Bijgewerkt: 20 augustus 2023
Het aantal gedetineerden in Nederland is sinds 2005 flink afgenomen. Toch zitten er jaarlijks nog steeds ruim 28.000 Nederlanders in gevangenschap. Binnen de gevangenismuren heerst een kleine gemeenschap waar best veel mogelijk is. Kun je in de gevangenis trouwen, hoe zit het met studeren en mag je ook stemmen? Het antwoord vind je in dit artikel.
Trouwen in een gevangenis
Het is altijd beter om buiten de gevangenismuren te trouwen. Niet alleen romantischer maar ook veel praktischer. Maar soms kan het niet anders en zal er toch getrouwd moeten worden terwijl iemand nog vastzit. Kun je trouwen in gevangenis? Ja dat kan en ook nog op verschillende manieren.
Allereerst is het mogelijk om in de gevangenis zelf te trouwen. Verwacht geen groot feest, meestal krijg je een uurtje BZT (bezoek onder toezicht). Dit betekent dat je een uurtje anoniem met je partner door mag brengen. Houd er rekening mee dat BZT niet overal mogelijk is. Je krijgt het bijvoorbeeld niet in een Huis van Bewaring.
Verder ziet een huwelijk er in de gevangenis heel sober uit. Je mag meestal een uurtje in de bezoekzaal doorbrengen met wat fris en een plakje cake. Meer zit er niet in. Maar: trouwen is een grondrecht dus de gevangenis mag dit niet weigeren.
Tip – de leukste huwelijkscadeaus (online bestellen)
Trouwen bij volmacht
Een andere methode om in de gevangenis te trouwen is het trouwen bij volmacht. Wanneer iemand in het buitenland gevangen zit en niet voor de burgerlijke stand kan verschijnen, dan kan er worden getrouwd bij volmacht. Dit betekent dat iemand anders in de plaats van de gedetineerde verschijnt.
Wanneer de aanstaande echtgenoot of echtgenote niet bij het huwelijk aanwezig kan zijn, dan moet deze via de notaris een volmachtakte ondertekenen. Hier zijn verschillende stukken voor nodig waaronder een afschrift van de geboorteakte. Trouwen bij volmacht is een lastige procedure. Beter is het om in de gevangenis zelf te trouwen, maar dit kan alleen in eigen land.
Kun je in de gevangenis studeren?
Voor nagenoeg alle gedetineerden is het mogelijk om in de gevangenis te studeren. Bijvoorbeeld een universitaire opleiding. Helaas is dit niet gratis, gedetineerden moeten dat zelf betalen Meestal is het de familie die voor de studie betaalt, vrijwillig uiteraard.
In Nederland volgen ongeveer 2000 gedetineerden een studie. Door het volgen van een studie wordt de kans dat een gevangene na vrijlating opnieuw de fout ingaat, 50% minder. Bovendien is studeren in de gevangenis een goede manier om bezig te blijven.
In de gevangenis studeren betekent dat je afstandsonderwijs volgt. Studieboeken krijg je toegestuurd. Er is geen recht op studiefinanciering. Wel geldt er voor mensen met een minimum inkomen waaronder gevangenen een kortingsregeling.
Kans op een baan na vrijlating
Studeren in de gevangenis is mooi, maar is het ook nuttig? Gedetineerden gaan na vrijlating met re-integratie aan de slag. Hierbij is het vooral van belang om een baan te vinden. Een Penitentiair Programma bestaat uit werken of het volgen van een opleiding of behandeling.
Helaas zit niet elke werkgever op een ex-gedetineerde te wachten. In sommige gevallen mag een werknemer niet in aanraking zijn geweest met justitie. Hierdoor is het lastiger om een goedbetaalde baan te vinden.
Studeren maar ook werken in de gevangenis vergroot de kans op een baan na vrijlating. Let op want wanneer je in de gevangenis zit heb je geen recht op een uitkering. Maar na vrijlating heb je hier mogelijk wel recht op.
Lees ook: Zwanger in de gevangenis
Stemmen in de gevangenis
Iedereen van 18 jaar of ouder heeft kiesrecht. Dit betekent dat ook veel gevangenen kiesrecht hebben en dus mogen stemmen. Alleen in bijzondere gevallen wordt het kiesrecht ontnomen. Bijvoorbeeld bij een zware gerechtelijke veroordeling of tijdens de gevangenisstraf.
Deze twee feiten stroken met elkaar. Hoe zit het nu, kun je in de gevangenis stemmen? Dit kan op twee manieren: bij volmacht of in persoon stemmen.
De meeste gedetineerden moeten bij volmacht stemmen. Ze geven de volmacht aan iemand die ze vertrouwen, die vervolgens in naam van de gedetineerde stemt.
In persoon stemmen is mogelijk wanneer er sprake is van periodiek verlof. De gedetineerde kan dan gewoon naar een stemlocatie gaan. Maar sommige gevangenissen hebben een eigen stemlokaal. Het is dan mogelijk om hier te stemmen.
Houd er wel rekening mee dat een gedetineerde kiesrecht moet hebben. Is dit afgenomen, dan is het ook niet mogelijk om te stemmen. Bovendien zijn de regels overal anders. Bij de ene gevangenis wordt een besloten stemlokaal ingericht, bij de ander komt er een mobiel stemlokaal (stembus) langs. Maar er zijn ook gevangenissen waar je alleen middels volmacht kunt stemmen. Gedetineerden van 70 jaar of ouder kunnen per brief stemmen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.