Geluidsoverlast door muziek

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De buren draaien harde muziek of je hebt last van een muziekinstrument. Dit valt onder geluidsoverlast. Maar niet altijd, want bepaalde geluiden moet je overdag toestaan. Wanneer is er sprake van geluidsoverlast door muziek? Ontdek wanneer het echt om overlast gaat en wat je hiertegen kunt doen.

Zo lang mag je muziek draaien

Of je nu zelf muziek draait of de buren, er zal altijd iemand zijn die er last van heeft. Volgens de algemene richtlijnen mag je tussen 7:00 uur ‘s morgens en 22:00 uur ‘s avonds muziek draaien. Na 22:00 uur zou het stil moeten zijn. Of de muziek moet zo zacht staan dat anderen hier geen last van hebben.

Deze richtlijnen gelden niet alleen door de week maar ook in het weekend. Het is dus niet de bedoeling dat er ‘s nachts muziek wordt gedraaid, in ieder geval niet zodat anderen er wakker van liggen.

Geluidsoverlast muziek: het aantal decibel

Het gaat niet alleen om de tijdstippen waarop muziek wordt gedraaid maar ook het aantal decibel. Dit geldt uiteraard ook voor muziekinstrumenten. Overdag wordt een geluidsniveau van 50 dB als acceptabel gezien. ‘s Avonds ligt dit op 45 dB en ‘s nachts op 40 dB.

Dit betekent niet dat iemand ‘s nachts continu muziek mag draaien met een geluidsniveau van 40 dB. Of op zijn trompet of drumstel kan spelen, zolang het maar onder de 40 dB blijft. Nee, ‘s nachts mag er alleen sprake zijn van een kortstondig geluid van 40 dB. Voor de rest moet het toch redelijk stil zijn. Mensen moeten kunnen slapen, daarom zijn deze richtlijnen opgesteld.

Wat te doen bij geluidsoverlast door muziek

Het is vervelend wanneer de buren of iemand uit de buurt geluidsoverlast door muziek veroorzaakt. Overdag kan dit vaak nog wel, maar ‘s avonds en vooral ‘s nachts wordt dit als hinderlijk ervaren. Overdag is er sprake van geluidsoverlast wanneer het geluidsniveau ver boven de 50 dB ligt.

Het eerste advies is om eerst met de buren in gesprek te gaan en afspraken te maken. Soms hebben ze helemaal niet in de gaten dat de muziek of het muziekinstrument zo duidelijk hoorbaar is. Maak bijvoorbeeld afspraken over het geluidsniveau en de tijdstippen.

Melding maken bij de verhuurder of de gemeente

Wanneer dit niet werkt is het verstandig om een melding van geluidsoverlast te maken. Dit doe je bij de verhuurder wanneer het een huurwoning betreft. Of bij de gemeente wanneer het om een koopwoning gaat. Is er sprake van lawaaioverlast in een appartement dan kom je bij de Vereniging van Eigenaren uit. Of de toezichthouder.

De verhuurder of de gemeente zal contact opnemen met degene die de overlast veroorzaakt. In veel gemeenten is geluidsoverlast strafbaar. Hierop staat een boete, maar de gemeente kan ook andere maatregelen te treffen.

Bedenk dat een melding maken voor ruzie met de buren kan zorgen. Daarom is het altijd beter om eerst het probleem onderling op te lossen. Soms lukt dit niet en zit er niks anders op om toch een melding te maken.

De politie inschakelen

Ook kun je de politie inschakelen, maar dit moet echt een laatste redmiddel zijn. Het inschakelen van de politie zal de relatie met de buren niet positief beïnvloeden.

Wat kan de politie doen? Het probleem is dat de politie het lawaai zelf moet constateren. Bellen op een moment dat het stil is heeft dus geen zin. Wanneer de politie ter plekke komt en er is geen muziek hoorbaar dan kunnen ze vrij weinig doen.

Betrapt de de politie de dader op heterdaad, oftewel is het geluidsniveau van de radio, muziekbox of muziekinstrument veel te hoog? Dan zal de politie verzoeken om hiermee te stoppen. Meestal blijft het bij een eerste waarschuwing.

Wanneer geluidsoverlast zich herhaalt dan zal de politie een boete opleggen. Deze bedraagt minimaal € 140 per keer. Blijft het probleem aanhouden dan kan dit uiteindelijk in een rechtszaak eindigen.

De woning beter isoleren

Wanneer je veel geluidsoverlast door muziek ervaart kijk dan of je zelf iets kunt doen. Bijvoorbeeld je woning veel beter isoleren. Soms helpt het om een voorzetwand te maken. Plaats deze tegen de muur die je met de buren deelt.

Een voorzetwand maak je met behulp van een metalen of houten frame. Dit frame vul je op met isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld geluidsdempende platen, die zijn zeer goed om muziekoverlast te minimaliseren.

Bekijk isolatiemateriaal

Vervolgens breng je plaatmateriaal aan. Zo creëer je een mooie en isolerende want. Het is aan te raden om de band niet rechtstreeks tegen de tussenmuur te plaatsen, omdat geluidstrillingen dan door worden gegeven. Je zal dus enkele millimeters afstand moeten houden.

Isolatie van ramen

Ramen doen ook al veel. Hoogrendementsglas houdt niet alleen de kou buite, maar ook geluiden. Terwijl enkel glas de meest slechte isolatie is. Wil je weten hoe goed je ramen geluiden tegenhouden? Laat iemand anders in de woning praten en ga zelf buiten staan. Hoor je de geluiden buiten, dan betekent dit dat de isolatie matig tot slecht is. Hoor je niks dan is dit prima.

Laat die persoon nu schreeuwen. Wanneer je weer niks hoort dan heb je uitstekende isolerende ramen en kozijnen. Hoor je wel iets, dan is de isolatie gemiddeld.

Het aanbrengen van isolerend glas is vrij prijzig, maar wel een investering voor de toekomst. Neem dit dus zeker in overweging.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Geluidsoverlast door muziek
Schuiven naar boven