De functie van een firewall

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wanneer je firewall naar het Nederlands vertaald staat er ‘vuurmuur’. Zo kun je het ook wel zien, want het gaat hier om een muur die je systeem moet beschermen tegen kwaadwillende software. Een firewall heeft verschillende functies. Welke dat zijn dit precies zijn lees je in dit artikel. Inclusief de voor- en nadelen van een firewall.

Nut van deze techniek

Een firewall controleert de toegangspoorten op een computersysteem. Hierbij behoort het tot de beschermingstechnologie. Het nut van een firewall zit hem dan ook in het veilig houden van het netwerk.

Zo werkt een firewall

Elke 35 seconden weten hackers een computer binnen te komen. Cybercriminaliteit stijgt enorm, waarbij hackers inloggegevens, bankgegevens en andere privacygevoelige data buitmaken. Ook het overnemen van de computer leidt tot veel schade.

Het netwerk binnen een bepaald gebied noem je Wide Area Network (WAN). Via de WAN-poort ontvangt en verstuurt het modem informatie over het internet. Een Local Area Network (LAN) is het thuisnetwerk zoals pc, smartphone en printer dat met het modem in verbinding staat.

Een firewall staat tussen het thuisnetwerk en de WAN-poort in. De functie van een firewall is het controleren van inkomend en uitgaand verkeer. Feitelijk werkt de firewall als een poortwachter of portier.

Het scant pakketten en houdt verdachte pakketten tegen. Hiermee is het een cruciaal onderdeel van veilig internetten.

Waarom een firewall kopen?

In Windows zit standaard een firewall ingebouwd (software). Deze vind je door in het venster Windows beveiliging naar Firewall en netwerkbeveiliging te gaan. Hier zie je of de firewall is ingeschakeld of kun je hem zelf aan- of uitschakelen.

Niet altijd bevat het systeem een ingebouwde firewall. Of werkt deze niet optimaal. In deze gevallen is het beter om een firewall te kopen.

Firewall software of hardware

Er is een duidelijk verschil tussen firewall software of hardware. De software firewall staat altijd op een apparaat geïnstalleerd en is dus ook afhankelijk van de werking van dit apparaat. Terwijl een hardware software op zichzelf draait. Deze laatste werkt dus ook wanneer de computer of laptop niet aanstaat.

Het is soms even moeilijk om te kiezen tussen software of hardware firewall. Voordeel van software is dat het vaak goedkoper is. Ook kan de firewall op elk afzonderlijk apparaat apart worden geconfigureerd.

Een hardware firewall blijft alle apparaten beschermen. Het is niet van invloed op de werking en snelheid van het apparaat. Zelfs wanneer je de beveiligingsvereisten op het apparaat aanpast, blijft de hardware firewall optimaal werken.

Bekijk firewall hardware

De prijs van deze beveiliging

Hoeveel kost een firewall? Dit verschilt per aanbieder, maar ook of het om software of hardware gaat.

Hardware is prijziger. Voor een goede hardware firewall betaal je rond de € 400. Er zijn ook goedkopere modellen maar die zijn dan bedoeld voor minder gebruikers en apparaten.

Software firewall staat vaak al op de computer geïnstalleerd. Wil of moet je dit toch apart kopen, dan kom je bij een antivirusprogramma uit. Hier zit de firewall ingebouwd. Een antivirusprogramma is een stuk voordeliger en dient niet alleen als firewall maar biedt ook bescherming tegen virussen, wormen en andere schadelijke software. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 15 per jaar.

Naar antivirussoftware

Zo stel je deze bescherming in

Normaal gesproken staat te hardware of software dusdanig ingesteld dat hij al een juiste bescherming biedt. Toch kan het dat je dit aan wil passen. Hoe stel je een firewall in? Dit is een beetje afhankelijk van het type dat je hebt. Meestal werkt het instellen als volgt:

  • Ga op de Windows PC/laptop naar Start
  • Open de instellingen
  • Selecteer een netwerk profiel
  • Zet de firewall aan

Het instellen van een hardware firewall verloopt vaak iets anders. Bij aankoop van het product krijg je er een duidelijke handleiding bij.

Hoe kan ik de firewall uitschakelen?

Het is niet aan te raden om de firewall voor lange duur uit te schakelen. Maar soms is dit nog tijdelijk nodig. De firewall uitschakelen kan op de volgende manier:

  • Ga naar het onderdeel Start
  • Ga naar configuratiescherm
  • Ga naar Beveiliging
  • Kies voor (Windows) Firewall
  • Klik op uitschakelen

De mate van bescherming

Een firewall beschermt apparaten op de volgende manieren:

Achterdeurtoegang

Een hacker kan via een achterdeurtje, vaak middels een beveiligingslek, het systeem binnendringen. Daarom bewaakt een firewall alle toegangspoorten.

Email misbruik

Via virussen of schadelijke software kunnen kwaadwillenden mailaccounts misbruiken en op deze manier veel spammailtjes versturen. Dit voorkomt een firewall ook.

Op afstand inloggen

Iedereen maakt wel eens gebruik van software waarmee een en ander op afstand op het scherm mee kan kijken. Erg handig maar criminelen kunnen hier ook misbruik van maken. Daarom controleert een firewall wie er toegang heeft tot het apparaat.

Bronroutering

Dit is een methode waarbij hackers kwaadaardige pakketten versturen die er uitzien alsof ze van vertrouwde bronnen afkomstig zijn. Gelukkig herkent een firewall dit soort pakketten vrij snel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De functie van een firewall
Schuiven naar boven