Bijgewerkt: 15 januari 2022
Voor trouwe bezoekers van de artikelenwebsite InfoNu maar ook voor de infoteurs (auteurs) is het even slikken: InfoNu stopt ermee. Na 14 jaar trekt het platform de stekker eruit. Niet geheel dood verklaard want de website gaat door als een archief artikelensite. Bestaande artikelen zijn dan nog steeds terug te lezen maar worden niet meer voorzien van een update.
Mijn ervaring met InfoNu
Het zal je misschien niet verbazen maar jarenlang schreef ik artikelen voor InfoNu. Het was mijn eerste bron van inkomsten met betrekking tot een passief inkomen.
Op 4 oktober 2006 kwam ik een topic op Sitedeals tegen waarin Remco Groeneveld, oprichter van InfoNu, zijn nieuwe project toonde. Dit project had toen nog niet direct mijn interesse, mede omdat het er allemaal vrij simpel uitzag en ik mij nog niet met een passief inkomen bezighield.
Pas in 2008 kwam ik weer opnieuw met InfoNu in aanraking. Vanwege ziekte zat ik werkloos thuis en dit leek me toch de ideale manier om wat geld bij te verdienen.
Tot en met het jaar 2016 was ik vrij actief op InfoNu. Daarna wist ik er nog net 6 artikelen uit te persen voordat ik er helemaal mee stopte. De Adsense inkomsten liepen zo ver terug dat ik er geen toekomst meer in zag.
Tip: boeken over passief inkomen
Gaat het zo slecht met InfoNu?
Dat InfoNu stopt komt voor velen als een verrassing. Niet voor mij, ik zag in 2016 al dat InfoNu het op de huidige manier niet zou overleven. Dit heeft simpelweg met verschillende veranderingen te maken.
Allereerst de kwaliteitseisen die Google stelt. InfoNu heeft er alles aan gedaan om de kwaliteit op te krikken maar met zoveel verschillende schrijvers is dit een beetje dweilen met de kraan open. Verschillende schrijfstijlen helpen hier ook niet aan mee.
Wikipedia, dat ook met verschillende auteurs werkt, heeft hier minder last van. Dit komt omdat de schrijfstijlen van verschillende Wikipedia-auteurs vrij dicht bij elkaar liggen. Hierdoor groeien de bezoekersaantallen van Wikipedia nog steeds.
Medio 2018 en nog een keer in medio 2019 behaalde InfoNu topcijfers met betrekking tot organisch zoekverkeer. In oktober 2020 trekt deze website ongeveer evenveel bezoekers als in mei 2015. Hiermee laat InfoNu een dalende trend zien.
Adsense (bijna) dood en begraven
Er is nog een probleem waar InfoNu mee kampt: de website heeft als verdienmodel Google Adsense. Vanaf 2019 merken verschillende websites hoe de inkomsten via Adsense schrikbarend teruggelopen. Ook dit heeft verschillende oorzaken.
Als eerste de adblockers waardoor advertenties niet meer zichtbaar zijn. Steeds meer mensen installeren een adblocker. Dan heb je nog de groei van het mobiel internet, waarbij gebruikers vluchtig scrollen en helemaal niet op advertenties letten. Misschien is er ook wel sprake van advertentiemoeheid.
Ondanks dat InfoNu ook van andere advertentienetwerken gebruik maakt worden de advertenties gewoonweg niet goed ingezet. Hierdoor loopt het platform veel inkomsten mis.
Als laatste de verplichte cookiemelding bij Google advertenties. Websites moeten aan steeds strengere eisen voldoen. Dit betekent ook steeds meer technische aanpassingen voor webmasters. Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo eenvoudig om Adsense advertenties op je website te plaatsen.
Is er nog hoop voor InfoNu?
De vraag is of er nog hoop voor InfoNu is, want veel auteurs zitten nu zonder ‘werk’. Niks is hopeloos. InfoNu had de hele website op de schop kunnen nemen. Het probleem is dat het auteursrecht niet bij InfoNu zelf ligt dus iedereen moet meewerken. Dat is in de praktijk bijna niet te doen. Iemand anders die de website over zou nemen zou er ook ontzettend veel werk aan hebben. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat de oprichter van dit platform deze keuze heeft gemaakt.
Een geheel nieuw maatpak
Heb je een website die momenteel niet goed in zoekmachines scoort? Het is nooit te laat om die website alsnog hoger in Google te krijgen. Dit doe je door actief aan de site te blijven werken.
Ook is het slim om te kijken naar het huidige aan een nieuw verdienmodel. Wanneer Adsense niet meer werkt zijn er voldoende alternatieven. Met affiliate marketing valt genoeg te verdienen.
Kan InfoNu dit ook?
In theorie zou dit voor InfoNu heel goed kunnen werken. Maar weet je, ga er maar eens aan beginnen. Een nieuwe website opzetten is zo gebeurd en met een paar man zijn de eerste 100 artikelen zo aangepast en gepubliceerd.
En dan slaat de verveling toe. En misschien ook wel de kennis want niet iedereen beschikt over SEO kennis of ervaring. Dit soort werkzaamheden kun je niet aan een en dezelfde persoon overlaten. Vergeet niet dat er meer dan 90.000 artikelen op InfoNu staan!
InfoNu zal langzaam verdwijnen
InfoNu stopt ermee en gaat door als archief artikelensite. Er verschijnen (onder voorbehoud) geen nieuwe artikelen meer en bestaande artikelen zullen steeds meer verouderen. Dit betekent dat Google deze website steeds minder goed gaat beoordelen. Uiteindelijk zakt de website zo ver weg in de organische zoekresultaten dat het nog nauwelijks zoekverkeer ontvangt. Dat is een van de mogelijkheden, maar er zijn ook sterk verouderde websites die plots weer bovenaan in de zoekresultaten opduiken.
Wat gaan de vroegere auteurs van Infonu doen? Twee mogelijkheden: de artikelen verhuizen naar een eigen website of alles gewoon laten staan. Die keuze maken ze zelf.
Einde van Infonu
Het is treurig om te zien hoe een mooi project tot stilstand komt. Oprichter Remco Groeneveld heeft heel veel tijd en energie in de website InfoNu gestoken. En hierbij vele startende tekstschrijvers een kans gegeven om zich verder te ontwikkelen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.