Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je hebt een Tacx gekocht, de ideale manier om thuis te trainen. De fiets past niet op Tacx, wat moet je doen? In dit artikel zie je hoe je de fiets moet monteren. Maar ook wat je staat te doen wanneer deze niet goed past. Gelukkig is er voor alles een oplossing.
Tacx fietstrainer
Het is niet altijd perfect weer om buiten te fietsen. Ben je een allround fietser of richt jij je op een intensieve fietstraining, dan wil je dit dagelijks kunnen doen. Daarom is er de Tacx fietstrainer. Hierop plaats je de fiets waardoor je onder alle omstandigheden kunt trainen. Bepaal het hellingspercentage, bekijk trainingsgegevens en wissel deze uit met apparaten.
Fiets past niet op Tacx
De fiets past niet op de Tacx, dan heb je een probleem. Vaak heb je al verschillende adapters geprobeerd maar lukt het niet om de fiets erop te krijgen. De adapter springt dan los maar het kan ook dat je fiets onstabiel staat. De fiets past niet op Tacx? Geen paniek, er zijn voldoende oplossingen.
De verstelknop aan de onderkant
Aan de onderkant van de Tacx zit een grote verstelknop. Hiermee kun je de afstand tot het wiel bepalen. Wanneer de fiets niet op de Tacx past is het aan te raden om eerst met die verstelknop aan de slag te gaan. In veel gevallen is hiermee het probleem opgelost.
Een te groot wiel
Een veel voorkomend probleem is dat het wiel eigenlijk iets te groot is. Op de Tacx passen namelijk de meeste standaard fietsen, maar wanneer je er een met een groot wiel/ MTB wiel hebt dan kun je tegen problemen aanlopen. Hiervoor zijn aparte beugels te koop. Dankzij deze beugels kun je de Tacx wat verder van het wiel plaatsen.
Het wiel slipt door tijdens het trainen
Je fiets past niet op de Tacx omdat het wiel tijdens het trainen doorslipt. Dit kun je heel eenvoudig via de achterkant oplossen. Aan de onderzijde van de remunit vind je een steun die de grond raakt. Wanneer de blauwe hendel naar boven staat kun je deze steun verstellen. Draai deze naar links of rechts om hem losser of strakker te maken.
Een adapter teveel
Bij aanschaf van je Tacx zitten er verschillende adapters bij. In veel gevallen zijn ze bedoeld wanneer je een afwijkende wielmaat hebt. Bij een normale wielmaat hoef je de adapter helemaal niet te gebruiken. In dit geval is het aan te raden om de adapter te verwijderen.
Metalen balkje en magneethendel
In de plastic behuizing van de magneetrem moet een dwars metalen balkje (behorende bij de magneethendel). Wanneer je dit balkje niet in de behuizing maar ertegenaan plaatst dan heb je te weinig ruimte voor het wiel. Dit kan ook het probleem zijn, controleer dit daarom even.
Tacx trainer slecht voor je fiets?
Er wordt wel eens beweerd dat de Tacx trainer slecht is voor je fiets. Is dit waar? Het wiel van de fiets kan sneller slijten wanneer je vaak gebruik maakt van de Tacx. Veel mensen kopen daarom een extra (tweedehands) wiel en gebruiken die enkel en alleen wanneer ze op de Tacx trainen.
Hoe zit het met andere onderdelen van de fiets? Er gaan heel wat wilde verhalen over de fietstrainer de ronde. Het zou zo slecht zijn voor je fiets dat hij zomaar af kan breken. Dat valt in de praktijk allemaal wel mee. Je achterband heeft het meest te lijden, dat is waarom de meeste trainers een apart wiel gebruiken. De andere onderdelen van de fiets slijt echt niet sneller. Je fiets heeft tijdens het trainen op de weg meer te lijden dan trainen op de Tacx.
Montage van fiets op Tacx
Hoe monteer of installeer je de fiets op de Tacx? Op zich is dit niet zo moeilijk, je moet alleen weten waar je mee bezig bent. Wanneer je het eenmaal onder de knie hebt dan is installatie betrekkelijk eenvoudig. Bekijk eerst voor welke wieldiameters de fietstrainer geschikt is. Wanneer wel fiets een groot of klein wiel heeft dan heb je mogelijk andere beugels nodig.
Neem de standaard en klap deze uit. Plaats hem op de grond en controleer of hij goed uitgeklapt is. Vervolgens plaats je de steun van het voorwiel op de grond. Sommige mensen gebruiken geen steun, maar het is altijd aan te raden om dit wel te doen. De steun voor het voorwiel is eventueel los verkrijgbaar.
Bekijk je wieldiameter. De remunit is voorzien van drie verschillende gleuven. De diameter van het wiel bepaalt welke positie je moet nemen. Monteer nu de remunit op de steun en schroef deze goed vast.
Je hebt nu de snelspanner nodig, deze plaats je door de naaf van het achterwiel. Bij een hoge naaf kun je de snelspanner erdoorheen halen. Sommige mensen laten de snelspanner gewoon zitten wanneer ze op de weg gaan trainen.
De volgende stap is de fiets in de steun plaatsen. Hang hiervoor het achterwiel van de fiets in de steun. Vervolgens maak je deze vast. Bij de meeste modellen zit er aan één kant een snelsluiting en aan de andere kant een blauwe knop die je losdraait en weer vastdraait. Aan de achterkant vind je een blauwe hendel. Duw deze naar beneden waardoor je de remunit tegen het achterwiel aanklemt. Als laatste monteer je de weerstandbediening op het fietsstuur.
Tacx kopen: dit kost hij (prijzen)
Een Tacx kopen? Bedenk dat deze fietstrainer niet heel goedkoop is. Je hebt verschillende soorten Tacx trainers. Ten eerste is er de Basic, die is het voordeligst maar heeft de minste functies. Dan heb je nog de Smart Tacx trainer, die is wat duurder en voor de meer ervaren fietsers. De Tacx Booster is helemaal een topper met 10 trainingsniveaus.
Bekijk Tacx fietstrainers en onderdelen
De prijzen lopen uiteen van € 500 tot € 1400. Het hangt dus van je budget af voor welk model je kiest. Uiteraard zijn er ook alternatieven voor de Tacx verkrijgbaar, deze zijn vaak een stuk voordeliger. Zo is de Dexter een veel verkocht model. Het betreft hier een voordelige rollerbank en is ideaal voor mensen met een beperkt budget.
Natuurlijk is een Tacx het neusje van de zalm, maar niet iedereen vindt dit betaalbaar. Een rollerbank is dan een prima alternatief.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.