Bijgewerkt: 15 maart 2023
In Nederland gelden er geen strenge regels omtrent het dragen van een fietshelm. Dit betekent dat een fietshelm niet verplicht is, tenzij het om een snelle elektrische fiets gaat (de Speed Pedelec). Ondanks dat een helm voor extra veiligheid zorgt, is hij zelfs voor kinderen niet verplicht!
In andere landen gelden er strengere regels. In sommige Europese landen zijn kinderen maar soms ook volwassenen verplicht om een helm te dragen. Dan zijn er nog landen waar inwoners dit vrijwillig doen.
Fietshelm is niet in Nederland verplicht
Wanneer je een normale fiets of een elektrische fiets bestuurt ben je niet verplicht om een helm te dragen. Dit geldt ook voor kinderen: die mogen zonder fietshelmpje de weg op. Natuurlijk is het wel altijd veiliger om kinderen, zeker tot de leeftijd van zes jaar, een helm te laten dragen.
Sommige elektrische fietsen kunnen sneller dan 25 km/h. Dit soort fietsen valt onder de Speed Pedelec. Wanneer je op een snelle elektrische fiets zit dan ben je wel verplicht om een fietshelm op te zetten.
Is een fietshelm verplicht in Duitsland?
Veel Duitse kinderen en volwassenen fietsen met een helm. Wel zo veilig en dus zeker een verstandige keuze. Hierdoor wordt door buitenstaanders gedacht dat een fietshelm in Duitsland verplicht is. Nee, in Duitsland is een fietshelm zeker niet verplicht.
Overigens raadt de Duitse overheid wel aan om kinderen een helm te laten dragen. Let ook op wanneer je een speed pedelec bestuurt, want dan moet je een helm dragen, net als in Nederland het geval is.
De regels in België
Is een fietshelm in België verplicht? Nee, in België gelden dezelfde regels als in Nederland. Zowel kinderen als volwassenen zijn niet verplicht om een helm te dragen, maar dit mag natuurlijk wel. Het wordt zelfs aangemoedigd, want veiligheid gaat boven alles.
Ook nu weer heb je met betrekking tot de speed pedelec een aparte regel: in dit geval moet je wel een fietshelm dragen. Dit mag overigens ook een speed pedelec helm zijn, want die zijn er tegenwoordig ook.
Is een helm verplicht in Frankrijk?
Ga je op fietsvakantie naar Frankrijk? Wanneer een kind jonger dan 12 jaar in Frankrijk op de fiets stapt dan het verplicht een fietshelm dragen. Dit geldt niet alleen voor kinderen die zelfstandig fietsen maar ook die achterop de fiets van iemand anders zitten. Het maakt hierbij niet uit of het kind los op de bagagedrager zit of in een speciaal fietsstoeltje.
Voor kinderen tot 12 jaar zijn er speciale fiets kinderhelmen verkrijgbaar. Deze passen om het wat kleinere kinderhoofd en zitten comfortabel. Kies voor je kind altijd een goede fietshelm.
Tip: koop een kinderfietshelm, huur hem niet. Bbij een gehuurde helm weet je niet of hij al eens gevallen is of misschien onzichtbare schade heeft, waardoor hij de schedel niet meer goed beschermt.
Zo zit het met landen als Italië, Spanje en Kroatië
Zowel Italië, Spanje als Kroatië zijn prachtige fietslanden. De natuur kan hier zeer uitgestrekt en bijzonder zijn. In Nederland zijn we gewend aan veilige fietspaden, maar dat is in deze landen niet de standaard. Hierdoor komt het vaker voor dat je op een 80-weg fietst, zonder dat er een apart fietspad aanwezig is.
Alleen al om die reden zou je een helm moeten dragen. Maar hoe zit het met de regels in deze landen?
Italië
Alle kinderen tot 12 jaar oud moeten in Italië verplicht een fietshelm dragen. Voor volwassenen geldt deze regel niet, tenzij het om een speed pedelec gaat. Je bent dan verplicht om een goedgekeurde bromfietshelm te dragen (dus geen fietshelm).
Spanje
In Spanje gaan ze nog een stapje verder: daar moeten alle kinderen tot 16 jaar oud een helm op. Fiets je als volwassenen buiten de bebouwde kom? Dan ben je ook verplicht om een helm te dragen. Er gelden wel wat uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het heel erg warm is of wanneer je een steile berg op moet. Hierdoor zijn de regels in Spanje soms onduidelijk.
Kroatië
In Kroatië moeten kinderen tot 16 jaar oud verplicht een fietshelm dragen (ook wanneer ze achterop een fiets zitten). Deze verplichting geldt niet voor volwassenen, maar let op wanneer het om een speed pedelec gaat. Draag in dit geval een goedgekeurde fietshelm of een bromfietshelm.
Oostenrijk en Zwitserland
Oostenrijk hanteert een regel waarbij kinderen tot 12 jaar een fietshelm moeten dragen. Dit geldt niet alleen voor zelfstandig fietsende kinderen maar ook voor alle kinderen die achterop een fiets zitten. Verblijf je op een camping? Let op want zelfs op de camping moeten kinderen tot 12 jaar een helm dragen.
Zwitserland heeft een bijzondere regel, want het kijkt niet naar leeftijd maar naar de snelheid die je al fietsend maakt. In veel gevallen hoef je geen helm te dragen. Maar wanneer je harder dan 20 km/h gaat, dan moet je wel een fietshelm dragen. Het maakt hierbij niet uit of je een elektrische fiets hebt, een mountainbike of met je gewone fiets zo snel gaat.
In Zwitserland is het dan ook aan te raden om een fietscomputer op je fiets te hebben. Hierdoor houd je de actuele snelheid bij. Zo kun je ook beter inschatten of je een helm moet opzetten.
Noorwegen, Zweden en Denemarken
In Noorwegen hoeven fietsers geen fietshelm te dragen, maar het wordt wel aangeraden. Je moet zoveel mogelijk gebruik maken van het fietspad, ook wanneer je een elektrische fiets hebt.
In Zweden is het dragen van een helm verplicht voor alle kinderen die jonger zijn dan 15 jaar. Daarnaast adviseert de overheid aan alle fietsers om goed aan de eigen veiligheid te denken.
De regels in Denemarken zijn hetzelfde als in Noorwegen. Je bent niet verplicht om je schedel te beschermen, maar het wordt natuurlijk wel geadviseerd.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.