Geschiedenis van cybercrime (cybercriminaliteit)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Inmiddels heeft iedereen wel eens van cybercriminaliteit gehoord. Toch is dit nog betrekkelijk nieuw, het kan namelijk nooit ouder dan het internet zelf zijn. Deze blogpost gaat over de geschiedenis van cybercrime. Hoe het is ontstaan, zich door de jaren heen heeft ontwikkeld en hoe cybercrime er in de toekomst uit gaat zien.

Online misdaad en de cijfers

Cybercriminaliteit verdringt andere vormen van misdaad. Bij cybercrime gaat het om online criminaliteit. Cyber staat namelijk voor cybernetica (internet technologie).

Het is schrikbarend om te zien hoe cybercrime door de jaren heen is gegroeid. In 2022 is ruim 18% van de Nederlanders slachtoffer (geweest) van deze vorm van criminaliteit. In 2017 lag dit nog op 11%. Verwacht wordt dat in 2025 al meer dan 30% van de Nederlanders hiermee in aanraking is gekomen.

Het schadebedrag stijgt ook. In 2021 bedroeg het schadebedrag met betrekking tot cybercrime in totaal meer dan 4 miljoen euro (Nederland). Dit loopt alleen maar verder op.

Bescherm de computer of laptop met de juiste antivirussoftware. Los verkrijgbaar en geschikt voor één tot wel vijf apparaten.

Bekijk antivirus software

Jaren 70 vorige eeuw – Geschiedenis van cybercrime

Cybercrime heeft niet alleen met het internet te maken. Het is namelijk ook mogelijk om telefonisch deze vorm van criminaliteit uit te voeren. Dit gebeurde voor het eerst in de jaren 70 van de vorige eeuw. Criminelen kregen in de gaten hoe ze het Amerikaanse telefoonsysteem konden misbruiken. Door het imiteren van telefoontonen konden ze gratis bellen. Dat werd toen nog phreaking genoemd.

Waarschijnlijk was dit het eerste geval van cybercriminaliteit. Ee Amerikaan was de eerste die deze methode gebruikt ze, en ook nog eens met een heel simpel voorwerp. Hij gebruikte een fluitje uit een verpakking ontbijtgranen om zo de tonen te imiteren. Phreaking was toen nog niet zo schadelijk voor burgers, maar uiteraard wel voor telecombedrijven. Die liepen hierdoor een hoop inkomsten mis.

1981 – Eerste cybercriminaliteit via computer

In 1981 vond de allereerste cybercriminaliteit via een computerplaats. Het lukte Ian Murphy om een Amerikaanse telefoonmaatschappij te hacken. Hij manipuleerde de klok van deze telefoonmaatschappij. Op deze manier konden gebruikers tijdens piekuren een stuk goedkoper bellen. Overigens is deze man uiteindelijk schuldig bevonden aan het hacken van computers. Hij is er dus niet goed mee weg gekomen.

Hoe dan ook, andere hackers namen dit idee toch over. Ze richtten zich niet alleen op telefoonmaatschappijen maar ook op andere bedrijven waaronder banken en webwinkels.

Ook studenten deden vrolijk mee. Zo wisten ze in te breken op het computersysteem van de school en deze aan te passen. Op deze manier was het mogelijk om behaalde cijfers te veranderen, zodat de resultaten er een stuk beter uitzagen.

Extra veilig met beveiligingssoftware. Geschikt voor Windows, Mac, Android en Ios (pc, laptop en smartphone.

Naar beveiligingssoftware

1991 – Hackaanvallen op particuliere computers

Pas vanaf 1991 kregen steeds meer particulieren toegang tot het internet. In Nederland iets eerder, namelijk in 1988. Toch duurde het nog tot 1993 voordat heel veel burgers gebruik maakten van internet.

In het begin werden particulieren nog met rust gelaten. Maar al snel richtte de cybercrime zich ook op burgers. Meestal door het ontfutselen van wachtwoorden of inloggegevens. Zo konden criminelen toegang krijgen tot e-mailadressen en social media-accounts. Dit werd gebruikt voor het versturen van spam, maar ook om uit naam van iemand anders ergens te reageren of een bestelling te doen.

1997 – cybercrime en internetbankieren

In 1997 konden we voor het eerst gebruik maken van internetbankieren. Vanaf dat moment groeide cybercriminaliteit hard. Criminelen probeerden onder valse voorwendselen inloggegevens van online bankrekeningen buit te maken. Meestal gebeurde dit door het sturen van een valse e-mail. Toen zagen die mails er nog heel onprofessioneel uit, tegenwoordig zijn ze niet meer van echt te onderscheiden.

