Crypto staken: de risico’s

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Steeds meer investeerders kiezen voor het vastzetten oftewel staken van crypto. Dit levert dagelijks tot maandelijks een klein percentage aan winst op. Toch brengt crypto staken risico’s met zich mee. Bij sommige cryptocurrency’s is het namelijk vereist om ze voor langere tijd vast te zetten. Ook kun je niet alle crypto staken.

Wat is staking?

Bij een staking denk je misschien aan het tijdelijk stoppen van de werkzaamheden (uit protest). Crypto staken heeft ook met tijdelijk stoppen te maken. Door crypto te staken houd je de munten voor een bepaalde of onbepaalde periode vast. Je verhandelt en verplaatst ze gedurende de staking niet.

Crypto staken is bedoeld ter ondersteuning van het blockchainnetwerk. Dankzij het vasthouden van de munten worden transacties gevalideerd. Door te staken help je dus mee aan een veiliger netwerk. Hier staat een beloning tegenover.

Proof of Stake (PoS)

Je kunt niet alle crypto staken. Dit hangt ervan af of het netwerk gebruik maakt van Proof of Work (PoW) of Proof of Stake (PoS). Bij de eerste methode worden transacties gevalideerd met behulp van rekenkracht. Hier zijn veel computers voor nodig.

Proof of Stake (PoS) werkt net wat anders en is veel milieuvriendelijker. Je wordt validator door cryptomunten in te zetten, dit noem je de borg. Voor het aanmaken van een nieuw block wordt gekeken naar deelnemers met de meeste coins. Die worden sneller als validator geselecteerd.

Cryptocurrency staken bij Bitvavo: altijd prijs

Wanneer je crypto staakt via een wallet, dan is het maar de vraag of je hier een vergoeding over ontvangt. Dit is namelijk weer afhankelijk van de cryptocurrency en het netwerk. Wanneer je crypto op een handelsplatform staakt, bijvoorbeeld bij Bitvavo, dan ontvang je hier altijd een beloning over.

Meld je aan bij Bitvavo

Die vergoeding ligt misschien lager dan andere vormen van staking, maar is wel gegarandeerd. Bovendien hoef je de munten niet voor een bepaalde tijd vast te zetten. Staak je crypto vanuit een wallet, dan moet je die voor bepaalde tijd vastzetten. Anders ontvang je geen beloning.

Crypto staken risico’s

Crypto staken brengt risico’s met zich mee. Kijk hieronder maar eens wat de grootste risico’s van cryptostaking zijn.

Kans op verlies (bij een handelsbeurs)

Door crypto te staken op een handelsbeurs zit je niet aan een vastgestelde termijn vast. Je kunt op elk moment de staking stopzetten. Maar je crypto permanent op een handelsbeurs laten staan, is wel risicovol. Bij een hackaanval ben je alles kwijt.

Tussentijds niet kunnen handelen

Een van de grootste risico’s van crypto staken is dat je de munten tussentijds niet kunt verhandelen. Stel nu dat de koers explosief stijgt. Dit is hét moment om te verkopen, maar dit kan vanwege de staking niet. Je kunt je munten niet voortijdig terugtrekken en dus ook niet verkopen. Misschien loop je hierdoor ontzettend veel winst mis. Het is nog eens extra zuur wanneer de koers tegen het einde van de staking weer is gedaald.

Kans op financieel verlies

Je koopt wat cryptomunten voor € 1 per stuk en besluit om deze te staken. Dit doe je voor de periode van één jaar. Maar na een jaar staat de koers op € 0,25. Ondanks de beloning die je tussendoor hebt ontvangen, sta je nog steeds op een flink financieel verlies.

Minimale drempel

Een nadeel van staking, maar niet direct een risico, is dat sommige cryptomunten een minimale drempel vereisen. Je moet dus een minimum aantal munten in bezit hebben en staken, anders mag je niet meedoen.

Is crypto staken veilig?

Het zijn niet alleen maar nadelen of risico’s die cryptocurrency staken met zich meebrengt. Een van de grootste voordelen is dat je rente ontvangt, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Dit kan je een mooi passief inkomen opleveren.

Cryptomunten staken is ook betrekkelijk veilig. Wanneer je wallet goed beveiligd is, dan kan niemand aan je munten komen. Ook de overheid kan hier niet aankomen, in tegenstelling tot je spaargeld. Daar kunnen ze in geval van nood (zoals bij oorlog) wel aan, zodat je mogelijk je geld kwijtraakt.

Waarschuwing: ben je de toegangscode én de privésleutel van je wallet kwijt? Dan kun je niet meer bij je cryptomunten.

Tip: sla je crypto veilig op in een hardwere wallet, niemand ziet wat je bezittingen zijn en heeft er ook geen toegang tot.

Bekijk hardwere wallets

Zo zit het met de belasting

Wanneer je crypto staakt via een handelsplatform, dan kan de belastingdienst je handelsactiviteit inzien. De fiscus kan namelijk het handelsplatform verplichten om dit soort gegevens te verstrekken. Wanneer je via je eigen wallet staakt, dan weet de belastingdienst niet altijd wat je aan crypto in bezit hebt.

Over de beloning met betrekking tot crypto staken betaal je belasting. Maar je betaalt ook belasting over de waarde van de munten zelf. Elk jaar kijk je op 1 januari wat de waarde van je cryptobezit is. Deze waarde geef je op bij aangifte inkomstenbelasting.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Crypto staken: de risico’s
Schuiven naar boven