Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een hoge concentratie fijnstof in huis is schadelijk voor de gezondheid. Je ziet het niet met het blote oog, maar het is wel aanwezig en schadelijk. Wist je dat één op de zeven huizen in Nederland last heeft van een hoge fijnstofconcentratie? Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kunt doen om de concentratie te verminderen.
Zo ontstaat fijnstof in huis
Ruim 80% van het stof in de lucht ontstaat door jezelf. Grote stofdeeltjes zie je met het blote oog. Vooral wanneer het zonnetje de woning binnenvalt kun je dit goed zien, je ziet het stof dan dwarrelen. Stof bestaat grotendeels uit kledingvezels, haren, huidcellen en andere vervuiling.
Fijnstof zie je niet met het blote oog. Toch is het zo dat ook mensen grotendeels verantwoordelijk zijn voor aanwezigheid van fijnstof. Vaak komt dit door een verbrandingsproces. Bijvoorbeeld een open haard, palletkachel, koken en braden. Daarnaast zorgt het roken van sigaretten en het branden van kaarsen ook voor zeer fijne stof in je woning.
Heb je vogels in huis? Ook dan stijgt het fijnstofgehalte. Hoe meer vogels, hoe ongezonder dit voor de mens is.
Beste tip tegen fijnstof in huis: plaats een luchtreiniger. Deze filtert het fijnstof uit de lucht. Een goede luchtreiniger heeft een grote capaciteit.
Zo schadelijk is het
Ondanks dat je het niet ziet is fijnstof hartstikke schadelijk. Vooral wanneer je hier langdurig mee in aanraking komt. Je kunt er gezondheidsklachten door krijgen, onder andere een vermindering van de longfunctie. Wanneer je al longklachten hebt dan zal dit door fijnstof verergeren.
Heb je vaker last van een longontsteking? Ook dit zou door de aanwezigheid van fijnstof kunnen komen. Ouderen en kinderen, mensen met een hart- en vaatziekten of astma lopen meer risico. Hoeveel risico je loopt is ook afhankelijk van de fijnstofconcentratie in de woning. Uit onderzoek blijkt dat fijnstof verantwoordelijk is voor 4% van de Nederlandse ziektelast. Dat is best wel veel.
Typische kenmerken
Wanneer je fijnstof inademt dan merk je op de korte termijn een aantal klachten. Met deze klachten zou je te maken kunnen krijgen:
- Keelpijn
- Hoesten
- Hoofdpijn
- Duizeligheid of misselijkheid
- Geïrriteerde ogen
- Een geïrriteerde huid
- Vage allergische reacties
- Moeite met de concentratie
- Een hoge bloeddruk (meet dit met deze bloeddrukmeter)
- Bestaande klachten zoals astma en COPD verergeren
Wanneer je regelmatig last hebt van bovenstaande klachten, dan zou het zomaar kunnen dat je teveel fijnstof in huis hebt.
Hoeveel fijnstof is ongezond?
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar fijnstof en de risico’s hiervan. Maar ook welke hoeveelheid schadelijk is. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat een fijnstofgehalte tot maximaal 10 microgram per m3 nog te doen is. De Europese norm ligt op 25 microgram per m3.
Je ziet dat dit veel hoger ligt dan de Wereldgezondheidsorganisatie als grens hanteert. Het is in ieder geval belangrijk om zo min mogelijk met fijnstof in aanraking te komen.
Hoe meet je fijnstof in huis?
Het meeste stof zie je dwarrelen of op meubels liggen, maar dit is met fijnstof juist niet het geval. Hierdoor is het een verraderlijk iets. Hoe meet je fijnstof in je woning? Hiervoor heb je een fijnstofmeter nodig. Als alternatief heb je de luchtkwaliteitsmeter, die werkt op dezelfde wijze maar meet nog veel meer dingen zoals het CO2gehalte en ook de luchtvochtigheid.
Sommige van deze meters werken met behulp van een app. De verzamelde data is in de app zichtbaar. Dat is handig want zo kun je de data van meerdere metingen bijhouden.
Fijnstofgehalte professioneel laten meten
Wanneer je erg veel last hebt van fijnstof in huis of binnen het bedrijf, dan kun je dit ook op professionele wijze laten meten. Gespecialiseerde bedrijven maken gebruik van geavanceerde apparatuur. Ze voeren de meting niet eenmalig maar over een langere periode uit.
Doe dit alleen wanneer je echt veel last van fijnstof in de woning of het bedrijfspand hebt, en dit een potentieel gezondheidsrisico vormt. Het fijnstofgehalte laten meten kost namelijk een hoop.
Fijnstof in huis voorkomen
Er zijn verschillende manieren om fijnstof in huis te voorkomen of in ieder geval te beperken. Hieronder vind je maar liefst 9 nuttige tips.
1. Stofzuigen
Het is belangrijk om je huis regelmatig te stofzuigen, al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Stofzuig elke dag. Heb je hier geen tijd voor, koop dan een robot stofzuiger. Die stel je zo in dat hij elke dag je huis schoonhoudt.
2. Tapijten uitkloppen
Heb je een of meerdere tapijten in de woonkamer of op de slaapkamer liggen? Stofzuig deze regelmatig of nog beter: klop ze uit. Dit uitkloppen zou je eigenlijk elke week moeten doen, en uiteraard in de buitenlucht.
3. Huis ventileren
Net zo belangrijk is om je woning dagelijks te ventileren. Zet op de slaapkamers het raam minstens 30 minuten per dag open. Ook in de woonkamer en de keuken moet je voldoende ventileren. Dit doe je door een raampje open te zetten of middels een (mechanisch) ventilatiesysteem.
4. Luchtzuiverende planten
Hou je van kamerplanten dan is er goed nieuws: ze zuiveren de lucht. Ze nemen fijnstof op en maken dit onschadelijk.
5. Geen kaarsen branden
Het is aan te raden om nooit kaarsen in huis te branden. Hierdoor komt er veel roet en fijnstof vrij, dit is slecht voor je gezondheid.
6. Niet binnen roken
Het behoeft geen uitleg dat roken slecht is voor je gezondheid. Maar ook voor je kinderen, partner en huisgenoten. Wanneer je rookt doe je dit altijd buitenshuis, zeker niet binnen. Dus ook niet in de bijkeuken.
7. De openhaard minder vaak gebruiken
Of je nu een open haard, houtkachel of palletkachel hebt, gebruik hem zo min mogelijk. Juist deze kachels verspreiden een hoop fijnstof.
8. Hygiene bij vogels
Wanneer je een of meerdere vogels als huisdieren hebt, is het belangrijk om de kooien elke week schoon te maken. Wanneer het lekker weer is zet je de vogels in hun kooi buiten, of je zorgt voor een buitenvolière. Bij vogels is het ook aan te raden om een luchtreiniger in huis te plaatsen.
9. De afzuigkap aanzetten
Wanneer je kookt moet je altijd de afzuigkap aanzetten, en het liefst op een hogere stand. Zo voorkom je dat damp en fijnstof in de keuken en woonkamer terechtkomt.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.