Bijgewerkt: 15 maart 2023
Er is geen standaard toiletpapiercalculator die exact bijhoudt hoeveel je verbruikt. Maar er zijn wel verschillende onderzoeken gedaan naar het gebruik van de gemiddelde Nederlander. Wanneer je dit onderzoek bekijkt schrik je eigenlijk van het feit hoeveel toiletpapier we gebruiken. Dat kan zuiniger, dus bekijk ook even de bespaartips.
Meer dan 8 velletjes per toiletbezoek
De ene keer moet je plassen en de andere keer ga je toch voor een grote boodschap. Hierdoor zal het verbruik van wc-papier niet altijd gelijk zijn. Maar wanneer je het aantal bezoekjes deelt door het aantal velletjes dat je op een dag gebruikt, kom je uit op 8,6 velletjes per keer. Oftewel 57 vellen per dag.
Een en ander hangt wel van de dikte van het wc-papier af. Je hebt rollen met 2 lagen, 3 lagen (een beetje de standaard) of het luxere 4 lagen. Er is zelfs 5-laags papier verkrijgbaar, maar hiervoor moet je wel wat dieper in de buidel tasten.
Het best verkochte wc-papier
Misschien ben je nieuwsgierig geworden naar het wc-papier dat als beste verkoopt. Gaan Nederlanders voor het goedkopere 2-lagen papier of kiezen ze toch voor luxe en comfort? Het wordt al snel duidelijk dat Page een van de populairste merken is, gevolgd door Edet. Mensen met een beperkt budget kiezen eerder voor een goedkoop huismerk.
Ook het aantal lagen speelt een rol. De verpakkingen met 3 lagen zijn het meest populair. Mensen gaan toch voor de beste reiniging en willen zeker niet met de vingers door vies papier prikken.
Wist je dat online bestellen soms veel voordeliger is dan wanneer je het in de supermarkt of bij de drogist koopt? Je profiteert soms van kortingen die oplopen tot meer dan 50%. Maar ook zit er altijd standaard wel een korting op, bijvoorbeeld bij de aanschaf van meerdere verpakkingen tegelijk.
Nederlander gebruikt 27 rollen per jaar
Even terugkomen op die 57 velletjes per dag. Een toiletrol bevat 200 tot 480 velletjes, dit is weer afhankelijk van het merk en de dikte van het papier. De gemiddelde Nederlander komt hiermee uit op een verbruik van 27 toiletrollen per jaar.
Nederlanders hebben een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar. Dit zou betekenen dat ze ruim drie jaar van hun leven op het toilet zitten, en hierbij maar liefst 2200 rollen verslinden.
Sommigen verbruiken veel te veel toiletpapier. Dit is zichtbaar aan verstoppingen in het toilet. Het is verstandig om jonge kinderen hier al bekend mee te maken. Blijf controle houden op het verbruik en stuur dit eventueel bij. Bij volwassenen is die bijsturing een stuk lastiger, maar niet onmogelijk. Iedereen kan veranderen, ook op oudere leeftijd.
Liever geen vochtig toiletpapier gebruiken
Er zijn van die momenten dat normaal papier niet voldoende is. Je hebt dan behoefte aan een extra goede reiniging, en dan is vochtig toiletpapier een uitkomst. Toch zijn er meer dan voldoende redenen om niet al te veel vochtig papier in te zetten.
Ten eerste breekt dit papier veel moeilijker af. Je zou het eigenlijk niet door het toilet moeten spoelen. Op sommige verpakkingen staat dat het wel kan, maar dan maximaal één velletje per keer. Toch blijft het beter om een afvalemmertje op het toilet te plaatsen, en daar het vochtig wc-papier in te gooien.
Naar kleine afvalbakken voor op het toilet
Hoeveel toiletpapier gebruikt de Europeaan?
Het eerder verrichtte onderzoek richt zich geheel op West-Europeanen, waaronder dus ook Nederlanders en Belgen. Opvallend is dat Europese mensen minder vaak gebruik maken van gerecycled wc-papier. Het verbruik ligt overal in Europa nagenoeg gelijk.
Hoogste verbruik in Amerika en Japan
In Amerika zijn ze niet zuinig met het toiletpapier. Hier ligt het verbruik jaarlijks op 40 rollen per persoon (Nederland: 22 rollen). Ook Japanners verbruiken ongeveer 40 rollen per jaar.
De zuinigste mensen
In Afrika en Azië zijn ze het zuinigst met de toiletrollen. In grote delen van Azië en Afrika wordt er amper twee rollen per persoon, per jaar weg gewerkt. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe het gebruik hier zo laag kan liggen. Dat is op zich logisch te verklaren: in arme landen is er helemaal geen papier voor het toilet aanwezig.
Maar er zijn ook veel huishoudens die de billen met water afvegen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een bakje, waarmee je wat water schept en hier de billen mee afspoelt. Milieuvriendelijk, praktisch en effectief. Je moet alleen van een nat achterwerk houden. In de rijkere landen is er dan weer het bidet, iets dat vroeger populair was en nu langzaam weer terugkomt.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.