Geen blaasontsteking, wel symptomen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Vaak moeten plassen en een druk op de blaas voelen. Toch is het geen blaasontsteking. Herkenbaar? Meerdere mensen hebben hier last van. Geen blaasontsteking, wel symptomen: wat kan er aan de hand zijn? Ontdek 5 oorzaken én wat je hiertegen kunt doen.

Wat is een blaasontsteking?

Je kunt niet zomaar roepen dat je een blaasontsteking hebt: eerst moet je weten wat dit is. Een blaasontsteking is (hoe verrassend) een ontsteking van de blaas. Dit wordt ook wel een urineweginfectie genoemd. De belangrijkste veroorzaker is de darmbacterie Escherichia coli. Say what? Het gaat hier om een staafvormige bacterie die in je dikke darm zit. Geen paniek: deze bacterie zorgt ervoor dat het voedsel goed verteerd wordt.

Het is de bedoeling dat de bacterie in de dikke darm blijft. Veeg jij na een toiletbezoek vaak van achteren naar voren af (voor vrouwen)? Zo komen darmbacteriën in je blaas terecht. Hier veroorzaken ze een blaasontsteking, met alle bijkomende symptomen.

Dit zijn de symptomen blaasontsteking

De symptomen blaasontsteking zijn vaak duidelijk aanwezig:

  • Vaak plassen
  • Branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen
  • Troebele urine, soms met bloed
  • Urine ruikt sterk
  • Loze aandrang (er komen slechts enkele druppeltjes uit)

Heb je een of meerdere van deze symptomen en verdwijnt dit niet binnen een aantal dagen? Grote kans dat je te maken hebt met een blaasontsteking.

Geen blaasontsteking, wel symptomen

De diagnose blaasontsteking kan door middel van een teststrookje worden vastgesteld. Via het teststrookje is te zien dat er veel bacteriën in de urine aanwezig zijn. In sommige gevallen wordt gekozen voor een kweek: hiermee kan de laborant het exacte aantal en type bacteriën bepalen.

Je hebt je laten testen en wat blijkt: geen blaasontsteking, wel symptomen. Mooi, je hebt in ieder geval geen ontsteking en hoeft ook niet aan de antibiotica. Toch wil je van dat vervelende gevoel af. Wat kan er aan de hand zijn? Ontdek de vijf meest voorkomende oorzaken.

1. Zwangerschap (uiteraard bij vrouwen)

Heb je veel aandrang en moet je kleine beetjes plassen? Ben je ook nog eens overtijd? Doe dan eens een zwangerschapstest. Vaak moeten plassen is namelijk een van de eerste zwangerschapsverschijnselen.

Wat je te doen staat is wel duidelijk: doe een zwangerschapstest. Hier bestel je  goedkoop een zwangerschapstest.

2. Stress of Angst

Stress en angst hebben een vreemd effect op de werking van ons lichaam. Bij stress, angst of hevige emoties moet je vaker plassen. Hoe dit kan? Je hersenen ontvangen signalen over angst of spanning. Deze signalen kunnen zo intens zijn, dat de hersenen moeite hebben met het verwerken van andere signalen. Hierdoor raakt de controle over je blaas in de war. Er is echter nóg een reden waarom je vaak moet plassen bij stress: de vluchtreactie. Bij een gevaarlijke situatie moet je snel weg kunnen rennen. Dit gaat veel gemakkelijker met een lege blaas (en darmen).

De oplossing? Minder stress en meer zen. Neem ook eens een ontspannen kruidenbad: zo kom je helemaal tot rust. Hier vind je de best verkochte kruiden kuurbaden of relaxerend badzout.

3. Overactieve blaas

Bij een overactieve blaas heb je continu het gevoel dat je moet plassen. Hoe vaker je naar de wc gaat, hoe meer dit gevoel blijft bestaan. Probeer je het op te houden, dan kun je zelfs wat urine verliezen. Een overactieve blaas ontstaat bij oudere vrouwen en dames die uit voorzorg te vaak naar de wc gaan. Het voortdurend aanspannen van de bekkenbodemspieren is ook een oorzaak.

Wat je eraan kunt doen? Blaastraining is de beste methode. Neem hiervoor contact op met de bekkenfysiotherapeut. Vaak verminderen of stoppen de klachten snel.

4. Schimmelinfectie

Geen blaasontsteking, wel symptomen zoals een branderig gevoel tijdens het plassen? Dit zou zomaar een schimmelinfectie kunnen zijn. Symptomen zijn een branderig gevoel of pijn tijdens het plassen, maar ook een dikke witte afscheiding. Weten of je een (vaginale) schimmelinfectie hebt?

Test jezelf met deze schimmelinfectie sneltest

Behandeling van een schimmelinfectie bestaat uit schimmeldodende medicijnen. Sommige van deze medicijnen zijn vrij verkrijgbaar. Ga niet zelf dokteren. Je kunt ook even langs de huisarts: die bekijkt of het echt om een schimmelinfectie gaat en schrijft de juiste medicatie voor.

5. Veel drinken

Ben je meer gaan drinken dan normaal of ben je overgestapt op thee, cafeïne of cola? Dit veroorzaakt geen blaasontsteking, wel symptomen van veel plassen. Dit komt door de cafeïne in deze dranken: dit prikkelt de blaas. Veel water drinken terwijl je dat anders nooit deed kan ook een oorzaak zijn. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe signalen die de blaas afgeeft.

Kun je moeilijk je plas ophouden, probeer dan minder cafeïnehoudende dranken te nuttigen. Water is altijd goed, meer dan 1,5 tot 2 liter per dag heb je niet nodig.

Voorkomen van een blaasontsteking

Vrouwen hebben een kortere urinebuis en daarom vaker last van een blaasontsteking. Daarnaast is het ook nog eens heel persoonlijk: de een krijgt het nooit terwijl de ander minimaal één keer per jaar een blaasontsteking heeft. Heb je geen blaasontsteking wel symptomen, dan wil je natuurlijk voorkomen dat je echt een blaasontsteking krijgt.

Roter cystiberry is een hulpmiddel ter voorkoming en behandeling van blaasontstekingen. Het actieve extract cranberry voorkomt dat bacteriën zich aan de blaaswand kunnen hechten. Dit product is zonder recept verkrijgbaar.

Hoe kun je nog meer een blaasontsteking voorkomen? Door voldoende te drinken! Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Hiermee spoel je de blaas en eventuele bacteriën weg. Daarnaast zijn er diverse voedingssupplementen verkrijgbaar. Deze zorgen voor een goede blaasfunctie.

Tip: ga bij aanhoudende klachten altijd langs de huisarts. Dit artikel is namelijk géén vervanging van professioneel medisch advies (maar ik hoop dat het je geholpen heeft).

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Geen blaasontsteking, wel symptomen
Schuiven naar boven