Beste camera voor sportfotografie

Bijgewerkt: 23 november 2022

Welke camera voor sportfotografie heb je nodig? Wanneer je sportfoto’s maakt dan draait het allemaal om snelheid. Er is sprake van veel beweging, een fotocamera moet dit vast kunnen leggen. Wanneer je kijkt naar de beste camera voor sportfoto’s hij dan heb je verschillende keuzes:

  • Spiegelreflexcamera
  • Systeemcamera
  • Compactcamera
  • Hybride camera
  • Actioncam
  • Smartphonecamera

Het type camera en de functies/opties bepaalt hoe goed je fotografeert. Het is niet gezegd dat een smartphonecamera slechter is dan een spiegelreflexcamera. Bij sportfotografie draait het namelijk om de functies, instellingen en de manier van fotograferen.

Dit heb je nodig voor sportfotografie

Wil je sportfoto’s of actiefoto’s maken, dan heb je allereerst een goede camera nodig. Deze camera moet in staat zijn om snel veel foto’s achter elkaar te maken. Je moet dus vooral letten op het aantal frames per seconde (fps). Veel camera’s beschikken over een burst modes, waardoor deze automatisch meerdere foto’s achter elkaar maakt.

Bij sport fotograferen beweegt het onderwerp snel en continu. Het is dus belangrijk dat je de camera goed scherp kunt stellen. Hierbij maak je eventueel gebruik van de continue autofocus modus. Nog een extra tip is om de ontspanner half in te drukken, waardoor de camera het onderwerp volgt.

Voor sportfotografie moet je vooral kennis van je camera hebben. Daarnaast een goede omgeving, de juiste lens (bijvoorbeeld een lens met een brandpuntsafstand van 70 tot 200 mm) en weten hoe sporters zich bewegen. Laten we eens gaan kijken wat de beste camera voor sportfotografie is.

Canon EOS 2000D, 4000D, 850D en 90D: de spiegelreflexcamera’s

Een Canon spiegelreflexcamera is een zeer goede camera voor sportfotografie. Er zijn 4 geschikte modellen verkrijgbaar. Hieronder vind je ze alle vier omschreven.

Canon EOS 2000D

Een betaalbaar en mooi model voor beginnende fotografen, maar ook voor sportfotografen die al wat verder zijn. Is voorzien van een 24,1 megapixel sensor en maakt haarscherpe foto’s. Bij dit model deel je foto’s via wifi. Iedereen kan met deze camera omgaan.

Canon EOS 2000D

Canon EOS 2000D 18-55 DC

Canons EOS 4000D

De 4000D heeft een 18,7 megapixel sensor, is ideaal voor beginners en voorzien van creatieve filters. Dit instapmodel is iets duurder geprijsd maar nog steeds betaalbaar.

Canons EOS 4000D

Canon EOS 4000D + 18-55mm DC 

Canon EOS 850D

Heb je een hoger budget dan is dit zeker de beste camera voor sportfotografie. Met een ASPS-C sensor, 24 megapixel resolutie, verschillende beeldzoekers en een snelle sluitertijd van 1/4000 s lukken sportfoto altijd. Echt een toppertje.

Canon EOS 850D

Canon EOS 850D + EF-S 18-55mm f/4-5.6 

Canon EOS 90D

Dit model voldoet aan alle verwachtingen. Hij is voorzien van een intelligente optische zoeker en een snelle continu opname van 10 foto’s per seconde. De resolutie van de camera bedraagt 32,5 pixels, waardoor je elk detail op de foto’s ziet. Met een autofocus van 45-punts cross-type volg je bewegende objecten met de grootste precisie.

Het is niet de goedkoopste camera, hij kost ongeveer € 1300. Maar wel de allerbeste camera voor sport fotografie.

Canon EOS 90D

Canon EOS 90D – Body

Nikon spiegelreflexcamera’s

De ene fotograaf geeft de voorkeur aan Canon, de ander aan Nikon. Dit is net zoals een liefhebber zijn van Samsung of iPhone. Beide merken hebben hun voor- en nadelen. Goede Nikon camera’s voor sportfoto’s zijn de D3400, D3500, D5300 en D5600. Dit merk wordt de laatste jaren wel beduidend minder goed verkocht dan Canon.

