Bijgewerkt: 19 maart 2022
We zijn ons tegenwoordig heel bewust van het milieu. Toch maak je bijna dagelijks gebruik van een zoekmachine zoals Google, Bing en Yahoo. Ken je het energieverbruik van zoekmachines? Dit is stiekem meer dan je denkt. Een enkele zoekopdracht is dus al belastend voor het milieu.
Zoveel zoekopdrachten doe je per jaar
De gemiddelde internetgebruiker voert jaarlijks ongeveer 1000 zoekopdrachten in. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van zoekmachine Google (meer dan 94%). Zoekmachine Bing heeft een kleiner aandeel en de rest is een beetje te verwaarlozen.
Misschien wist je het nog niet maar elke zoekopdracht kost energie. Hoe kan dit? Dit komt omdat je een zoekopdracht naar de database van Google verstuurt.
Het is niet zo dat Google op dat moment op zoek gaat naar de beste zoekresultaten. Ze tonen je gewoon wat al in hun database staat. Maar het ontvangen van je zoekopdracht en het versturen van de zoekresultaten kost energie, dat is een feit. Daarnaast kost het doorzoeken van alle websites ook energie.
Voor laptop, tablet of smartphone is er het opvouwbare zonnepaneel. Waar je ook bent, je hebt altijd stroom. Bovendien bespaar je hiermee een hoop energie.
Energieverbruik zoekopdracht Google
Sommigen zeggen dat een zoekopdracht via Google ontzettend veel energie verbruikt. Het zou vergelijkbaar zijn met een spaarlamp die een uur lang brandt. Dit is een beetje onzin, want een enkele zoekopdracht verbruikt echt niet zoveel energie.
Het is lastig om het energieverbruik van een zoekopdracht in Google te meten. Dit komt omdat alleen bekend is wat Google jaarlijks aan energie verbruikt. Maar dan gaat het niet alleen om zoekopdrachten, maar ook het doorzoeken van het hele internet en het bijhouden van alle data.
Dit verbruikt Google jaarlijks
Google is een megagroot bedrijf. Met verschillende datacentra en alle activiteiten verbruikt Google jaarlijks 260 miljoen Watt elektriciteit. De koolstofdioxide-uitstoot komt op een jaarlijks getal van 1.46 miljoen ton.
Wanneer jij geen zoekopdrachten invoert gaat het energieverbruik van Google echt niet omlaag. Ze zullen toch data moeten blijven verzamelen.
Groene zoekmachine, is dit de oplossing?
Met aandacht voor het milieu zijn veel mensen op zoek naar een groene zoekmachine. Allereerst is het belangrijk om te weten dat Google geen energie verspilt. Zo is bekend dat Google energiezuiniger is dan het gemiddelde datacentrum. Bovendien maakt Google gebruik van groene stroom, waarvan het een gedeelte zelf opwekt.
Natuurlijk vindt er CO2-uitstoot plaats. Maar dit koopt Google af door geld te steken in zonne-energieparken en windparken. Hierdoor is het bedrijf CO2neutraal.
Een groene zoekmachine lijkt voor velen toch wel prettiger. Zijn die er wel? Ja, je hebt bijvoorbeeld Ecosia. Dit is een prachtig voorbeeld van een groene zoekmachine. Advertentie opbrengsten investeert Ecosia namelijk in het planten van nieuwe bomen.
Ook ZoekGroen is een voorbeeld van een (Nederlandse) zoekmachine. Opvallend is dat ZoekGroen gebruik maakt van het algoritme van Google, dus zo energiezuinige zijn ze eigenlijk niet. Maar het is wel zo dat advertentie inkomsten gebruikt worden om droog land weer groen te krijgen.
Hoeveel energie gebruikt het internet?
Maak jij je zorgen over het energieverbruik van zoekmachines? Kijk dan eens naar het totale energieverbruik van het internet. Een normale router zoals die bij je thuis staat verbruikt ongeveer 10.000 W per jaar. Een groot datacenter komt uit op ruim 100 miljoen watt per jaar. Wanneer je over het internet surft dan verbruik je jaarlijks 365 kW elektriciteit. Maar dat is nog niet alles want je verbruikt ook nog eens bijna 3000 liter aan water.
Een jaartje gebruik maken van het internet is even belastend als jaarlijks met je auto 1400 km afleggen. Tenminste, wanneer het op CO2 uitstoot aankomt. Het internet is dus helemaal niet zo goed voor de toekomst van de aarde.
Zoveel CO2 kost een tweet
Misschien toch maar de zoekopdrachten maar aan de kant doen en je richten op social media. Twitter is erg populair. Maar ja, zelfs het plaatsen van een tweet gaat gepaard met een bepaalde CO2-uitstoot. Een enkel tweetje kost 0,02 g CO2. Dit lijkt heel weinig maar veel mensen plaatsen makkelijk 10 tweets per dag. In een jaar tijd komt dit al uit op 73 g CO2. Nog steeds niet bijster veel, maar alle gebruikers bij elkaar zijn niet klimaatbewust bezig.
Wat je zelf kunt doen
Na het lezen van dit artikel ben je ineens heel bewust van het energieverbruik van zoekmachines. Maar ook van surfen op het internet of het plaatsen van een social media bericht. Wat kun je doen om milieuvriendelijk met het internet om te gaan?
Allereerst zou je de PC of laptop minder vaak aan kunnen laten staan. Gebruik je hem een tijdje niet, zet hem dan in de slaapstand of helemaal uit. Ben je van plan om hem vaker op een dag te gebruiken dan is de slaapstand een betere optie. De computer of laptop opnieuw opstarten kost namelijk weer extra energie.
Dan nog het gebruik van internet zelf. Ook dit kun je beperken, bijvoorbeeld door alleen het hoognodige te doen. Veel mensen zitten urenlang doelloos over het internet te struinen, terwijl je achteraf ook wel weet dat dit helemaal niet nodig was.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.