Buren roken en de overlast die je ervaart

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Rokende buren, dan moeten ze natuurlijk zelf weten. Het wordt pas echt vervelend wanneer je overlast hebt omdat de buren roken. De sigarettenrook komt in je woning terecht, of je ruikt het in de tuin. Al helemaal wanneer het om wiet gaat, maar eigenlijk ruik je elke tabak.

Het probleem is dat je ongewild meerookt of dat je last hebt van stank. Dit is heel vervelend, maar wat kun je hiertegen doen? In principe kun je iemand niet verbieden dat hij of zij rookt. Maar burenoverlast kan zeker aangepakt worden.

Buren roken in de tuin of op het balkon

Wanneer de buren in hun eigen woning roken is de kans klein dat je hier last van hebt. Zelden komt sigarettenrook door de muren heen. Dan zouden het wel hele slechte muren moeten zijn. Of er is sprake van een ventilatiekanaal tussen de twee muren, iets dat ook weinig voorkomt (het kan wel).

Toch kun je het merken wanneer buren binnenshuis roken. Bijvoorbeeld omdat ze een raam open hebben staan en jij ook. Via de wind kan de rook dan bij jou naar binnen komen.

Je ervaart meer rookoverlast wanneer de buren in de tuin of op het balkon roken. De wind waait de sigarettenrook of de wietrook dan heel makkelijk je woning binnen. Of je merkt het wanneer je in je eigen tuin of op het balkon zit.

Heb je de nieuwste rookmelders al gezien? De Google Nest Protect is een slimme rook- en koolmonoxidemelder.

Bekijk Google Nest Protect


Gevaar voor de gezondheid

Is meeroken slecht? Ja, verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat meeroken schadelijk is voor de gezondheid. Meeroken heet ook wel passief roken. Jaarlijks overlijden er in Nederland meer dan 720 personen aan de gevolgen van meeroken. Dat zijn schrikbarend hoge cijfers.

Passief roken leidt soms tot ernstige hart- en vaataandoeningen, maar ook tot ziekten van het ademhalingsstelsel. In omgevingsrook zitten ongeveer 60-70 kankerverwekkende stoffen. Dus het kan uiteindelijk ook tot kanker leiden. En alleen maar omdat de buren roken.

Wekelijks tientallen meldingen van overlast

Door heel Nederland worden er wekelijks tientallen meldingen gemaakt van overlast door rokende buren. Meestal gaat het om slecht geïsoleerde en oude woningen. De rook kan dan inderdaad door de muur bij de andere woning terecht komen. Dit wordt veroorzaakt door kieren en gaten in muren.

Maar het kan ook dat ventilatieroosters te dicht op elkaar zitten. Of dat ramen of deuren bijna tegen elkaar aan zitten.

Het probleem is dat de woningcorporatie of de verhuurder hier weinig tegen kan doen. Ook de gemeente of de politie kan niks doen, want je kunt iemand niet verbieden om te roken.

Overlast van rokende buren zelf verminderen

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. Met onderstaande tips beperk je de overlast wanneer je buren roken.

1. De woning isoleren

Door je eigen woning goed te isoleren sla je twee vliegen in één klap. Ten eerste heb je veel minder last van de sigarettenrook van de buren. Ten tweede blijft de warmte beter in je woning hangen en hoef je dus ook minder hoog te stoken. Hiermee bespaar je flink op de stookkosten.

2. Ventilatie aan de andere kant van de woning aanbrengen

Wanneer de buren altijd in de achtertuin roken dan moet je hier geen ventilatie aanbrengen. Dit moet juist aan de overkant zijn, dus richting je voortuin. Komt de sigarettenrook via de linkermuur binnen, dan moet je aan de rechtermuur ventileren.

Ventilatie moet altijd recht tegenover het probleem staan. Denk maar eens aan de afzuigkap die boven het kooktoestel hangt. Tegenwoordig zijn er ook kookplaten die de ventilatie ingebouwd hebben, maar uit de praktijk blijkt dat deze slecht ventileren. Dus: kijk waar het probleem vandaan komt en zorg dat de ventilatie zich hier recht tegenover bevindt.

3. Mechanische ventilatie

Vooral bij huurwoningen of bij oude woningen zie je dat ventilatiekanalen gedeeld worden. In dit geval is het aan te raden om te kiezen voor mechanische ventilatie. Hiermee voorkom je dat sigarettenrook door jouw woning circuleert.

4. Een luchtreiniger plaatsen

Heb je erg veel last van de sigarettenrook dan zou je aan een luchtreiniger kunnen denken. De luchtreiniger vangt de meest fijne stofdeeltjes, dampen en geuren op. Deze worden opgeslagen in een elektrostatisch filter. Dit filter is makkelijk schoon te maken of moet je af en toe vervangen, afhankelijk van het model.

Bekijk luchtreinigers

Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar waarbij de prijs uiteenloopt voor € 99 tot ongeveer € 300. De echte krachtpatsers zijn duurder, maar uitermate geschikt voor grotere ruimtes. Met een luchtreiniger reken je af met hinderlijke geurtjes en de schadelijke stoffen uit sigarettenrook.

5. Naden, kieren en gaten dicht maken

Verder is het belangrijk dat je alle naden, kieren en gaten dicht maakt. Maar geen ventilatieroosters die bij de woning horen, want die zijn onmisbaar. Kijk vooral of er geen naden of kieren in de muur tussen jou en de buren zitten. Of dat de sigarettenrook misschien via een naad of kier via de zijmuur binnenkomt.

6. In gesprek gaan met de buren

Als laatste loont het om met de buren een gesprek tussen gaan, mits ze hier ook positief tegenover staan. Misschien vinden de buren het geen probleem om wat verder van de woning te roken. Of in hun garage of schuur, in plaats van onder hun veranda.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Buren roken en de overlast die je ervaart
Schuiven naar boven