De nadelen van bewegen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je moet dagelijks minimaal 30 minuten bewegen, dat is het advies. Daarnaast zou je nog eens twee tot drie keer per week moeten sporten. Wat niemand je vertelt zijn de nadelen van bewegen. Ja echt, beweging heeft namelijk wat nadelige gevolgen. Welke dat zijn dat lees je in dit spraakmakend artikel.

Bewegen en de levensverwachting

De beweegnorm ligt op 30 minuten per dag, voor kinderen op ongeveer 60 minuten. Wie niet aan de beweegnorm voldoet vergroot het risico op chronische ziekten. Denk hierbij aan diabetes type twee en hart- en vaatziekten. Onvoldoende beweging verkort de levensverwachting. Eigenlijk is niet bewegen dus heel slecht voor de gezondheid.

Toch zijn er meer dan voldoende mensen die niet tot nauwelijks bewegen. Dit komt omdat er een aantal nadelen van bewegen zijn.

Vergrootte kans blessures

Bewegen en met name sporten vergroot de kans op blessures. Iets meer dan 10% van de mensen die wekelijks sport loopt eenmaal per jaar een blessure op. Jaarlijks lopen er ongeveer 3,8 miljoen geblesseerde sporters (Nederland) rond.

De meeste blessures worden opgelopen tijdens voetbal, fitness of hardlopen. Waarbij voetbal en paardrijden voor de meest ernstige blessures zorgt. Toch is bewegen niet hetzelfde als sporten. Onder bewegen valt wandelen, fietsen, zwemmen maar ook huishoudelijke klussen of lichaamsarbeid. De meeste ongelukken gebeuren in het huishouden, dat is een feit. Binnen de woning bewegen kan dus al een risico zijn.

Het is saai

Toegeven, bewegen is saai. Zie jij jezelf al elke dag naar de sportschool gaan of in het zwembad duiken? Ook op de fiets springen kan al snel saai of vervelend worden. Al helemaal bij slecht weer. Gelukkig zijn er manieren om bewegen leuk te maken. Schaf eens een hometrainer aan. Plaats deze voor de televisie en je kijkt je favoriete film, serie of programma terwijl je aan lichaamsbeweging doet. Het werkt echt!

Bekijk hometrainers

Overbelasting van de spieren

Je besluit een huishoudelijke klus groots aan te pakken of gaat eens wat verder wandelen dan normaal. Hierbij loop je het risico op overbelasting van de spieren. Dit merk je aan spierpijn die de dag erna optreedt. Bij ernstige overbelasting kan deze pijn vrij lang aanhouden. Er kan zelfs een gescheurde spier ontstaan, maar dan moet je het wel heel bont maken.

Spierpijn is een van de nadelen van bewegen. Deze pijn treedt vooral op wanneer je een onverwachte beweging maakt of iets doet wat je normaal gesproken niet gewend bent.

In gewicht aankomen

Bewegen zorgt voor een gevoel van schijnveiligheid. Je denkt dat je voldoende beweegt en hiermee gezond bezig bent. Dan kan die frikadel of dat taartje er ook nog wel bij. Wat je in de praktijk merkt is dat je langzaam in gewicht aankomt. Dit komt omdat alleen wat bewegen niet voldoende is om je lichaamsgewicht gezond te houden.

Wil je een gezond lichaamsgewicht dan speelt voeding voor 80% een belangrijke rol. De andere 20% is weggelegd voor beweging en sporten. Met alleen bewegen of sporten kom je er dus niet.

Een andere reden waarom je aankomt in gewicht is te weinig beweging. Wanneer je eenmaal per week intensief beweegt dan zet je lichaam de vrijgekomen suikers om in vet. Dat is ook de reden waarom je minimaal 2-3 keer per week intensief moet trainen. Heb je hier geen zin in dan is niet-trainen beter dan af en toe intensief, ook met het risico op blessures.

Vatbaarder voor ziektes

Beweeg je intensief oftewel sport je te hard of te lang? Wanneer je onvoldoende tijd neemt om te herstellen dan ben je vatbaarder voor ziektes. Vooral in de winter kun je hier meer last van hebben. Na een training is het dan belangrijk om minimaal een dag te herstellen. Dit geldt ook voor intensief bewegen waaronder stevige wandelingen of fietstochten.

Tip: met deze wandelschoenen blijft wandelen leuk en prettig (inclusief prijs)

Verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Je hebt in het begin kunnen lezen dat bewegen het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Maar te veel of te hard trainen is juist weer slecht voor je hart en bloedvaten. Dit komt omdat bij beweging suikers en vetten worden verbrand. Die verbranding maakt vrije radicalen los, dit zijn een soort gifstoffen voor je lichaam.

Normaal gesproken is je lichaam prima in staat om vrije radicalen af te breken. Maar wanneer er teveel vrije radicalen aanwezig zijn dan verhoog je het risico op hart- en vaatziekten. Er kan ook schade aan andere lichaamscellen ontstaan. Eet daarom gezond en train niet elke dag. Maar dagelijks een half uurtje bewegen is nooit verkeerd, er komen dan echt geen extra vrije radicalen vrij. Het gaat dus voornamelijk om de mate van inspanning.

Sneller oud worden

Je zou het niet zeggen maar een van de nadelen van bewegen is dat je er sneller ouder wordt. Ook nu weer gaat het om de mate van inspanning. Bij intensief sporten adem je veel zuurstof in. Veel zuurstof in je lichaam betekent ook een snellere verbranding. Wanneer je dit regelmatig doet dan brand je als het ware richting de ouderdom.

Het advies is dan ook: beweeg regelmatig maar sport dagelijks niet langer dan een uur. Zo blijft je lichaam goed in balans.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De nadelen van bewegen
Schuiven naar boven