De fiets accu overladen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Sommige accu’s zijn zeer gevoelig voor overladen. Het gevolg is dat de levensduur niet zo lang is. In ernstige gevallen kan er zelfs een explosie ontstaan. Maar kan je een fiets accu overladen? Dat is een goede vraag, want fiets accu’s zitten net wat anders in elkaar dan veel andere batterijen (accu’s).

Diepteontlading voorkomen

Gebruik je de elektrische fiets een tijd niet? Dan is het belangrijk dat je de accu geheel oplaadt en dan pas ergens opslaat. Wanneer je een halflege accu opslaat dan ontstaat er al snel diepte ontlading. Dit is een proces van zelfontlading waarbij de accu een bodemniveau bereikt. Als gevolg hiervan raakt de accu onherstelbaar beschadigd. Je kunt hem hierdoor niet meer opladen.

Is dit je al eens overkomen? De enige oplossing is de aanschaf van een nieuwe fietsaccu. Hieronder vind je een aantal uitstekende modellen.

Bekijk fietsaccu’s

Een fiets accu overladen

Wanneer je de accu van een elektrische fiets te lang aan de oplader laat zitten, dan kan er sprake zijn van overladen. Maar hoe ernstig is het om een fiets accu te overladen?

Dit hangt een beetje van het model af. Sommige fietsaccu’s kun je gewoon aan de oplader laten zitten. Ze zijn voorzien van een techniek waarbij de accu met laten stopt zodra deze vol is. Het gaat dan wel om de betere (en duurdere) modellen. Niet iedereen weet of zijn of haar fietsaccu over deze techniek beschikt. Daarom neem je het zekere voor het onzekere: koppel de accu los zodra deze vol is.

Een fiets accu overladen zorgt er namelijk voor dat deze te warm wordt. De levensduur neemt af, maar er kan zelfs een explosie ontstaan. Dit is natuurlijk levensgevaarlijk, buiten het feit dat de fietsaccu definitief kapot is.

Een fietsaccu overladen kan ook ontstaan door het gebruik van een verkeerde oplader. Wees er dus zeker van dat je de juiste lader gebruikt.

Niet de hele nacht opladen

Sommige mensen laten de elektrische fiets de hele nacht aan de lader. Doe dit niet, want er bestaat een kans op overladen (afhankelijk van het type accu). Wanneer de accu te warm wordt dan is er een risico op brandgevaar of explosiegevaar. Het nadeel van de hele nacht opladen is dat je er ook geen zicht op hebt. Mocht er iets gebeuren, dan ben je altijd te laat. Neem daarom de veiligheidsmaatregelen in acht.

De accu op de juiste manier bewaren

Vaak wordt gezegd dat je een elektrische fiets niet buiten kunt laten staan. Dat kan wel, maar het is verstandig om de accu eruit te halen. Dit geldt niet alleen bij regenachtig weer maar zeker wanneer de buitentemperatuur beneden de 10 °C uitkomt.

Je moet een fietsaccu op de juiste manier bewaren. Liever niet in de garage, het schuurtje of het fietsenhok. De temperaturen dalen ’s winters hard en in de zomer kan het juist te warm zijn. Bewaar de fietsaccu bij kamertemperatuur, het liefst ergens tussen de 15 °C en 20 °C. Overigens is het geen probleem wanneer de accu tot 30 °C wordt bewaard, maar zeker niet warmer.

Minimaal eenmaal per maand opladen (en ontladen)

Wil je de fiets accu in goede conditie houden? Dan is het verstandig om hem minimaal eenmaal per maand volledig op te laden. Maar let op dat je de fietsaccu niet gaat overladen. Haal hem dus tijdig van de oplader af. Vaak zie je aan de lampjes op de lader wanneer de accu vol is.

Het is ook aan te raden om de accu minimaal eenmaal per maand te ontladen. Dit doe je bijvoorbeeld door de elektrische fiets regelmatig te gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je na elke fietstocht de accu oplaadt, rijd ook eens door totdat hij zeker voor 75% leeg is. Maar fiets niet door totdat je met een lege accu stilstaat, dat is niet de bedoeling.

Het aantal uur dat een fiets accu moet opladen

Tijdens je fietstocht kun je de accu tussendoor opladen. In Nederland zijn hier verschillende oplaadpunten voor. Je moet dan wel even zelf een lader meenemen. Koop een reserve, dan kun je de originele thuislaten.

Bekijk laders voor elektrische fietsen

Heb je een accu met een capaciteit van 200 Wh, dan duurt het 1 tot 2 uur voordat de accu van 0% tot 80% vol is. Met een accu van 400 Wh duurt dit 2 tot 4 uur. Hoe meer capaciteit een accu heeft, hoe langer het opladen duurt. Dat hangt ook weer van het type lader af. Met een snellader ben je (logischerwijs) ook sneller klaar dan met een standaard model.

Fiets accu overladen: kapot

Het komt niet snel voordat een fiets accu na overladen direct kapot is. Maar wanneer je dit te vaak doet, dan kan de accu zeker beschadigd raken. Sommige mensen laten de fietsaccu reviseren. Dit is soms interessant, maar bij een verkeerde techniek gaat de accu net zo snel weer kapot. Hierdoor ben je duurder uit dan bij de aanschaf van een nieuwe accu.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De fiets accu overladen
Schuiven naar boven