Bijgewerkt: 3 januari 2023
Geld verdienen als proefkonijn, niet iedereen wordt hier enthousiast van. Toch kan het handig zijn om snel en veel geld binnen te halen. Veel proefpersonen verdienen tot 500 euro per onderzoek. Dit kan zelfs oplopen tot meer dan 4000 euro.
Je weet van tevoren hoeveel je gaat verdienen, dat is wel zo prettig. Wat verdien je als proefpersoon en waar moet je allemaal rekening mee houden? Voordat je eraan begint is het handig om eerst dit artikel goed door te lezen.
Helpen bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen
Het leuke aan werken als proefpersoon is dat je meehelpt bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Dit kan om medicatie voor reuma gaan, een medicijn tegen een virus of bacterie, het boosten van het afweersysteem of geneesmiddelen tegen leverfibrose of longkanker.
Bij een darmonderzoek moet je vaak een kleine camera in de vorm van een pil inslikken. Dit wordt aangevuld met het dagelijks innemen van medicijnen. Om welk onderzoek het ook gaat, dit is altijd belangrijk om nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen. Hiermee help je patiënten met verschillende ziekten en aandoeningen.
Bekijk deze medische instrumenten, misschien heb je er iets aan
Gevaarlijk of veilig voor je gezondheid?
Meedoen aan geneesmiddelenonderzoek is belangrijk en het levert een mooie verdienste op. Over het algemeen zijn dit soort onderzoeken veilig voor je gezondheid. Toch is er een kleine kans dat het misgaat. Bijvoorbeeld dat je verkeerd of allergisch op medicatie reageert. In ernstige gevallen kunnen er blijvende en ernstige bijwerkingen optreden.
Aan het begin van het onderzoek laat de arts weten wat de risico’s zijn. Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten word je eerst onderworpen aan een medische keuring of test. Dan pas wordt bepaald of je aan het onderzoek mee kan doen.
Goed om te weten: in Nederland sterven weinig personen die aan een medisch onderzoek meedoen. Uitgezonderd in het jaar 2008, toen stierven 10 personen die meededen aan een onderzoek tegen een behandeling tegen alvleesklierontsteking. Dit is iets dat zeer weinig voorkomt maar voor 100% uitsluiten kan nooit.
Maandelijks inkomen tot 4000 euro
Wat verdien je als proefpersoon? Dit is afhankelijk van het onderzoek en hoe lang dit duurt. Voor een klein onderzoek van 1 tot 3 dagen ontvang je een vergoeding van 100 tot 500 euro. Voor sommige onderzoeken krijg je 30 tot € 50 per bezoek, hier komt nog een vergoeding voor reiskosten bij.
Andere vergoedingen bedragen tot wel 5000 euro per onderzoek. Gemiddeld ben je 18 tot 30 dagen met dit onderzoek kwijt.
Als proefpersoon kun je tot wel 4000 euro per maand verdienen. Het is belangrijk om te weten dat je niet elke maand aan een nieuw onderzoek deel kunt nemen. Je lichaam moet de kans krijgen om te herstellen.
Tip: houd tussendoor je bloeddruk en hartslag goed in de gaten, dit zegt veel over je gezondheid.
Bekijk bloeddrukmeters
Je weet van tevoren wat je gaat verdienen
Als proefpersoon weet je van tevoren exact wat je gaat verdienen. De vergoedingen staan overal duidelijk bij vermeld. Ook weet je wat de verwachting is. Vaak krijg je eerst een intakegesprek, gevolgd door een medische keuring. Hierna krijg je medicatie of een vaccinatie toegediend. Vervolgens vinden er wat vervolgonderzoeken plaats.
Er zijn ook situaties waarbij er sprake is van een verblijf of opname. Je verblijft tussen de 2 en 18 dagen achter elkaar in de onderzoekskliniek. Heb je een vaste baan? Dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Mogelijk moet je wat vrije dagen opnemen om als proefpersoon te kunnen werken.
Een fulltime baan of een bijbaan
Voor velen zijn de verdiensten als proefpersoon een extra inkomen. Ze zien het als bijbaan. Toch is het mogelijk om van je werk als proefpersoon een fulltime baan te maken. In dit geval moet je het deelnemen aan onderzoeken zeer nauwkeurig inplannen.
Deelnemen als proefpersoon heeft een aantal voordelen:
- Vergoeding tot 200 euro per dag
- Veel vrije tijd voor jezelf
- Je doet een maatschappelijke bijdrage
Je inkomsten als proefpersoon: belasting over betalen
Het is geweldig wanneer je 3000 of misschien wel 5000 euro als proefpersoon ontvangt. Houd er wel rekening mee dat dit bedrag bruto is. De inkomsten moet je opgeven aan de belastingdienst. Over het verdiende bedrag betaal je inkomstenbelasting.
Ben je naast je huidige job proefpersoon? Dan betaal je (bijna) altijd inkomstenbelasting over de verdiensten. Wanneer proefpersoon je enige job is dan betaal je mogelijk minder aan inkomstenbelasting. Bij lage inkomsten (minder dan € 10.000 per jaar) hoef je zelfs helemaal geen belasting te betalen.
Waar je op moet letten voordat je hieraan begint
Meld je niet zomaar als proefpersoon aan. Afhankelijk van je medische geschiedenis bekijkt het onderzoeksteam eerst of je hier wel geschikt voor bent. Ook moet je er rekening mee houden dat er veel tijd in gaat zitten. Op bepaalde dagen moet je voor onderzoek in de kliniek aanwezig zijn. Daarnaast moet je thuis een dagboekje bijhouden.
Hier buitenom ben je er vrij in om je tijd zelf in te delen. Wel kan het dat je sommige activiteiten niet mag doen, bijvoorbeeld autorijden of sporten. Vaak mag je ook geen alcohol drinken dus een avondje stappen zit er niet in.
Vraag van tevoren of het onderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsingscommissie (METC). Zo niet, dan is het niet verstandig om je als proefpersoon aan te melden.
Vind je het onderzoek te zwaar en wil je voortijdig stoppen? Dat mag, deelname is vrijwillig en je mag op elk moment stoppen. Wanneer je eerder stopt krijg je niet het volledige bedrag uitbetaald.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.