Criminelen zijn tegenwoordig ook goed in staat om een website van een bekende bank heel goed na te maken. Hierdoor ziet de klant niet dat hij op een nep website uitkomt. Door het invullen van de inloggegevens op deze website krijgen criminelen dit in handen. Zo kunnen ze geld van de rekeningen van hun slachtoffers halen.

1999 – oplichting via Marktplaats

In het jaar 1999 werd de Nederlandse website Marktplaats.nl opgericht. Dit was ongeveer tegelijkertijd met vergelijkbare websites in het buitenland. Met de komst van Marktplaatssites kreeg ook cybercrime een andere insteek. Vanaf nu was het voor iedereen mogelijk om anderen op te lichten.

Vaak gebeurt dit door de verkoop van producten die nooit worden opgestuurd, maar de crimineel ontvangt wel het geld. De aangiftes omtrent deze vorm van cybercrime groeide zo hard, dat Marktplaats inmiddels veilige handelsmethoden heeft aangeboden. Zoals Gelijk oversteken.

2003 – mobiel bankieren

Sinds 2003 is mobiel bankieren met de smartphone mogelijk. In het begin nog beperkt maar inmiddels helemaal ingeburgerd. Cybercrime richt zich ook op het mobiel bankieren. Inloggegevens worden op verschillende manieren afgetroggeld. Bijvoorbeeld nep applicaties met verborgen kwaadaardige codes.

Met een smartphone is het ook mogelijk om contactloos te betalen. Criminelen kunnen een betaalterminal in de buurt van de smartphone houden en op deze manier ongezien geld van de bankrekening halen. Dit werkt ook met bankpasjes.

2014 – cybercrime middels cryptocurrency

In 2009 werd de allereerste cryptomunt uitgebracht, namelijk bitcoin. Het duurde nog tot 2013 voordat er andere cryptocurrency verschenen. In 2014 kwam de munt Monero op de markt en die gaf het startsein voor cybercrime met cryptocurrency.

Monero werd in die tijd ontzettend veel gebruikt voor criminele activiteiten. Het was het populairste betaalmiddel onder criminelen, mede te danken aan de lage transactiekosten. Maar vooral omdat cryptobetalingen via Monero niet kunnen worden geïdentificeerd. Iets dat bij bitcoin met wat technische kennis wel mogelijk is.

Dat was ook waarom Monero steeds meer onder de aandacht kwam bij Europol en vergelijkbare instanties. Uiteindelijk is deze munt een beetje in de vergetelheid geraakt.

2017 – bitcoin oplichtingen

Inmiddels heeft bijna iedereen wel een mailtje gekregen waarin staat dat iemand je pc of laptopcamera heeft overgenomen. De beelden worden niet vrijgegeven wanneer je in bitcoin betaalt. Of het systeem van je computer is gehackt en dat krijg je pas terug in ruil voor bitcoin betalingen. Vaak gaat het om bluf, in de hoop dat je bitcoins overmaakt.

Soms worden bedrijfssystemen gehackt en gegijzeld. Dit gebeurde bijvoorbeeld in november 2021 bij Mediamarkt. Cybercriminelen eisten 50 miljoen dollar in bitcoins, in ruil voor het vrijgegeven van de data en de systemen. MediaMarkt heeft onderhandeld over de betaling.

Criminelen komen het systeem vaak binnen via phisingsmails met kwaadwillende bijlagen. Soms wordt er rechtstreeks ingebroken via het Remote Desktop Protocol.

Sla cryptocurrency offline op, zodat criminelen er niet aan kunnen komen.

Bekijk hardware wallet

2019 – inbraak op smarthome apparatuur

Vooral vanaf 2019 raakte het gebruik van smarthome apparatuur in een vogelvlucht. Denk hierbij aan robotstofzuigers, slimme thermostaten, vaatwassers, wasmachines, IP-camera’s en andere apparatuur die verbonden is met het wifinetwerk. Voor criminelen is het heel makkelijk om in te breken op dit soort apparaten.

Dit geeft ze de mogelijkheid om apparaten aan te sturen, gegevens uit te lezen of mee te kijken via de camera. Dit gebeurt niet alleen via de laptopcamera of de IP-camera maar ook via de babyfoon of de camera die zich op de robotstofzuiger of dweilrobot bevindt.

De toekomst van cybercrime

Identiteitsfraude via het internet over de smartphone gebeurt steeds vaker. Daarnaast komt cybercriminaliteit vaker bij bedrijven voor. Maar ook handelsplaatsfraude en webwinkelfraude vindt nog steeds op grote schaal plaats. In 2022 is het aantal meldingen met betrekking tot cybercrime met maar liefst 10% % gestegen (in vergelijking met 2021).

Cybercrime gaat in de toekomst meer en meer plaatsvinden. We moeten ons hier steeds beter tegen beschermen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Geschiedenis van cybercrime (cybercriminaliteit)
Schuiven naar boven