Je huis te snel verkocht

Bijgewerkt: 28 november 2022

Snel en zonder gedoe je woning verkopen? Er zijn veel opkopers actief. Die kopen je huis tegen marktwaarde. Maar let op, dit kan ertoe leiden dat je het huis te snel verkocht hebt. Misschien had je er een veel hogere prijs voor kunnen krijgen.

Het kan ook dat je niet goed over de verkoop na hebt gedacht, en hier achteraf spijt van hebt. Wat moet je doen wanneer je de woning te snel verkocht hebt? Hieronder vind je enkele ideeën.

Een woning onder de marktwaarde verkopen

Je hebt je huis te snel verkocht wanneer dit tegen een prijs onder de marktwaarde was. Tenminste, wanneer je niet bewust voor een symbolisch bedrag hebt gekozen. Je mag namelijk je huis voor een symbolisch bedrag aan bijvoorbeeld een familielid verkopen. Mits er geen hypotheek meer op rust, want de hypotheekverstrekker zal niet akkoord gaan met een symbolisch bedrag.

Buiten dat feit, zijn er veel mensen die hun woning aan een vreemde verkopen, en ook nog eens (fors) onder de marktwaarde. Vaak wordt dit vanuit financieel oogpunt gedaan: er is snel geld nodig.

Wanneer er geen hypotheek op de woning rust is het geen heel groot probleem om je huis onder de marktwaarde te verkopen.

Voor jou geselecteerd: de beste boeken over je hypotheek slim en versneld aflossen. Wees geen dief van je eigen portemonnee!

Bekijk boeken


Je huis te snel verkocht omdat je haast had

Er zijn verschillende redenen om een huis te snel te verkopen. De eerste reden is hierboven al genoemd: er is/was geld nodig. Een andere belangrijke reden is haast. Bijvoorbeeld omdat je naar het buitenland vertrekt of al een andere woning hebt verkocht.

Haastige spoed is zelden goed, een wijsheid waar je toch even stil bij moet staan. Wanneer je de woning te snel verkoopt is de kans groot dat je er te weinig geld voor ontvangt. Enkele weken wachten kan zomaar duizenden euro’s extra opleveren.

Wat moet je doen wanneer je spijt hebt van de verkoop?

Je bent akkoord gegaan met het bod van een potentiële koper. Hierna volgt het ondertekenen van het voorlopig koopcontract. Op dat moment gaat de bedenktijd in: binnen drie dagen kan de koop nog worden teruggedraaid.

De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor de koper, niet voor de verkoper. Dit betekent dat deze de koop niet zomaar ongedaan kan maken. Heb je spijt van de verkoop van je huis en wil je dit toch terugdraaien? Niet onmogelijk maar wel moeilijk.

Als verkoper kun je onderhandelen over een bedenktijd, dit moet echter wel plaatsvinden voordat je het voorlopig koopcontract tekent. Bovendien moet de koper altijd instemmen met een bedenktijd voor de verkoper.

Heb je een mondelinge afspraak omtrent de verkoop van de woning maar het voorlopig koopcontract nog niet getekend? In principe is de koop dan niet rechtsgeldig en dus ook niet bindend.

Een minnelijke schikking

Het komt vaker voor: een verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van de woning. Kan dat?

Ja, zolang het voorlopig koopcontract oftewel de onderhandse overeenkomst niet door beide partijen is getekend, is deze niet bindend. Als verkoper kun je dus de koop annuleren. De koper heeft geen recht op een schadevergoeding.

Dat wordt een heel ander verhaal wanneer het voorlopig koopcontract al getekend is. Zijn er ontbindende voorwaarden afgesproken dan kun je als koper van de transactie afzien. Zonder ontbindende voorwaarden kan dit soms met een minnelijke schikking. De verkoper kan een boete van 10% van de koopsom vorderen.

Naar de rechtbank

Je hebt je huis te snel verkocht en wil dit terugdraaien. Kun je naar de rechtbank stappen en op deze manier je woning terugkrijgen? Nee, verkocht is verkocht. Hier geldt echter een uitzondering op: wanneer je als verkoper tijdens het ondertekenen van het contract wilsonbekwaam was.

Een notaris moet altijd controleren of beide partijen wilsbekwaam zijn. Bij twijfel kan de arts een onafhankelijke arts om advies vragen.

De vraag is of je jezelf wilsonbekwaam kan laten verklaren, om op deze manier je woning terug te krijgen. Zoiets is alleen door een deskundige arts vast te stellen. Op het moment dat je wilsonbekwaam wordt verklaard heeft dit meerdere gevolgen. Een vertegenwoordiger moet dan beslissingen voor jou nemen.

Dus: je kunt jezelf niet wilsonbekwaam laten verklaren en vervolgens je woning terugeisen. Omdat je wilsonbekwaam bent kun je die eis niet hebben.

Met de koper in gesprek gaan

Wanneer je echt heel veel spijt hebt van de verkoop van je huis, kun je ook met de koper in gesprek gaan. Het liefst zo snel mogelijk, dus nog voordat deze de woning betrekt of hoge kosten heeft gemaakt. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter het gesprek zal lopen.

Geef tijdens het gesprek aan dat je je huis te snel hebt verkocht en hier spijt van hebt. Maar ook waarom dit is en wat je eventueel als oplossing zou willen zien. Je moet ook bereid zijn om gemaakte kosten te vergoeden. En misschien de koper te helpen met het vinden van een andere woning.

De kans is klein dat de koper, al helemaal wanneer het huis definitief is verkocht, dit terugdraait, maar niet geschoten is altijd mis.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Je huis te snel verkocht
Schuiven naar boven