Bijgewerkt: 15 maart 2023
Stel je voor dat je de woning nooit zou schoonmaken, opruimen of luchten. Dat bespaart je een hoop tijd waardoor je meer energie in andere dingen kunt steken. Maar wat gebeurt er als je je huis niet schoonmaakt? Wanneer je dit lange tijd niet doet dan is dit schadelijk voor de gezondheid. Maar ook voor je humeur.
Vijf dingen die er gebeuren bij nooit of slecht schoonmaken
De een heeft een hekel aan schoonmaken, de ander vindt dit erbij horen of vindt het zelfs leuk. Bij schoonmaken hoort ook opruimen. In een gemiddeld gezin wordt dagelijks opgeruimd en minimaal één keer per week schoongemaakt.
Vind je dit allemaal niet nodig? Ontdek vijf gruwelijke dingen die er gebeuren als je je huis niet schoonmaakt.
1. Vochtproblemen op de muren en in meubels
Je moet dagelijks ventileren en luchten. Doe je dat niet dan ontstaan er vochtproblemen in huis. Dit merk je doordat het muf ruikt of misschien wel met zichtbare vochtplekken op de muur of het plafond. Ook kunnen houten constructies kromtrekken. Of je merkt het aan het meubilair, dat vochtig aanvoelt of muf ruikt.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis is ook slecht voor je gezondheid. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt kun je last krijgen van verkoudheid en verschillende allergische reacties. Met een hygrometer bekijk je hoe hoog de luchtvochtigheid in de woning is.
De luchtvochtigheid moet tussen de 40% en 60% uitkomen. Bij een hogere luchtvochtigheid krijg je niet alleen last van je ademhaling en luchtwegen, ook leidt dit tot schimmels.
2. Schimmel in huis
Als reactie op vochtproblemen ontstaat er schimmelgroei. Schimmels in huis zijn zeer slecht voor de gezondheid. Jaarlijks sterven er mensen door het inademen van sporen die verspreid worden door schimmels.
Je voorkomt schimmels door dagelijks te ventileren. Maar ook door goed schoon te maken. Vooral in de badkamer, want daar kunnen schimmels snel groeien en terugkeren. Gebruik een schimmelreiniger om de zwarte of groene schimmels effectief weg te halen.
Tijdens het gebruik van een schimmelreiniger goed ventileren, want het spul moet even intrekken.
3. Steeds meer huisstofmijt en pollen in huis
Je hele huis zit vol huisstofmijt. Dit hoeft niet direct ernstig te zijn, want wanneer je dagelijks schoonmaakt dan reken je hiermee af. Maar wanneer je lange tijd je huis niet schoonmaakt dan stapelen de huisstofmijten zich op. Ze vermenigvuldigen zich als gekken, en dit kan voor aardig wat klachten zorgen. Zoals een verstopte neus of een loopneus.
Sommige mensen zijn allergisch voor de huisstofmijt. Juist voor deze mensen is het heel belangrijk om dagelijks goed schoon te maken. Ook omdat pollen (stuifmeel van bomen en planten) in de woning terechtkomt. Dit hoopt zich op de vloer, kasten en vooral in hoekjes op. Wanneer je allergisch bent voor stuifmeel, ook wel hooikoorts genoemd, krijg je last van tranende en rode ogen, een loopneus en soms andere klachten.
Met een luchtreiniger creëer je een gezond binnenklimaat. Fijnstof, pollen, dampen en geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook aan te raden wanneer je regelmatig schoonmaakt.
Naar luchtreiniger
4. Een vieze geur in huis
Je slaapkamer en met name het beddengoed is een verzamelplaats van huidschilfers, huisstofmijt, bacteriën en huidoliën. Daarnaast zit er heel veel vocht in het beddengoed. Verschoon je dit niet regelmatig dan gaat de slaapkamer flink stinken.
Die stank ervaar je ook wanneer je de badkamer of het toilet nauwelijks of nooit schoonmaakt. Wanneer je de huiskamer of de keuken laat verslonzen dan moet je er niet vreemd van opkijken dat er een vieze geur in huis hangt. Het is dus wel duidelijk wat er gebeurt als je je huis niet schoonmaakt.
5. Gezelligheid met duizenden insecten en micro-organismen
In elke woning leven tientallen insecten, ook wanneer je dagelijks schoonmaakt. Maar wanneer je het schoonmaken achterwege laat dan komen er steeds meer insecten bij. Die komen onder andere op voedselresten af. Voordat je het weet heb je zelfs kakkerlakken in huis, en daar kom je niet zomaar vanaf.
Daar komt nog bij dat slecht schoonmaken voor een wildgroei aan micro-organismen zorgt. Schimmels vermenigvuldigen zich op vochtige voedselproducten waaronder brood en fruit. Maar ook melk en andere etenswaren kunnen bederven. En wat dacht je van de koelkast, waar bacteriën, schimmels en virussen een feestje bouwen.
Leun lang genoeg achterover en hier komen ook nog eens muizen en ratten bij. Zie je één enkele muis dan weet je dat je een probleem hebt, want hij neemt tijdens zijn huisbezoek gelijk zijn hele familie mee.
Hoe vaak moet je schoonmaken?
Wie zijn huis niet vaak genoeg schoonmaakt staat dus heel wat te wachten. Enerzijds krijg je er een hoop vrienden bij in de vorm van micro-organismen, insecten en ander ongedierte. Maar al die vrienden vreten je wel het hemd van je lijf, en ze veroorzaken ook nog eens een hoop schade. Niet alleen aan je woning maar ook aan je gezondheid.
De vraag is hoe vaak je een huis moet schoonmaken. Dat hangt een beetje van de grootte van het gezin af, en ook hoe vaak je thuis bent. Daar komt nog bij dat je met huisdieren vaker schoon moet maken.
Hieronder een indicatie met betrekking tot het schoonmaakschema.
- Badkamer en toilet: eenmaal per week
- Keuken: dagelijks het aanrecht, de rest eenmaal per week
- Woonkamer: eenmaal per week stoffen en stofzuigen
- Slaapkamers: eenmaal per week stoffen en stofzuigen
- Beddengoed verschonen: twee- tot viermaal per maand
- Zolder en kelder opruimen en schoonmaken: eenmaal per jaar
- Kasten van binnen opruimen: eenmaal per jaar
- Achter de koelkast, achter en onder kasten en bedden: eenmaal per kwartaal
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.