Bitcoin crash 2022 – vijf oorzaken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

2022 start niet zo goed, de bitcoin crash houdt iedereen in zijn greep. Wat is er aan de hand? Van alles, er speelt namelijk veel (slecht) nieuws. Aan de andere kant had iedereen deze bitcoin crash aan kunnen zien komen. Bekijk de vijf belangrijkste oorzaken voor deze crash.

Bitcoin kopen en geen handelskosten betalen? In samenwerking met Bitvavo wordt je dit via onderstaande link aangeboden.

Meld je aan en pak die bonus

Verhoging van de rentes

Begin 2022 bedraagt de marktrente in Europa 0% en in de Verenigde Staten 0,25%. De Amerikaanse centrale bank gaat in 2022 de rente verhogen. Dit is nodig om de inflatie een halt toe te roepen. Een hogere rente is goed nieuws voor spaarders en slecht nieuws voor mensen die een lening willen afsluiten.

Daarnaast is een verhoging van de marktrente slecht voor de cryptocurrency wereld. Bij een hogere spaarrente is het namelijk veel interessanter om je geld weer op een spaarrekening te zetten. Dus niet in cryptocurrency te investeren. Het gevolg is dat mensen nu al hun geld uit crypto halen. Dat is ook terug te zien aan de bitcoin crash.

Landen waar bitcoin en crypto verboden is

Steeds meer landen leggen een totaalverbod op bitcoin en andere cryptocurrency. Dit betekent dat je het niet mag minen, erin mag handelen en soms zelfs niet in je bezit mag hebben. Omdat er steeds meer landen bijkomen legt dit druk op de koers van crypto’s. Alweer een oorzaak van de bitcoin crash.

Landen waar bitcoin totaal verboden is: Bolivia, Pakistan, Saoedi-Arabië, Bangladesh, Afghanistan, Macedonië, Vietnam, Marokko, Egypte, Zambia, Indonesië, India, China. De teller staat inmiddels op meer dan 50 landen.

De Europese marktwaakhond ESMA heeft in januari 2022 laten weten om het minen van bitcoin in de Europese Unie verboden te maken. Dit zou zomaar de eerste stap naar een totaalverbod kunnen zijn. Ook Rusland wil het minen gaan verbieden.

Omicronvariant van het coronavirus

Sinds eind 2021 speelt de omicronvariant van het coronavirus binnen de bitcoin crash. Er zijn namelijk veel zorgen rondom deze variant van het beruchte virus. Telkens wanneer er weer een nieuwe variant opduikt betekent dit dat de coronacrisis langer aan blijft houden. Dit legt een druk op de economische ontwikkelingen. Juist door de coronacrisis is de inflatie wereldwijd hard gestegen, en dat is natuurlijk een slechte zaak.

Het is niet te zeggen of er na de omicronvariant weer een nieuwe variant opduikt. Mocht dit wel gebeuren dan zal de bitcoin crash langer aan blijven houden.

Verliezen op de aandelenbeurs

Gaat het slecht met de aandelenbeurs, dan gaat het ook slecht met cryptomunten. Dit komt omdat steeds meer serieuze beleggers in cryptocurrency handelen. Ze laten zich hierbij meeslepen door het sentiment op de aandelenbeurzen.

Op zich zijn aandelenkoersen ook wel een indicatie van hoe het met de economie gaat. Bij een groeiende economie stijgen aandelenkoersen en dus ook die van cryptocurrency. Maar wanneer aandelenbeurzen ineenstorten dan gaan alle alarmbellen rinkelen. Op dat moment halen beleggers hun geld uit de meest risicovolle activa oftewel cryptocurrency. Het gevolg is een bitcoin crash.

Koop cryptocurrency en betaal met iDEAL: meld je aan bij Litebit

Bitcoin liquidaties

Beleggers die het aandurven gaan short of long in bitcoin. Hiermee speculeer je op de koers. Je kunt gokken op een koersstijging (long) maar ook op een daling (short).  Er wordt altijd gebruik gemaakt van een hefboom. Dit kan maal 10 maar ook maal 125 zijn. Wie een longpositie aanneemt gokt op een koersstijging. Wanneer de koers van bitcoin met € 1000 stijgt en er is sprake van een x10 factor dan is er flink winst gemaakt. Maar bij een daling van de koers en een x10 factor dan daalt de koers eigenlijk 10 keer zo hard.

Om het verlies te beperken vinden er liquidaties plaats. Het is goed mogelijk dat er binnen 24 uur voor ruim 300 miljoen dollar aan liquidaties plaatsvindt. Dit zet de koers nog verder onder druk. Wanneer de koers maar blijft dalen volgen er weer nieuwe liquidaties. Een bitcoin crash blijft dan niet uit.

Wildgroei aan altcoins

Inmiddels kun je handelen in meer dan 12.000 verschillende cryptomunten, in 2017 waren dit er nog geen 1000. Veel nieuwe projecten willen meeliften op het succes van bitcoin en ethereum, de twee grootste cryptocurrency. Het probleem met al die nieuwe munten is dat er niet altijd een goede technologie achter zit. Een aantal munten is zelfs voor de grap opgericht en voegt helemaal niets toe.

Dit soort munten zijn leuk om even snel geld mee te verdienen, maar op de lange duur falen ze. Het probleem is dat er veel geld in dit soort munten stroomt. Uiteindelijk zullen de vele altcoins ervoor zorgen dat er een bitcoin crash plaatsvindt. Na de crash blijven alleen de fundamentele munten over. Kijk er niet van op dat dit er straks minder dan 1000 zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bitcoin crash 2022 – vijf oorzaken
Schuiven naar boven