwaliteit. Michelin zelf noemt het ook wel een bandenvulmeter. Feitelijk gaat het om een apparaat waarmee je de banden vult (oppompt) en tegelijk de spanning van de banden controleert.
Je kunt overigens ook alleen de bandenspanning controleren zonder er lucht bij te doen of uit te laten.
Bekijk Michelin bandenspanningsmeters
Digitale bandenspanningsmeter
Een digitale bandenspanningsmeter is verkrijgbaar vanaf € 10. Dit betreft een eenvoudig apparaatje waarmee je snel de bandenspanning meet. Het gaat hier dus niet om een apparaat dat ook de lucht bijvult. Heb je de bandenspanning getest en is deze te laag? Dan ga je langs de garage om de banden alsnog bij te vullen, of je moet zelf een compressor of apparaat hebben.
Het voordeel van een digitale bandenspanningsmeter is niet alleen de lage prijs, ook is deze heel compact. Je neemt hem overal mee naartoe of legt hem gewoon in de auto. Vooral praktisch wanneer je op vakantie gaat. Overigens betekent het digitaal meten dat de bandenspanning in (digitale) cijfers wordt weergegeven.
Naar digitale bandenspanningsmeter
Dit is de beste bandenspanningsmeter
Je hebt nu wat opties gezien. Natuurlijk ben je benieuwd naar de beste bandenspanningsmeter van dit moment. Daarom vind je hieronder een overzicht van de best verkochte bandenspanningsmeters. Bekijk het overzicht en ontdek welk meetsysteem het beste bij je past.
Ontdek de beste bandenspanningsmeter
Dit overzicht is samengesteld aan de hand van de best verkochte producten. Maar er is ook naar beoordelingen van gebruikers gekeken. Iemand anders kan je namelijk als beste vertellen of deze bandenspanningsmeter ook goed werkt.
Hieronder enkele veelgestelde vragen over de bandenspanning.
Hoe bandingspanning controleren?
Je hebt de beste bandenspanningsmeter in huis gehaald. Hoe de bandenspanning controleren? Volg onderstaand stappenplan.
- Schroef het dopje van het ventiel van de band
- Sluit het mondstuk van de meter aan op het ventiel
- Lees op het display de bandenspanning af
Heb je een combinatie van bandenspanningsmeter en pomp ineen? Bijvoorbeeld omdat je zelf zoiets hebt aangeschaft of omdat je de bandenspanning bij het tankstation controleert? In dit geval stel je de meter van de pomp op de juiste spanning in. Vervolgens sluit je het mondstuk van de pomp op het ventiel aan. Hierna wachten tot de gewenste bandenspanning is bereikt. In veel gevallen hoor je een piepsignaal.
Hoe bandenspanning verhogen?
Wist je dat ruim 60% van de Nederlanders met te zachte autobanden rondrijdt? De juiste bandenspanning is onmisbaar. Hoe de bandenspanning verhogen? Op zich is dit helemaal niet zo moeilijk. Met een combinatie van bandenspanningsmeter en pomp is deze klus zo geklaard. Tip: wanneer je een signaal hoort dan zijn de banden op de juiste spanning. Probeer er niet nog meer lucht bij te krijgen.
Wel is het belangrijk dat je het mondstuk recht op het ventiel zet. Wanneer je dit een beetje schuin houdt dan kan de lucht langs het ventiel lekken. Vergeet nooit na afloop het ventieldopje weer terug te draaien. Veel mensen vergeten dit en laten het ventieldopje ergens liggen. Wanneer je de ventieldoppen niet (goed) aandraait dan kan er vuil en stof in de band komen.
Hoe bandenspanning verlagen?
Misschien is de bandenspanning van de auto, motor of ander voertuig wel veel te hoog. Hoe de bandenspanning verlagen? Allereerst is het belangrijk dat je de bandenspanning meet. Wanneer deze veel te hoog blijkt te zijn is het echt beter om de spanning te verlagen.
Het komt zelden voor dat de bandenspanning te hoog is. Waarschijnlijk is dit door eigen schuld ontstaan, simpelweg door de band ondanks het signaal toch op te blijven pompen. De bandenspanning verlagen gebeurt meestal met een luchtpomp. Deze kan niet alleen lucht in de band stoppen maar er ook weer uithalen.
In een ander geval kun je ook het ventiel opendraaien en er op deze manier wat lucht uit laten lopen. Hierna toch weer een bandenspanningsmeter gebruiken want de kans is groot dat er te veel lucht uit is gegaan.
Hoe bandenspanning bepalen?
Hoe weet je eigenlijk of de banden wel de juiste spanning hebben? Dit zie je op de bandenspanningstabel. Deze tabel zit vaak in de deurpost, achter de zonneklep of aan de binnenkant van het brandstofklepje. Heb je het instructieboekje van de auto nog? Hier vind je ook de bandenspanningstabel.
Wat is de maximale bandenspanning?
Wanneer je goed op de zijkant van de band kijkt dan zie je hier een aantal dingen staan. Zo zie je onder andere iets van KPA of PSI staan, dat is de maximale bandenspanning.
Hoeveel PSI er in de autoband moet hangt van het advies bandenspanning van de fabrikant af. Je kunt het beste op de autoband zelf kijken, want dit kan per band verschillen.
Is een hoge bandenspanning gevaarlijk?
Het is best gevaarlijk om met een te hoge bandenspanning rond te rijden. Je hebt meer kans op slippen maar ook de remweg is een stuk langer. Wanneer je plotseling moet remmen dan schiet je zomaar door. Dit vergroot de kans op een gevaarlijk ongeval. Zorg daarom altijd dat de bandenspanning op orde is. Dit geldt al helemaal in de winter, waarbij de remweg toch al langer is.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.