Bijgewerkt: 15 maart 2023
Op Aarde duurt een dag 24 uur en bestaat uit vier dagdelen. Tenminste, zo hebben we het geleerd. In werkelijkheid ziet een aardse dag er wat anders uit. Ook leuk om te weten: hoe lang duurt een dag op de maan, Venus of Mars? Deze planeten hebben namelijk een andere cyclus.
Een zonnedag op aarde
Onze klok is gebaseerd op de lengte van een zonnedag. Dat een dag uit 24 uur bestaat, dat is natuurlijk niet zomaar. In het jaar 3500 voor Christus was er de zonnewijzer. Mensen staken een stok in de grond en tekenden hier een cirkel omheen. Die cirkel werd in 12 partjes verdeeld.
De zon wierp via de stok een schaduw in de cirkel. Zo konden mensen aan de hand van de schaduw kijken welk moment van de dag het was.
De Grieken hebben de 24-uurs tijdsaanduiding bedacht. In de 10e eeuw werd de mechanische klok uitgevonden.
Andere planeten waarnemen? Gebruik een telescoop (sterrenkijker). Een goed model is minimaal 150 keer vergrotend. De gevorderden gaan voor een model dat minimaal 350 keer vergroot.
Een dag duurt iets minder dan 24 uur
Eigenlijk duurt een dag op aarde helemaal geen 24 uur maar net iets minder. De aarde doet er namelijk 23 uur, 56 minuten en 4 seconden over om volledig om zijn as te draaien. Dit noem je een sterrendag. Maar de zon staat na deze periode niet op dezelfde plek als de dag daarvoor. De zon doet er namelijk een aantal seconden langer over en komt zo op 24 uur uit.
Voor de tijdsaanduiding houden we daarom altijd een zonnedag aan. En dat is waarom een dag 24 uur heeft.
Hoe lang duurt een dag of de maan?
Een aardse dag van 24 uur is niet hetzelfde als een dag op de maan. Op de maan duurt een dag namelijk 29,53 dagen. Zolang heeft de maan nodig om eenmaal om zijn eigen as te draaien. Na deze periode staat de zon ten opzichte van de maan weer op dezelfde plek.
Verblijf je op de maan dan zie je eenmaal in de 29,53 dagen de zon opkomen en weer ondergaan. Gelukkig hoef je hier op aarde niet zo lang voor te wachten.
Een dag op Venus
Venus is de tweede planeet in ons zonnestelsel. Hij heeft een diameter van 12,1 km. Dit is bijna even groot als de aarde, deze heeft een diameter van 12,7 km.
Hoe lang duurt een dag op Venus? Dit is ontzettend lang. Je bent namelijk 243 dagen verder voordat er een dag voorbij is. Dit komt omdat de rotatiesnelheid van deze planeet zeer traag is. Overigens heeft die rotatiesnelheid een afwijking van ongeveer 20 minuten. Dit betekent dat de volgende dag op Venus 20 minuten langer of korter kan duren.
Venus is niet echt een planeet waar leven mogelijk is. Het is op Venus zeer warm, maar liefst 500 °C. Op deze planeet kun je echt spreken van een broeikaseffect.
Tip: de mooiste cadeaus van National Geographic
Hoe lang duurt een dag op Mars?
In sciencefictionfilms kom je vaak marsmannetjes tegen. Dit illustreert dat er leven op Mars mogelijk is. Op zich geen vreemde gedachten want er is water in de vorm van ijs en waterdamp op Mars aanwezig. Het klimaat van deze planeet doet sterk denken aan die van de aarde. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur op 20 °C, in de poolwinter daalt dit naar -140 °C. Een seizoen op Mars duurt wel twee keer zo lang als op aarde.
Een dag op Mars duurt bijna net zo lang als op de aarde. Mars doet er 1 dag en 37 minuten over om te roteren. Een jaar op Mars duurt 686,98 aardse dagen. Zolang heeft Mars nodig om een volledige baan om de zon af te leggen.
Op welke planeet kun je leven?
Dat de aarde niet de enige planeet met leven is, dat moet bijna wel een feit zijn. Helaas zijn er duizenden planeten waar we helemaal niet bij kunnen. Of die helemaal niet ontdekt zijn. Mogelijk is hier volop leven aanwezig, misschien nog maar pas ontwikkeld of veel verder dan ons gevorderd.
In 2020 hebben wetenschappers aanwijzingen voor leven op de planeet Venus gevonden. Of nou ja, eigenlijk in de dampkring van Venus. Er werden hier microscopisch kleine organismen waargenomen.
Op 100 lichtjaar afstand is de planeet TOI 700 d ontdekt, eentje die heel sterk op de aarde lijkt. Hij is iets groter en zwaarder dan de aarde en een jaar duurt hier slechts 37 dagen. Op de ene helft van deze planeet is het altijd licht en op de andere helft altijd donker. Waarschijnlijk zou hier vloeibaar water aanwezig zijn, een voorwaarde voor leven.
Hoeveel bewoonbare planeten zijn er?
De Melkweg is een sterrenstelsel waarin het zonnestelsel en de aarde zich bevindt. Geschat wordt dat 20-50% van de planeten in de Melkweg bewoonbaar is. Helaas liggen teveel planeten ver weg, je reist er dus niet even naartoe.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.