De D500, D7200 en D7500 zijn semiprofessionele camera’s van dit merk. Naast sportfotografie zijn deze camera’s ook geschikt voor veel andere kunstvormen.

Sportfotografie met een systeemcamera

Vaak wordt gedacht dat een systeemcamera niet geschikt is voor sport fotografie. Maar dit kan wel degelijk. Een systeemcamera verschilt namelijk niet veel van een spiegelreflexcamera. Qua instellingen en beeldkwaliteit presteren ze nagenoeg gelijk.

De Sony A7 III is een zeer geschikte systeemcamera dat snel bewegende objecten moeiteloos volgt en vastlegt. Hiermee is hij zeer geschikt voor het fotograferen tijdens sportevenementen.

Sony A7 III

Sony A7 III Body + 28-70mm

Fotograferen met een compactcamera

Hoewel een compactcamera niet de beste keuze is, kun je hier zeker sportfoto’s mee maken. Vooral wanneer de sporter of het object niet te snel beweegt. Gaat het echter om snelle bewegingen dan kun je beter voor een spiegelreflexcamera of een systeemcamera kiezen.

Sportfotografie met een actioncam

Feitelijk wordt een actioncam door de sporter zelf gedragen, bijvoorbeeld op zijn helm. Of op het sportattribuut zoals een fiets of skateboard. Een actioncam is niet het meest geschikte middel om sporters mee te fotograferen. Dit is dan ook niet aan te raden.

De beste sportfoto met een smartphone maken

Is sportfotografie met een smartphone mogelijk? Jazeker, er zijn meer dan voldoende mensen die de prachtigste foto’s met hun smartphone weten te maken. Dit werkt het beste wanneer je over een goede smartphonecamera beschikt en alles handmatig kunt instellen. Bij sportfotografie is de sluitertijd het belangrijkst. Gebruik een sluitertijd die tussen de 1/500 en 1/2000 ligt.

Gaat het om hele snelle bewegingen zoals bij de Formule 1, kies dan voor een sluitertijd van 1/2000 tot 1/4000 s.

Let op: bij een korte sluitertijd valt er minder licht binnen. Gebruik een korte sluitertijd alleen in een buitensituatie of een goed verlichte omgeving.

Wil je professionele sportfoto’s maken, dan kom je uiteindelijk toch bij de spiegelreflexcamera of de systeemcamera uit. Dit blijft de beste keuze.

Welke lens is geschikt voor sportfotografie?

Bij een spiegelreflexcamera, maar ook bij een systeemcamera, kun je de lens verwisselen. Hartstikke praktisch want met de juiste lens maak je de mooiste foto’s. Geschikte lenzen voor sportfotografie zijn:

  • 70-200mm f/2.8: voor algemene sportfotografie
  • 400mm, 500mm: fotograferen bij voetbalwedstrijden
  • 600mm: voetbal, races

De meeste beginnende fotografen kopen eerst een 70-200mm of 70-300mm lens (f/2.8 tot f/5.6). Dit soort lenzen is niet duur en je kunt hier goed de sporter en zijn of haar gezichtsuitdrukking mee vastleggen.

Het fotograferen van bewegende mensen en objecten

Met de beste camera voor sportieve fotografie ben je er nog niet, want je moet ook weten hoe je deze hanteert. Met betrekking tot de instellingen vind je alles in de handleiding. Het is belangrijk dat je meebeweegt met de sporter of het object.

Het is ook aan te raden om voor een korte sluitertijd te gaan. Maar wil je een dynamisch effect, dan kies je juist voor een langere sluitertijd. Juist hierbij is het heel belangrijk om mee te bewegen. Het object bevriest en de achtergrond beweegt mee. Deze techniek noem je panning.

Wil je de snelheid van een racevoertuig vastleggen, kies dan voor een sluitertijd van ongeveer 1/100. Het is ook een mooi effect om het onderwerp onscherp te maken en de omgeving juist scherp. Hiermee toon je de snelheid van het onderwerp aan. Dit realiseer je met een lange sluitertijd van gemiddeld 1/30.

Wil je echter zowel de sporter als de omgeving scherp vastleggen, dan heb je een sluitertijd tussen de 1/500s en 1/2000s nodig. Je ziet, er zijn verschillende instellingen en mogelijkheden en vaak is een kwestie van uitproberen. En vooral heel veel oefenen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste camera voor sportfotografie
Schuiven naar boven