Bijgewerkt: 15 maart 2023
Heb je last van pijnlijke menstruaties? Buikpijn of lichte buikkrampen zijn vrij normaal. Dit wordt anders wanneer de pijn zo erg is dat je amper iets kunt doen. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben. Ontdek de oorzaak en wat je hiertegen kunt doen. Met de heftige menstruatiepijn tips hoef je niet onnodig pijn te lijden.
Normale menstruatiepijn
Heb je last van plotselinge hevige menstruatiepijn of is dit continu aanwezig? Het is belangrijk om te weten dat een beetje pijn erbij hoort. Wat gebeurt er eigenlijk tijdens de menstruatie?
Iedere maand weer maakt de baarmoeder zich klaar om een embryo op te vangen. Hierdoor wordt de baarmoederwand dikker. Zonder bevruchting van de eicel wordt alles weer afgestoten. Het afstoten gaat gepaard met bloedverlies. Omdat alles goed los moet komen, trekt de baarmoeder licht je samen. Dit voel je dan ook als een lichte buikkramp of buikpijn. In sommige gevallen is deze pijn veel heviger. Is het zo erg dat je belemmerd wordt in je dagelijkse bezigheden? Dan spreek je ook wel van hevige of heftige menstruatiepijn.
Oorzaken heftige menstruatiepijn
Hevige menstruatiepijn wordt ook wel dysmenorroe genoemd. Dit kan één of meerdere oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken menstruatiepijn:
- Vleesbomen
- Endometriose
- Infectie van het bekken
- Bekkenpijnsyndroom
- Vernauwde baarmoederhals
- Eileiderontsteking
We onderscheiden primaire en secundaire dysmenorroe. In driekwart van de gevallen gaat het om de primaire vorm. Hierbij zijn waarschijnlijk prostaglandines de oorzaak van menstruatiepijn. Bij een kwart van de vrouwen gaat het om secundaire dysmenorroe. Mogelijke oorzaken lees je hierboven.
Symptomen en klachten
Bij hevige menstruatiepijn heb je niet alleen last pijn in de onderbuik, maar ook bijvoorbeeld in de onderrug of benen. Daarnaast zijn er nog meer symptomen zoals misselijkheid en overgeven, een opgezette buik, diarree of obstipatie. Ook hoofdpijn, prikkelbaarheid en depressie komen vaker voor.
Heftige menstruatiepijn tips
Je wilt af van die vreselijke menstruatiepijn. In een kwart van alle gevallen kan er een oorzaak worden aangewezen. In dit geval bestaan de hevige menstruatiepijn tips uit het wegnemen van deze oorzaak. Denk maar eens aan endometriose: dit is soms te behandelen. Veel vrouwen moeten echter leren leven met endometriose.
Heb je maandelijks erg veel pijnklachten? Misschien helpen onderstaande heftige menstruatiepijn tips jou:
Kamillethee
De baarmoeder trekt samen om baarmoederslijmvlies af te stoten. Soms ervaar je pijnlijke krampen of buikpijn. Kamillethee werkt ontspannend, waardoor de pijnklachten afnemen. Kamillethee is hier te koop.
Warme melk voor het slapen gaan
Van veel thee drinken moet je ook vaker plassen Dit is soms niet altijd even prettig. Neem voor het slapen gaan een lekkere kop warme melk (eventueel met honing of nootmuskaat). Dit werkt rustgevend en ontspannend, waardoor jij je minder verkrampt voelt.
Vezelrijke voeding
Tijdens de menstruatie gaan je darmen wat trager werken. Hierdoor kun je last krijgen van obstipatie oftewel verstopping. Een gevoelige darm kan heftige menstruatiepijn alleen maar verergeren. Eet voldoende vezels waaronder granen, groente en fruit. Drink ook minimaal 2 liter vocht per dag.
Warm bad
Misschien wel een van de meest prettige hevige menstruatiepijn tips: lekker lang in een warm bad. Voeg hier kruiden zoals kamille of rozemarijn aan toe.
Hier bestel je kruiden kuurbad of badschuim met verschillende kruiden.
Dankzij dit bad kom je helemaal tot rust. Bovendien werkt dit ook nog eens pijnstillend.
Vermijd suiker en cafeïne
Van suiker en cafeïne is bekend dat ze heftige menstruatiepijn kunnen verergeren. Je mag best dat kopje kamillethee drinken: in thee zit veel minder cafeïne dan in koffie. Suiker veroorzaakt flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel en hormoonspiegels. Deze laat je dus liever staan.
Massage
Laat deze heftige menstruatiepijn tips ook eens aan je partner lezen. Een massage kan de pijnklachten flink omlaag brengen. Je kunt jezelf masseren op de plaats rond de baarmoeder en eierstokken. Heb je echter veel last van een pijnlijke rug, dan moet je partner eraan te pas komen.
Gebruik van pijnstillers
Helpen bovenstaande hevige menstruatiepijn tips niet voldoende? Je kunt ook gebruik maken van pijnstillers. Ga eerst voor de meest eenvoudige en lichte pijnstilling in de vorm van paracetamol.
Hoe werkt paracetamol? Het verlicht of stilt verschillende pijnklachten zoals menstruatiepijn. Tabletten en capsules werken binnen een half uur. Gebruik per dag niet meer dan op de verpakking of in de bijsluiter staat aangegeven. Doe je dit wel, dan belast je de lever te zwaar.
Er zijn nog veel meer pijnstillers die werken bij heftige menstruatiepijn. Zo kun je gebruik maken van een NSAID. Bekende voorbeelden zijn ibuprofen, Naproxen en Diclofenac. Een NSAID is een ontstekingsremmende pijnstiller.
Voordeel van een NSAID is dat het prostaglandines afremt. Dit zijn de hormoonachtige stoffen die vaak voor menstruatiepijn zorgen. Helaas hebben deze groep pijnstillers meer bijwerkingen dan paracetamol. Let vooral op wanneer je last hebt van maagklachten: een NSAID is dan niet altijd de meest verstandige keuze.
De pil is een derde optie. Deze zorgt ervoor dat er geen eisprong of ovulatie plaatsvindt. Hierdoor maak je minder prostaglandine aan en ervaar je minder menstruatiepijn. Ook merk je dat het bloedverlies veel minder is.
IJzertekort door hevig bloedverlies
Heb je last van hevig tot zwaar bloedverlies? Mogelijk krijg je te maken met ijzertekort. Symptomen van een ijzertekort zijn:
- Onverklaarbare vermoeidheid
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Hartkloppingen
- Bleekheid
- Droge huid en haren
- Beschadigde huid en haren
- Pijnlijke tong en mond
Ervaar je bovenstaande klachten in combinatie met hevig bloedverlies? Zorg dat je het ijzertekort aanvult. Dit doe je met ijzerrijke voeding zoals rood vlees, erwten, zeevoedsel, zaden en noten. Inname van vitamine C is belangrijk: het zorgt voor een betere ijzeropname.
Helpen deze hevige menstruatiepijn tips of pijnstilling niet? Maak dan een afspraak met de huisarts. Mogelijk kan deze een oorzaak vinden of een behandeling starten.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.