Bijgewerkt: 15 maart 2023
Formaldehyde is een stof dat in verschillende producten voorkomt. Het bevindt zich in spaanplaat, MDF, vloerbedekking, gordijnen en dakplaten. Maar ook in spouwmuurisolatie. Je komt het vaker tegen dan je denkt. Deze stof veroorzaakt een stank en je kunt er zelfs allergisch voor zijn. De gezondheidseffecten van formaldehyde zijn soms erg groot.
Het is belangrijk om een te hoge concentratie formaldehyde in de woning te voorkomen. Lees waar het overal inzit en wat de gezondheidseffecten zijn. Maar ook hoe je de concentratie in huis verlaagt.
Kleurloos gas
Het zit in voeding en in je lichaam: formaldehyde. Je zou dus denken dat het niet zo schadelijk is. Wat is formaldehyde precies? Het gaat hier om een kleurloos gas. De vloeibare vorm zit van nature in veel voedselproducten, maar niet in vlees of eieren. Wanneer vloeibare formaldehyde in het lichaam terechtkomt wordt dit direct omgezet in kooldioxide en mierenzuur.
De gasvorm is veel schadelijker. Het gas ontstaat bij het branden van kaarsen, de barbecue of wanneer je de open haard aanzet. Het komt ook in veel materialen voor. Dit zijn onder andere isolatiematerialen, gordijnen, laminaat, vloerbedekking en verschillende soorten hout.
Eigenlijk zit het gas in lijmen en harsen die gebruikt worden bij het maken van vloerbekleding, behangpapier en houten panelen of platen.
Blootstelling aan formaldehyde
We worden dagelijks blootgesteld aan formaldehyde. Wanneer het om de vloeibare stof gaat kan dit niet heel veel kwaad. Je lichaam is in staat om dit af te breken. Het gas is afkomstig van lijmen en harsen. Je ademt het gas in. Ook binden formaldehydedampen zich aan de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen, en de ogen.
Daarnaast is deze stof oplosbaar in water. Wanneer de luchtvochtigheid in de woning hoog is, zal ook de concentratie toenemen.
Je krijgt formaldehyde niet alleen via de adem binnen, het kan ook via de huid worden opgenomen.
Kleine hoeveelheden zijn niet schadelijk
De gezondheidseffecten van formaldehyde zijn heel wisselend. Kleine hoeveelheden komen in het bloed terecht en worden hier afgebroken. Die afbraak gaat redelijk snel waardoor je er weinig last van hebt.
Wanneer je veel in contact komt met formaldehyde of er is een hoge concentratie in huis, dan kan dit allerlei gezondheidsklachten geven. Vaak gaat het om een ontsteking van de ogen of de bovenste luchtwegen. Maar er kunnen ook andere irritaties ontstaan.
Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid. Of juist van vermoeidheid. Word je wakker met veel dorst dan zou dit ook aan een te hoge formaldehydeconcentratie in huis te maken kunnen hebben. Sommige mensen krijgen moeite met de concentratie of het geheugen. Of ze slapen slecht.
Het ontstaan van neuskanker
Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van formaldehyde. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er, bij regelmatige blootstelling, neuskanker kan ontstaan. Hierbij bevindt zich een kwaadaardige tumor in de neus.
Symptomen van neuskanker zijn een zwelling in het gezicht, een gedeeltelijk gevoelloos gezicht of een oog dat plots dichtzit. Of waar je maar moeilijk mee kan kijken. Meestal begint neuskanker met een verstopte neus en neusbloedingen. Ook kan er sprake zijn van een dichtzittend oor en slechter horen. Bij die eerste kenmerken is het altijd goed om even langs de huisarts te gaan.
Formaldehyde meten
Je hoeft geen bedrijf te laten komen voor een dure meting. Formaldehyde meten in huis kun je heel goed zelf. Dit doe je met een speciaal apparaatje, ook wel formaldehyde detectie apparaat genoemd. Het is verstandig om voor een uitgebreide meter te kiezen. Deze meet niet alleen de formaldehydeconcentratie in huis maar ook de CO2, fijnstof, luchtvochtigheid en temperatuur.
Voor uitgebreide meetapparatuur betaal je ongeveer € 80, dat valt op zich wel mee. Natuurlijk zijn er ook goedkopere modellen verkrijgbaar.
Formaldehyde in huis verwijderen
Is het mogelijk om formaldehyde in huis te verwijderen, of op zijn minst te voorkomen? Nee, dit kun je niet altijd voorkomen. Maar je kunt concentratie wel fors omlaag brengen. Dit doe je vooral door niet binnenshuis met lijmen en harsen te werken. Helaas ontkom je hier niet altijd aan, bijvoorbeeld tijdens het klussen.
Verder beperk je de luchtvochtigheid in huis op 40% tot maximaal 65%. Verder is het belangrijk dat de kamertemperatuur tussen de 18 °C en 24 °C ligt. Bij lagere temperaturen neemt de luchtvochtigheid toe en dus ook de formaldehydeconcentratie. Bij hogere temperaturen verdampt er meer gas.
Is het erg vochtig in huis, zorg dan voor een luchtontvochtiger. Nog beter is een luchtontvochtiger en luchtreiniger ineen. Hiermee voorkom je vochtproblemen en worden schadelijke stoffen uit de lucht gefilterd.
Bekijk luchtontvochtiger + luchtreiniger
Het voordeel van deze apparaten is dat het nare luchtjes weghaalt, fijnstof wegfiltert, de luchtvochtigheid omlaag brengt en bacteriën en virussen onschadelijk maakt. Ideaal voor een schoon binnenklimaat.
Niet in huis roken
Het is aan te raden om niet binnenshuis te roken. En om zo min mogelijk kaarsen te branden. Gebruik de open haard niet te vaak of zoek naar een alternatief. Wanneer je kookt is het belangrijk dat je de afzuigkap of het mechanisch ventilatiesysteem aanzet. Ventileer ook regelmatig de woning, simpelweg door een raampje open te zetten.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.