Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je hoort altijd dat je batterijen niet in de prullenbak mag gooien. Je levert ze in bij een inzamelpunt, bijvoorbeeld de supermarkt of het milieupark. Waarom batterijen recyclen? Dit heeft allemaal met het milieu te maken. Bovendien levert dit weer grondstoffen op. Maar er is meer aan de hand, dat lees je hieronder.
Dit zit er in batterijen
Een batterij bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is zink, dit vormt ook wel de minpool. De pluspool bestaat uit koper. Dan heb je nog de elektrolyt, dit is een soort gel dat een chemische reactie veroorzaakt.
Slecht voor het milieu
Waarom is batterijen recyclen belangrijk? Omdat dit milieubesparende is. Batterijen die je weggooit komen vaak bij het restafval terecht. Al dit restafval komt op grote vuilnisbergen terecht en wordt ooit verbrand. Door die verbranding komen er giftige stoffen vrij waaronder lood en mangaan.
Langdurige blootstelling aan hoge concentraties lood veroorzaakt bij dieren en mensen verschillende klachten waaronder bloedarmoede en nierschade. Lood in water is ook schadelijk want het stapelt zich in je lichaam op. Dit tast uiteindelijk het zenuwstelsel aan.
Mangaan is in hoge concentraties giftig, zowel voor mensen als voor dieren. Ook verstoort het de groei bij planten. Andere giftige stoffen uit batterijen hebben een net zo schadelijke werking.
Waarom ook oplaadbare batterijen slecht zijn voor het milieu
Vaak denken mensen dat oplaadbare batterijen beter voor het milieu zijn. Dit klopt gedeeltelijk, je hebt immers veel minder batterijen nodig. Toch bevatten ook oplaadbare batterijen zware metalen waaronder kwik, lood of cadmium. Deze metalen tasten het ecosysteem aan, maar zijn ook van invloed op de gezondheid van mens en dier.
Bekijk de beste oplaadbare batterijen
Waarom batterijen recyclen belangrijk is
Allereerst is batterijen recyclen belangrijk om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Maar er is meer, want batterijen zijn goed voor nieuwe grondstoffen. Lood, zink, nikkel en mangaan worden uit de batterijen gehaald. Deze grondstoffen dienen weer voor de productie van artikelen zoals een schaar, kaasschaaf of een ander gebruiksvoorwerp.
Het recyclen heeft nog een voordeel: we hoeven minder grondstoffen uit de natuur te halen. Dit betekent dat de natuur meer rust krijgt, en dat is altijd goed.
Waarschuwing: lekkende batterijen zijn giftig
Wanneer je een batterij te lang in een ongebruikt apparaat laat zitten dan gaat hij lekken. Dit merk je doordat de batterij leegloopt. Haal je de batterij eruit dan zie je vaak dat er een bruine vloeistof achterblijft. Dit duidt zeker op lekkage. Een lekkende batterij beschadigt het apparaat. Bovendien is de geleidingsvloeistof die uit de batterij komt giftig.
Wees voorzichtig met lekkende batterijen, dit mag je zeker niet in de mond krijgen. Op de huid kan de vloeistof voor irritatie of brandwonden zorgen. Merk je dat een batterij lekt, verwijder hem dan terwijl je goede handschoenen draagt. Was hierna altijd goed de handen. Lekkende batterijen lever je ook bij het milieupark of bij een verzamelpunt in.
Dit kun je allemaal inleveren
Recycle niet alleen batterijen waaronder de penlite of de blokbatterij. Denk ook aan accu’s, iets dat je vaak in oplaadbare speelgoed, een laptop of gereedschap tegenkomt. Vergeet je smartphone of mobiele telefoon niet, deze is ook voorzien van een accu. Bovendien bevat een smartphone nog andere onderdelen die gerecycled kunnwn worden.
Inleveren van batterijen kan op verschillende plaatsen waaronder de supermarkt. Vaak kan dit ook in een milieustraat of milieuparkrijk in je eigen gemeente. Gooi batterijen in ieder geval nooit in de prullenbak, niet bij het restafval en zeker niet in de gft-bak.
Batterijen verbranden? Nooit doen!
Misschien denk je erover om lege batterijen te verbranden. Dit moet je dus nooit doen. Er bestaat een kans op ontploffingsgevaar, dit is natuurlijk erg gevaarlijk. Bovendien komen er door verbranding schadelijke metalen vrij. Voorkom dat je hiermee in aanraking komt of dat dit in de natuur terechtkomt. Breng lege batterijen weg, verbrand ze niet.
Kan een batterij in brand vliegen?
Bij verkeerd gebruik kan een batterij in brand vliegen. Dit gebeurt bij overladen. Het overladen ontstaat door oplaadbare batterijen te lang in de oplader te laten zitten. Maar bijvoorbeeld ook door een apparaat met oplaadbare accu te lang op te laden.
Dit gebeurt wel eens met smartphones, vooral als je gebruik maakt van een goedkope en lage kwaliteit oplader. Deze laders zijn verkeerd geproduceerd waardoor de connectoren snel heet worden. Als gevolg hiervan smelten ze of kunnen zelfs exploderen. Bestel daarom nooit opladers uit het buitenland, die hebben geen Europees keurmerk.
Naar veilige smartphoneopladers
Een batterij kan ook in brand vliegen wanneer hij met water in aanraking komt of wanneer er kortsluiting ontstaat.
Je ziet, batterijen zit praktisch maar ook schadelijk voor het milieu en soms zelfs gevaarlijk. Ga daarom verantwoord met batterijen om.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.