Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je loopt de trap op en hoort een krakend of piepend geluid. Dit noem je ook wel contactgeluid: het gebeurt alleen wanneer je een trede aanraakt. Oftewel wanneer je er gewicht opzet. Het contactgeluid van je trap verminderen is altijd mogelijk. Hier zijn wat oplossingen voor.
Beste oplossing: de trap stofferen
Wanneer je veel last hebt van een krakende trap, dan kun je deze het beste stofferen. Hiermee verminder je het contactgeluid. Stofferen betekent dat je trapbekleding aanbrengt, vergelijkbaar met vloerbedekking.
Dit is iets dat je zelf kunt doen, maar is wel een hele klus. Wanneer je hier weinig verstand van hebt of geen tijd voor, laat de trap dan bekleden.
Lichte contactgeluiden verminderen
Soms is er alleen sprake van lichte contactgeluiden. Bijvoorbeeld het tikken van hakken, telkens wanneer je de trap op- of afloopt. Dit hoeft niet direct hinderlijk te zijn. Wanneer je hier toch last van hebt, dan kun je ook dit contactgeluid van de trap verminderen.
Kies in dit geval voor halve maantjes op de trap. Hierdoor hoef je de trap niet helemaal te bekleden, maar breng je een gedeeltelijke stoffering aan. Halve maantjes zijn zeer eenvoudig aan te brengen. Ze zijn zelfklevend, of je gebruikt een goede tape.
Wanneer je later van de halve maandjes af wil haal je ze heel makkelijk van de treden, vaak zonder dat er een beschadiging achterblijft.
Deze ‘halve’ trapbekleding is in verschillende kleuren verkrijgbaar, en ook in verschillende diktes. Kies een kleur die het mooiste bij je interieur aansluit.
Nieuwe treden
Een piepende of krakende trap is geen pretje, al helemaal niet wanneer dit duidelijk hoorbaar is. Meestal komt dit omdat de trap van vurenhout gemaakt is. Dit is een goedkope en zachte houtsoort. Vurenhout staat erom bekend dat het veel vocht opneemt. Juist dat vocht, in combinatie met wrijving, zorgt voor een krakend geluid.
Soms kan er zelfs een piepend geluid bij de trap ontstaan. Ook dit heeft met een slechte houtsoort te maken. Op zich kan dit geen kwaad, maar je kunt er hinder van ondervinden. Je zou eventueel voor trapbekleding kunnen kiezen. Ook is het mogelijk om voor nieuwe treden te gaan. Hierbij worden nieuwe treden bovenop de oude treden geplaatst.
De hele trap vervangen
Normaal is het helemaal niet nodig om de gehele trap te vervangen, of deze moet in een zeer slechte staat zijn. Zolang de trap nog veilig is kun je hem gewoon blijven gebruiken. Je kunt hem eventueel een nieuw uiterlijk geven, bijvoorbeeld door te schilderen, nieuwe treden erbovenop te lijmen of door trapbekleding.
Wil je toch de hele trap vervangen? Bedenk dat deze uitgebroken moet worden. Vervolgens moet er een trap op maat worden geplaatst. Dit kan hoog in kosten oplopen. Vraag daarom van tevoren offertes aan. Of bekijk welke materialen je nodig hebt en hoeveel werk het met zich meebrengt.
Hoe krijg ik mijn trap kraakvrij?
Weet je wat het voordeel is van een piepende of krakende trap? Dat je inbrekers hoort aankomen wanneer ze naar boven lopen. Ideaal toch? Buiten dat, wil je misschien de trapkraak vrij krijgen. In dit geval maak je gebruik van een kraaklat. Die lijm je tegen de onderkant van de trede aan, tegen het stootbord. Doe dit over de gehele breedte.
Zet de kraaklat goed vast met spijkers of schroeven. De lat zorgt ervoor dat de trede niet zoveel speling heeft wanneer je erop gaat staan. Hierdoor zal hij veel minder kraken en in sommige gevallen hoor je helemaal niks meer.
Dit is waarom de trap piept
In plaats van een krakend geluid kun je ook alleen een piepend geluid horen. Soms komt dit omdat er kieren of naden aanwezig zijn. Wanneer hier lucht doorheen komt dan veroorzaakt dit een piepend geluid.
Verder ontstaat een piepend geluid soms omdat afzonderlijke onderdelen tegen elkaar schuren, vaak onder belasting. Het piepen voorkom je door kieren en naden dicht te maken. Niet alleen kom je van het piepend geluid af, ook zal je veel minder tocht of een koude luchtstroom ervaren.
Wanneer onderdelen tegen elkaar schuren, zorg er dan voor dat er minder bewegingsbereik is. Dit doe je met een kraaklat (zie hierboven) of door losse stukjes hout te bevestigen. Eventueel kun je gebruik maken van een acrylverbinding.
Waarom een oud huis kraakt
Vaak is het niet alleen de trap die kraakt, maar het hele huis. Je hoort bijvoorbeeld piepende geluiden in huis. Of krakende geluiden, vooral wanneer het vochtig of slecht weer is. Een oud huis kraakt onder invloed van temperatuurverschillen en een veranderende luchtvochtigheid.
Hierdoor kunnen elementen vervormen of trekken krom. Oude huizen bevatten veel hout, maar ook elementen die snel reageren op verschillende weersinvloeden.
Wanneer het dak overdag opwarmt en ‘s nachts afkoelt, dan zal een oud huis veel sneller gaan kraken. Soms hoor je niet alleen piepen of kraken maar zelfs een knallend geluid.
Door elementen te vervangen kun je het kraken verminderen, maar helemaal voorkomen is vaak lastig. En ach, een oud huis heeft natuurlijk ook zijn charmes.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.