Dit zijn de gevaren van bitcoin (en andere crypto)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Al meer dan 1,6 miljoen Nederlanders heeft crypto in bezit. Vooral jongeren storten zich hier massaal op, maar ook 30 plussers vinden dit interessant. Wat zijn de gevaren van bitcoin en al die andere crypto’s? Er schuilen best veel gevaren in dit soort munten. Welke dat zijn dat zie je in dit artikel.

Geen wettig betaalmiddel

Bitcoin is in 2009 ontstaan, bedoeld als decentraal betaalmiddel. Dit betekent dat er geen centrale bank of overheid aan te pas komt. Eigenlijk is het dus een betaalmiddel voor en door het volk. Een van de gevaren van bitcoin is dat het geen wettig betaalmiddel is. Hierdoor zijn bedrijven, overheidsinstanties en winkels niet verplicht om bitcoin te accepteren. Mocht helemaal niemand bitcoin accepteren dan kun je er vrij weinig mee.

El Salvador heeft in 2021 bitcoin wél als wettig betaalmiddel aangenomen. De bevolking is hier niet blij mee, omdat de waarde van bitcoin namelijk enorm fluctueert. De kans dat bitcoin in Europa een wettig betaalmiddel wordt is vrijwel nihil.

Handelen in bitcoin en geen handelskosten betalen? Dit word je aangeboden in samenwerking met Bitvavo, alleen via onderstaande link geldig.

Meld je aan bij Bitvavo

Het ontbreekt aan intrinsieke of onderliggende waarde

Geld en goud hebben een intrinsieke waarde. De intrinsieke waarde gaat over het materiaal waarvan een munt of papiergeld is gemaakt. Voor papiergeld is dit vrij weinig, de intrinsieke waarde komt op een paar cent uit. Maar munten hebben een hogere intrinsieke waarde, vooral wanneer het gouden of zilveren munten betreft.

Aandelen hebben ook een intrinsieke of onderliggende waarde. Dit wordt berekend door de bezittingen van het bedrijf bij elkaar op te tellen. Trek hier de schulden vanaf en deel de uitkomst door het aantal aandelen. Zo achterhaal je de intrinsieke waarde van aandelen.

Wat zijn de gevaren van bitcoin? Het ontbreken aan intrinsieke of onderliggende waarde. Het creëren van bitcoin en het onderhouden blockchain kost alleen maar geld (stroom). Bitcoin zelf bestaat uit een stukje computercode, dit heeft totaal geen onderliggende waarde. Mocht het misgaan dan kun je bitcoin nergens tegen ruilen.

Risico op scams

In de wereld van de cryptocurrency wordt er veel gefraudeerd. Een ander gevaar van bitcoin is het hoge risico op een scam. Je wordt opgelicht waar je bijstaat. Er wordt je bijvoorbeeld gevraagd te investeren. Of je ontvangt een e-mail met de vraag je handelsaccount extra te beveiligen. Wanneer je niet goed oplet wordt je account gehackt of je verstuurt ergens bitcoin naar en ziet dit nooit meer terug.

Een bitcoin scam bestaat vaak uit beloftes om hoge winsten te halen, zodat je investeert. Maar het kan ook dat je wordt afgeperst, bijvoorbeeld door het systeem van je computer over te nemen. Of doordat ze zeggen dat er pikante foto’s van jou verspreid worden en je dit voorkomt door te betalen met bitcoins. Dit komt vaker voor dan je denkt.

Geen toegang meer tot de wallet

Het komt regelmatig voor dat iemand de privésleutel van zijn wallet (digitale portemonnee) kwijtraakt. Zonder deze sleutel kun je niet meer bij je bitcoins of andere cryptocurrency. Door de jaren heen zijn er al voor miljoenen euro’s aan bitcoins op deze manier verloren gegaan.

Tip: sla wachtwoorden of de sleutel nooit op je computer of smartphone al op. Wanneer de harde schijf of het toestel crasht ben je alles kwijt. Schrijf de gegevens ouderwets op een papiertje en bewaar dit op een veilige plek. Of bewaar je cryptocurrency op een harware wallet, dan kan er weinig misgaan.

Bekijk hardware wallets

Geen gegarandeerde winst

Een van de belangrijkste gevaren van bitcoin is dat de winst niet gegarandeerd kan worden. De koers is heel volatiel en kan in een week tijd tot wel 30% stijgen of dalen. Niemand weet van tevoren wat er met de koers gaat gebeuren. Zelfs wanneer anderen en rijk mee zijn geworden blijft er een kans dat jij alleen maar verlies draait. Niemand die je winst garandeert.

Sta je op verlies dan kun je ook nergens je beklag doen. Dit komt omdat bitcoin en andere cryptocurrency niet gereguleerd is. Financiële verliezen zul je dus zelf moeten dragen.

Wetgeving groeit roet in het eten

Jarenlang ging het goed met de bitcoin, maar de laatste tijd moet deze wat klappen opvangen. Dit heeft te maken met verschillende wet- en regelgeving. Zo zijn er landen die het minen verbieden. Maar er zijn ook landen die een stapje verder gaan en een totaalverbod opleggen.

Europa is bezig met het verbieden van minen (delven). Dit betekent niet dat het blockchain netwerk verloren gaat want de miners wijken naar andere werelddelen uit. Maar dit betekent wel dat steeds minder mensen geld met bitcoin kunnen verdienen. En dat het ook steeds minder interessant wordt om hierin te investeren.

Hoog energieverbruik

Een bijkomend probleem van bitcoin is het hoge energieverbruik. Ook andere cryptocurrency verbruikt veel energie, maar er zijn ook een aantal groene alternatieven. Die laatste gebruiken nauwelijks energie. Momenteel verbruikt het bitcoin netwerk jaarlijks net zoveel als heel Nederland. Geschat wordt dat dit zelfs nog wat hoger is.

Bitcoin verbruikt dus veel energie. Hier moet verandering in komen, anders is deze digitale munt niet toekomstbestendig. Het gevaar schuilt hem dan ook in een totaalverbod, wereldwijd.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit zijn de gevaren van bitcoin (en andere crypto)
Schuiven naar boven