Bijgewerkt: 15 maart 2023
Ken jij de betekenis van emoticons al? Ik durf te wedden dat je van een paar emoticons helemaal niet weet wat hier de ware betekenis van is. Omdat ik hartstikke gek ben van emoij’s laat ik je een paar verborgen betekenissen zien.
Emoticon, emoij of smiley
Eerst even iets over de naam betekenis emoticons. Wat is het verschil tussen emoticons en emoij? Een emoticons is een typografisch symbool. Bijvoorbeeld 🙂 of 🙁 . Je typt dus een symbool waardoor er een streepjesgezicht ontstaat. Een emoij is een pictogram oftewel een icoontje, bijvoorbeeld 😊. Het streepjesgezicht is in dit geval vervangen door een teken of afbeelding. (Afhankelijk van je systeem zie je deze afbeelding wel of juist niet).
Wanneer je tegenwoordig een emoticon intypt dan verschijnt hier in veel gevallen automatisch een emoij voor. Dit komt omdat je computer of smartphone een emoticon herkent en dit omzet in een emoji (icoontje).
Dan heb je ook nog smileys. Een smiley is hetzelfde als een emoticon 🙂
Fan van emoticons? Bezoek direct de emoticons winkel.
Betekenis emoticons (of emoij’s)
Goed, de betekenis emoticons. Omdat we de begrippen emoticons en emoij veel door elkaar halen laat ik je de betekenis van de meest gebruikte symbolen of icoontjes zien. Zo weet je direct wat de betekenis van emoticons is zoals je deze overal op het internet, sociale media en op WhatsApp tegenkomt.
De meest bekende emoticons
Ik begin met de betekenis van emoticons die je echt dagelijks gebruikt. Kijk hieronder hoe je het typt en welk symbool er verschijnt, maar natuurlijk ook wat de betekenis hierachter is.
Dit was de betekenis van emoticons die je overal ziet. Is het trouwens zo dat je ergens geen emoij maar een blokje ziet? Dan heeft jouw apparaat niet alle emoij’s geïnstalleerd. Dit komt omdat je met het intypen van een emoticon of emoij eigenlijk een commando verstuurt voor het tonen van een icoontje. Het ontvangende apparaat van dit commando moet dan wel de emoij’s hebben geïnstalleerd, anders kan deze het commando niet grafisch weergeven.
Betekenis emoticons: zo was het niet bedoeld ?
Wist je dat de originele betekenis van emoticons soms heel anders is dan we die interpreteren? Bekijk hieronder de betekenis emoticons waarvan je zeker dacht dat je het goed had (terwijl je eigenlijk ongelijk hebt).
Velen denken dat deze emoticon/ emoij bedoeld is om te flirten. De ware betekenis: een sluwe glimlach.
Hierboven een emoij die heel veel gebruikt wordt als huilend poppetje. Het gaat hier eigenlijk om een zwetend poppetje. Gelukkig weet bijna niemand de ware betekenis van deze emoij, dus je kan het gewoon als huilend mannetje inzetten.
Je gebruikt de aubergine vast om aan te tonen dat je gaat koken of honger hebt. Wist je dat de betekenis van de emoticons aubergine en courgette oorspronkelijk bedoeld waren als fallussymbool? Dit is een symbool dat de mannelijke erectie moet uitdrukken. Denk hier nog maar eens goed over na voordat je weer iemand een aubergine op WhatsApp toestuurt!
Oké, dit is oké. Er bestaat bij ons geen twijfel over de betekenis van deze emoticon. Verstuur deze niet zomaar naar een Japanner, omdat dit bij hun het symbool voor geld is. Grote kans dat de Japanner denkt dat hij geld van jou krijgt. En je weet, belofte maakt schuld.
Alweer een leuk voorbeeld van een verkeerde betekenis van emoticons. Je verstuurt deze omdat je verdrietig bent of huilt. Weet je wat je daadwerkelijk verstuurt? Een slapend poppetje met een snottebel. Eigenlijk zeg je dus dat je hartstikke verkouden bent.
Veel gezochte emoijs of emoticons
Er wordt veel gezocht naar de betekenis van onderstaande emoij of emoticon:
😘 emoji betekenis – kusje verzenden
😍 emoji betekenis – hartjesogen, verliefd of geliefd maar niet té heftig
😭 betekenis – bedroefd, huilen
💙betekenis – blauw hart: je vindt iemand leuk maar bent niet stapelverliefd
💋betekenis – lipafdruk, kussen
Zie je alleen vraagtekens of blokjes? Je systeem ondersteunt deze emoij niet.
Emoticons op social media, in e-mails en op websites
Nu je de betekenis emoticons kent kun je ze volop gaan gebruiken. Ik weet niet hoe oud je bent maar vroeger had je MSN Messenger. Hier gebruikte iedereen de originele typografische emoticons 🙂
Later werden deze vervangen door icoontjes of kleine afbeeldingen. Tegenwoordig zijn emoticons vooral op WhatsApp erg populair. Vrolijk een e-mail met een leuke emoticon op, hiermee toon je jouw gevoel.
Hoe zit het met gebruik van emoticons op je website? In veel gevallen zien websitebezoekers gewoon de emoticon of emoij zoals jij die geplaatst hebt. Het is heel leuk om emoticons in je titel of tekst te gebruiken, maar overdrijf het niet. Teveel emoticons geeft namelijk veel drukte waardoor de lezer wordt afgeleid.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.