Bank reinigen – 5 praktische tips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De bank reinigen is niet altijd eenvoudig. Veel materialen moet je namelijk voorzichtig behandelen. Ziet het bankstel er groezelig uit of zitten er vieze vlekken in? Met onderstaande 5 tips wordt de bank reinigen een makkelijke klus. Zonder dat je de stof beschadigt, want dat is natuurlijk belangrijk.

Vlekken of smoezelig

Een bank wordt vroeg of laat smoezelig (groezelig). Dit ontstaat door vuil dat zich ophoopt. Dat kan van alles zijn, van zand tot huidvet en van etensresten tot organische vlekken. De bank gaat er steeds grauwer uitzien en soms voel je een vettig laagje over de stof of het leer. Ook kan de bank stinken of een nare lucht verspreiden.

Vlekken zijn duidelijk zichtbaar. Er zijn drie soorten vlekken:

  • Organische vlekken (bloed, urine, braaksel)
  • Gekleurde vlekken (inkt, wijn, koffie)
  • Vetvlekken (jus, snacks, gebak)

Wil je een bank reinigen dan is het eerst belangrijk om naar het type vervuiling te kijken. Wil je alleen een hardnekkige vlek aanpakken of moet de hele bank gereinigd worden? Dit maakt het verschil in aanpak. Lees hieronder 5 belangrijke tips met betrekking tot de reiniging.

Tip 1: gehele bank reinigen met soda

Geef je bank een frisse uitstraling door hem met soda te behandelen. Neem wat soda en meng dit in een emmer met heet water. Dompel een spons in het water en neem hier de bank mee af. Zorg dat de bank niet te nat wordt.

Ook moet je opletten met het materiaal.  Kunstleer en de meeste stoffen kun je makkelijk met soda handelen. Met echt leer moet je voorzichtiger zijn, dit mag zeker niet te nat worden. Is je bankstel door de verkoper behandeld tegen vet en vuil? Dan mag je zeker niet met soda behandelen. Vaak heb je van de verkoper een apart reinigingsmiddel gekregen.

Het alternatief voor soda is Biotex, hiervan gaat het bankstel heerlijk fris ruiken. Gebruik dit niet op echt leder of professioneel behandelde stoffen.

Tip 2: met een ontvetter behandelen

Je bank reinigen omdat deze vet aanvoelt en vies uit ziet? Dit kan heel goed met een ontvetter. Neem hiervoor een speciale textielreiniger. Dit is een snelwerkend reinigingsproduct voor bankstellen, tapijten maar ook voor autobekleding. De meeste van dit soort producten is op waterbasis en hierdoor veilig in gebruik.

Het is aan te raden om het product eerst op een onopvallende plaats uit te proberen. Bijvoorbeeld op de achterkant van de bank. Behandel een klein gedeelte en kijk een dag later hoe dit stukje eruit ziet. Is de stof niet verkleurd en ziet het er zelfs schoon en fris uit? Dan kun je de gehele bank reinigen.

Bekijk textielreinigers (ontvetter)

Tip 3: vlekken apart behandelen

Soms zit er een lelijke vlek in de bank. Voor elke vlek geldt: hoe sneller je hem behandelt, hoe beter dit is. De meeste verse vlekken krijg je er met wat lauwwarm water uit. Mocht dit niet werken dan kun je het beste een vlekkenverwijderaar aanschaffen. Het is sowieso handig om dit altijd in huis te hebben. Sommige vlekken vragen namelijk wat meer aandacht en moet je er zo snel mogelijk uithalen.

Spuit de vlek met de vlekkenverwijderaar in. Laat dit even intrekken en dep na met een witte doek. Gebruik zeker geen gekleurde doek, dit kan afgeven.

Naar vlekkenverwijderaar

Strooi nooit zout over een wijnvlek in een bankstel. Het zout krijg je er namelijk moeilijk uit waardoor de vlek aanwezig blijft. Zout kun je wel over een wijnvlek op een tafelkleed of kleding strooien, dit kan namelijk in de wasmachine.

Tip 4: inktvlekken op je bankstel

Het zijn vaak kleine kinderen die met stiften of pennen op de bank zitten. Voordat je het weet heb je een of meerdere inktvlekken in de bekleding. Dit kan jezelf natuurlijk ook overkomen, bijvoorbeeld door een lekkende pen. Inktvlekken verwijder je makkelijk met behulp van melk.

Neem een doek en maak deze vochtig met melk. Dep hiermee over de vlek. Met een droge doek dep je nog eens na. Melk werkt perfect bij inktvlekken maar breekt ook bloedvlekken en urinevlekken af. Helpt de melk niet, stap dan over op een goede vlekkenverwijderaar. Kijk hierbij of de vlekkenverwijderaar ook geschikt is voor inktvlekken.

Lees ook: Stoomreiniger bank kopen? Dit zijn de beste reinigers

Tip 5: bank reinigen door een professional

Sommige bankstellen hebben een kwetsbare bekleding. De bank reinigen doe je dan niet zelf, dit laat je liever aan een professional over. Voordeel hiervan is dat de specialist verantwoordelijk is voor het goed verwijderen van de vlek. Mocht het misgaan dan moet de specialist de schade herstellen.

De bank laten reinigen brengt wel hoge kosten met zich mee. Vraag vooraf wat offertes aan, dan weet je waar je aan toe bent.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bank reinigen – 5 praktische tips
Schuiven naar boven