Bijgewerkt: 15 maart 2023
Standaard zitten er 52 weken in een jaar. Tenminste, dat is wat iedereen je vertelt. Maar stiekem kunnen dit er ook meer zijn, maar in ieder geval nooit meer dan 53.
Waarom het ene jaar 52 en het andere jaar 53 weken heeft, dat heeft weer met de jaartelling te maken. Elke 4 jaar hebben we namelijk een 53ste week.
Waarom we de jaartelling begonnen zijn
Heel vroeger, toen de dinosauriërs leefden, was er helemaal geen jaartelling. Vaak wordt gedacht dat de jaartelling meer dan 2000 jaar geleden is begonnen. Dat zou wel moeten, maar feitelijk is dit niet zo.
De Romeinse jaartelling kende 10 maanden en begon met maart. Een week had acht dagen. Pas rond het jaar 400 veranderde de Europese week naar zeven dagen. In het jaar 525 bedacht een monnik de christelijke jaartelling zoals we die nu kennen. En dat is dus waarom we in het jaar 2022 of 2023 leven. De jaartelling gaat er vanuit dat Jezus Christus in het jaar nul is geboren. Maar helemaal zeker weten doen we dat niet.
Een jaartelling is wel zo handig. Je kunt bijvoorbeeld aangeven wanneer iemand geboren is of wanneer er een oorlog plaatsvond.
Zo werden de maanden en jaren bepaald
De maan heeft een omlooptijd van ongeveer 27 of 28 dagen. Deze periode heeft de maan nodig om eenmaal om zijn eigen as te draaien én een baan om de aarde te maken. In het begin had een jaar 10 maanden, later werden dit er 12.
Al heel lang geleden, ongeveer 2000 jaar voor Christus, stelden de Egyptenaren vast dat het 365,25 dagen duurde voordat er een nieuw jaar begonnen. Hierbij werd goed naar de zon en de seizoenen gekeken.
Dus: verschillende mensen hebben bepaald dat er 365 dagen in een jaar zitten én 12 maanden.
Heeft een jaar 52 of 53 weken?
Vroeger bestond een week uit acht dagen, dat zijn er nu zeven. Misschien hebben ze een weekenddag weggelaten en dat is natuurlijk niet leuk. Maar wanneer dit een doordeweekse dag was waarop je moest werken dan is dat alleen maar positief.
Een jaar heeft 365 dagen. Wanneer je 365 door 7 (dagen per week) deelt dan kom je op 52,14 uit. Een jaar heeft dus altijd 52 weken, en een heel klein beetje.
Toch zijn er soms 53 weken in een jaar. Dit komt soms omdat er eenmaal in de vier jaar een schrikkeljaar is. We tellen dan niet met 365 maar met 366 dagen.
Dat is weer aan die eerder genoemde Egyptenaren te danken. Die hadden vastgesteld dat een jaar 365,25 dagen duurde. Dit betekende dat er eenmaal per vier jaar een extra dag aan het jaar moest worden toegevoegd. Dat is ook het jaar waarin we 53 weken hebben. Of beter gezegd: een 53e week. Want dat dekt de lading veel beter.
Overigens hoeft een schrikkeljaar niet altijd 53 weken te hebben. De week die met 4 hele dagen (of meer) begint is week één. 2020, 2026 en 2032 zijn jaren met 53 weken.
Een jaar met 51 weken
Nee, een jaar kan geen 51 weken hebben. Mocht je dit al ergens gehoord hebben dan is dit onzin. Een jaar heeft altijd minimaal 52 weken, en zeker niet minder.
Dit geldt ook voor een jaar met 54 weken: dat bestaat niet. Het enige dat wel bestaat is dat een jaar 52 of 53 weken heeft. Laat je dus niet voor de gek houden.
Je eigen kalender met een zonnewijzer in de tuin
De allereerste klok bestond uit een zonnewijzer. Zo is er een oude Egyptische zonnewijzer uit de 13e eeuw voor Christus opgegraven. Dit laat zien dat de Egyptenaren al met de tijd bezig waren.
Met een zonnewijzer in je tuin creëer je je eigen klok en/of kalender. Het geeft niet aan of een jaar 52 of 53 weken heeft, maar wel welk tijdstip van de dag het is. Hoe werkt een zonnewijzer precies? De aarde draait om zijn as. Wanneer de zon schijnt zal de schaduw op een object continu veranderen.
Wanneer de schaduw naar het noorden wijst dan is dit een teken dat het 12:00 uur ‘s middags is. Houd er rekening mee dat de zonnetijd achterloopt op de kloktijd. Maar het is wel een leuke manier om een inschatting te maken van de actuele tijd, al helemaal wanneer je hier langer en vaker mee bezig bent.
Wat bedrijven met de 53e week in een jaar doen
Heb je er al eens bij stilgestaan dat bedrijven soms moeite hebben met een jaar waarin 53 weken zitten? Vooral bedrijven die hun werkgevers per vier weken uitbetalen is die 53e week een probleem. Want eenmaal per vier weken uitbetalen betekent dat de werkgever 13 keer per jaar het loon overmaakt. Wat moet je dan met die laatste week doen?
Meestal betalen werkgevers de laatste maand geen vier maar vijf weken uit. Hierdoor wordt het uitbetalingsmoment een week verschoven, en daar moet het personeel weer rekening mee houden.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.