Bijgewerkt: 15 maart 2023
De accu van je auto is leeg. Middels een speciale acculader of laadkabels zorg je ervoor dat de accu vol is. Hoe lang duurt het om een auto accu op te laden? Dat hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld de huidige batterijcapaciteit, het maximaal laadvermogen maar ook op welke manier je de accu oplaadt.
Accu opladen via startkabels
Je wil wegrijden en je merkt dat de accu van de auto leeg is. Hierdoor start de motor niet meer. Ben je niet thuis dan kun je het beste de accu middels startkabels opladen. Het is hierbij belangrijk om voor een vergelijkbare hulpauto te gaan. Heb je een grote Mercedes dan moet de hulpauto geen Fiat Panda zijn.
De auto accu opladen via startkabels is een goede methode, maar het vraagt ook om wat voorbereiding. Bijvoorbeeld het aansluiten van de startkabels, dit moet op beide auto’s gebeuren. Hoe lang duurt het om een auto accu op te laden via startkabels? Na het aansluiten van de startkabels start je eerst de motor van de hulpauto. Hierbij moet de motor van deze auto zeker 5 minuten draaien. Vervolgens start je de motor van de pechauto en laat deze minstens 10 minuten draaien.
Hoe lang moet je rijden om je accu op te laden?
Let op want na dat kwartier is de accu onvoldoende opgeladen. De motor draait maar zal niet meer starten wanneer je hem weer uitschakelt. Daarom moet je een stuk met de auto rijden. Zo kan de accu zich weer voldoende opladen. Je moet minimaal een half uur rijden, het liefst nog wat langer. Neem hierbij langere afstanden over de autobaan of snelweg. Continu korte stukjes rijden zorgt ervoor dat de accu niet goed wordt opgeladen.
Accu auto opladen met een losse acculader
Thuis kun je ook gebruik maken van een losse acculader. Vaak betreft het dan een druppellader. Voordeel hiervan is dat de accu op de juiste manier wordt opgeladen en onderhouden. Hierdoor loopt hij veel minder snel leeg. Ideaal voor de autoaccu wanneer je het voertuig minder vaak gebruikt. Maar ook voor de accu van de boot, motor, scooter of caravan.
Een acculader voor de auto is heel betaalbaar. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 25 en € 50. Natuurlijk zijn er nog duurdere modellen, maar deze hebben ook meer opties of functies. Toch is een goedkope slimme druppellader een hele goede keuze. Eigenlijk zou iedere autobezitter een acculader in huis moeten hebben, je weet immers maar nooit wanneer je hem nodig hebt.
Zo lang duurt het met een druppellader
Dan nu de vraag, hoe lang duurt het om de auto accu op te laden wanneer je gebruik maakt van een druppellader? Een druppel lader werkt net iets anders, hij controleert of de accu succesvol opgeladen is. Wanneer de accu op 100% staat dan stopt hij het laadproces. Wanneer de accu zich ontlaadt dan laadt hij weer een beetje bij. Eigenlijk speelt de druppellader met de accu waardoor deze in een gezonde staat blijft.
De auto accu opladen met behulp van een druppellader duurt tussen de 9 en 12 uur. Dit is iets langer dan bij een andere oplader, maar wel de beste keuze. Hiermee verleng je de levensduur van de accu.
Elektrische auto accu opladen: zo lang duurt dat
Er verschijnen steeds meer elektrische auto’s op de weg. De accu’s van deze auto’s hebben een levensduur die varieert van 5-20 jaar. Het gemiddelde bereik van een elektrische auto ligt tussen de 250 en 350 km. Hoe groter en krachtiger de accu, hoe verder je hiermee kunt rijden.
Hoe lang duurt een elektrische auto opladen? De meeste elektrische auto’s laden binnen 5-9 uur op. Een aantal modellen kan dit zelfs binnen twee uur, het gaat dan voornamelijk om de Tesla met een grote accu.
Naar laadpalen elektrische auto’s
Je hebt ook de snellader, hiermee gaat het opladen van de accu een stuk vlotter. Hoe lang duurt snelladen? Van nul naar 80% duurt met de snellader ongeveer een half uur. Bedenk dat snelladen niet zo goed is voor de accu, daarom moet je dit zeker niet dagelijks doen.
Hoe weet je of de accu nog goed is?
Tijdens zwaar verbruik mag het voltage van de accu niet te snel dalen. Met een multimeter kun je het voltage in de gaten houden. Aan de hand hiervan zie je of een accu nog goed is. Heb je geen multimeter, dan kun je ook op andere manieren achterhalen of de accu nog in orde is.
Staat de auto één tot twee dagen stil en is de accu leeg? Zorg dan dat je de accu vol laat. Dit doe je met een auto acculader of met behulp van startkabels. Hierna rijd je zeker drie kwartier met de auto rond. Wanneer de accu weer leeg is na één tot twee dagen stilstaan dan weet je dat de accu niet meer goed is.
Kan een accu ineens leeg zijn?
Natuurlijk kan een accu ineens leeg zijn. Elke accu heeft een beperkte levensduur. Voor auto accu’s bedraagt dit tussen de vijf en negen jaar. De platen van de accu kunnen met de tijd kromtrekken of er ontstaat ineens kortsluiting. Als gevolg hiervan zal de accu helemaal niet meer werken. Het lijkt alsof hij leeg is maar feitelijk is hij defect. Je zult de accu dan moeten vervangen, want opladen heeft geen zin meer.
Hoe vaak accu auto vervangen?
Je hebt kunnen zien hoe lang het duurt om een auto accu op te laden. Is de accu na het opladen weer snel leeg? Dan is hij echt aan vervanging toe. Hoe vaak de accu auto vervangen? Dit is afhankelijk van het gebruik van de auto. Rijd je continu kleine stukjes door de stad, dan heeft de accu veel te lijden. De accu is dan na 4-5 jaar echt aan vervanging toe.
Ben je een lange afstandsrijder, dan kan de accu makkelijk 6-8 jaar mee. In sommige gevallen zelfs nog wel langer. Je hoeft de accu niet preventief te vervangen zoals je bij een distributieriem doet. Een nieuwe accu is niet zo heel duur en je kunt hem zelf vervangen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.
Eén gedachte over “Hoe lang duurt het om een auto accu op te laden?”
Reacties zijn gesloten.
Goed beschreven en geen onnodige info toegevoegd. (Las nu iedereen dergelijke info – dat scheelt pech/storinggevallen).
Mijn eigen bus heeft wat langer (ivm een grote ingreep) bij een garagist gestaan die de laadkabel tòch maar niet (..) heeft gebruikt. Welnu – de diepontlading lijkt ‘m nu de kop te kosten. Ik hoop dat de oppep-aktie (en belastingtest!) zin hebben. Die 90Ah accu is net 1 jaartje jong.