Bijgewerkt: 15 maart 2023
Het komt steeds vaker voor: de hittegolf in Nederland en België. Hierbij zijn er minimaal vijf zomerse dagen op rij met een temperatuur van 25 °C of hoger. Minimaal drie van deze dagen zijn tropisch (minimaal 30 °C). Hoe overleef je een hittegolf zonder dat het je te veel energie kost? Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen.
Het aantal hittegolven in Nederland
Sinds het jaar 1901 worden het aantal landelijke hittegolven goed bijgehouden. In de periode 1901-2022 was er 25 keer sprake van een hittegolf. De langste duurde maar liefst 18 dagen, dat was in het jaar 1975.
Opvallend is dat hittegolven steeds vaker voorkomen. Twee keer in het jaar 2018 en twee keer in het jaar 2019. Toen in 2020 en vervolgens in augustus 2022. De kans is groot dat we hier in de toekomst steeds vaker mee te maken krijgen.
Zo overleef je een hittegolf
Tijdens een hittegolf weet je vaak niet waar je het zoeken moet. Het is zo warm dat het zweet letterlijk langs je lijf loopt. Je lichaam heeft moeite met afkoelen, en je hersenen lijken uit je hoofd te knallen.
Hoe overleef ik een hittegolf? Met onderstaande tips kom je dit moeiteloos door.
Beste tip: een airconditioner aanschaffen
Wanneer je helemaal geen last wil hebben van een hittegolf dan moet je een airconditioner in huis halen. Dat hoeft echt niet gelijk een (multi)split airco te zijn, want aan een mobiele versie heb je ook ontzettend veel. Het voordeel van een mobiele airco is dat deze verplaatsbaar is. Overdag in je woonkamer en ‘s nachts verfrissende lucht op de slaapkamer.
Moderne airco’s kunnen niet alleen koelen maar in de winter ook verwarmen. Bovendien houden ze de luchtvochtigheid op peil en filteren de lucht. Niks anders dan voordelen met de (mobiele) airco. Let op het energieverbruik want dit ligt zeker hoger dan bij een simpele ventilator. Toch zijn er veel energiezuinige modellen verkrijgbaar.
Voldoende drinken, maar ook weer niet te veel
Het gevaar van een hittegolf is dat je uitdroogt. Dit komt omdat je veel zweet verliest. Daarom is het belangrijk om het verloren vocht aan te vullen. Dit doe je door zeker 2 liter water per dag te drinken.
Soms ben je zo oververhit dat je wel twee of drie liter water achter elkaar kunt drinken. Niet doen want dat is levensgevaarlijk. Wanneer je veel water in een kort tijdsbestek drinkt dan kunnen je nieren dit niet meer verwerken. Dit geldt ook wanneer je, verspreid over de dag, meer dan 9 liter water.
Probeer de vochtinname goed over de dag te verspreiden. Drink je te weinig? Dan merk je dit doordat je een droge keel hebt en vaak last van hoofdpijn.
Geen ijskoude drankjes
Hoe verleidelijk het ook is, probeer niet naar ijskoude drankjes te grijpen. Doordat je maag snel afkoelt zal je lichaam er alles aan doen om hem weer op temperatuur te krijgen. Hierdoor krijg je het uiteindelijk alleen maar warmer.
Gordijnen, ramen en rolluiken gesloten houden
Eigenlijk zou je flink willen luchten maar dit is niet zo verstandig. Je overleeft een hittegolf door overdag je huis dicht te houden. Hierdoor blijft de warmte en het zonlicht buiten. Pas in de avond gooi je alles open. Zet twee ramen tegen elkaar open: aaaaah dat koelt lekker af!
Mocht het je overdag toch te warm worden en je hebt geen airco, neem dan een ventilator. Deze koelt de lucht niet af maar zorgt wel voor een fris briesje over je huid of in je gezicht. Ook ideaal om op je slaapkamer neer te zetten.
Neem even niet het openbaar vervoer
Moet je op een hittegolfdag ergens naartoe? Vermijd het openbaar vervoer. Juist in bussen en treinen loopt de temperatuur flink op. Een taxi nemen kan wel, mits de taxichauffeur de airconditioner heeft aanstaan. Wat in veel gevallen wel zo zal zijn.
Rijd je zelf, zet dan de airco aan of zet twee raampjes tegen elkaar ook. Zo kan het lekker doorwaaien en voorkom om je oververhitting. Fietsen of wandelen kan ook, maar doe dit zeker niet op het heetst van de dag. In de zomermaanden gaat de zon tussen 20:00 uur en 22:00 uur onder. Dat zijn perfecte momenten om van de buitenlucht te genieten.
Overdag niet sporten
Wanneer je sportief bent aangelegd dan is het niet zo verstandig om tijdens een hittegolf overdag te sporten. Dat is om diverse redenen. Ten eerste word je door de warmte veel lomer. Dit doet je lichaam om energie te besparen, zodat het zo min mogelijk warmte produceert. Het is dan niet de bedoeling dat je intensief gaat sporten of bewegen.
Ten tweede vraag je te veel van je hart en longen. In ernstige gevallen kun je zelfs flauwvallen, in coma raken of een hartaanval krijgen.
Het derde risico zit hem in uitdroging. Door te sporten ga je veel meer zweten. Op een warme zomerse dag kom je misschien al vocht tekort, wat door sporten alleen maar erger zal worden. Niet zo goed voor je gezondheid.
Doe lang haar in een staartje, knotje of vlecht
Je overleeft de hittegolf ook door je lange haar niet los te dragen. Hierdoor blijft je nek warm en ga je zweten. Uiteindelijk plakt je haar alleen maar in je nek vast. Draag het overdag in een staart, knotje of een vlecht.
Draag luchtige kleding
Het is aan te raden om binnenshuis maar ook buiten luchtige kleding te dragen. Misschien vind je het veel aantrekkelijker om geen bovenkleding te dragen maar eigenlijk is dit niet zo goed. Kleding vangt namelijk het zweet op, vooral wanneer je katoenen of bamboe kleding draagt. Hierdoor ga je minder stinken.
Mocht je toch met ontbloot bovenlijf rondlopen en je wil op de bank op een stoel gaan zitten, leg er dan eerst een handdoek overheen. Je wil niet dat je zweet met de bekleding van het meubilair in aanraking komt. Dit kan vervelende vlekken achtergelaten.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.