Is groene stroom duurder of goedkoper?

Bijgewerkt: 4 december 2022

Wanneer je gebruik maakt van groene stroom dan wordt dit op een milieuvriendelijke manier opgewekt. Meestal middels windmolens of zonnepanelen. Ondanks dat duurzame stroom beter is voor het milieu, betaal je hier meer voor. Dus: groene stroom is duurder.

Het is belangrijk dat groene stroom goedkoper wordt. Zolang dit niet het geval is zal de vraag naar grijze stroom (milieuvervuilend) hoog blijven. Ontdek wat het prijsverschil tussen groene en grijze stroom is, en waarom je meer of soms minder betaalt.

Hoe groen is groene stroom nu echt?

Uit onderzoek blijkt dat 30% van de afgenomen groene stroom helemaal niet zo groen is. Het is dus niet afkomstig uit een duurzame energiebron. Dit komt omdat een gedeelte van de groene stroom middels certificaten wordt vergroend. Dit noem je ook wel sjoemelstroom.

Feitelijk werkt het als volgt. Het energiebedrijf koopt grijze stroom via het buitenland in, maar soms ook in eigen land. Vervolgens wordt hier een certificaat (Garanties van Oorsprong) bij gekocht. De energieleverancier krijgt dus groene certificaten waardoor het lijkt alsof de geleverde stroom ook echt milieuvriendelijk is.

Hoe die certificaten op de markt komen? Dit is afkomstig uit landen als Noorwegen. Daar werken ze alleen maar met groene elektriciteit, dus de bijgeleverde certificaten zijn oninteressant. Omdat deze certificaten overtollig zijn, worden ze via de zwarte markt verkocht.

Gelukkig is er steeds meer toezicht op dit soort praktijken, maar helemaal uitsluiten is nog niet mogelijk.

Tip: laad je smartphone op met deze solar oplader. Waar je ook bent, er is altijd stroom aanwezig.

Bekijk solar oplader

Groene stroom is duurder

Het is een feit dat je voor groene stroom meer betaalt. Dat lijkt oneerlijk, want je bent tenslotte milieubewust bezig. Eigenlijk moet je dus betalen omdat je de toekomst van de aarde een warm hart toedraagt.

De prijs van energie wordt op de groothandelsmarkt bepaald. Hierbij wordt er geen verschil gemaakt tussen groene of grijze stroom. Dus wanneer je 100% groene stroom hebt betaal je hetzelfde als wanneer je grijze stroom af zou nemen. Daar komt nog bij dat sommige energieleveranciers een toeslag voor groene energie vragen.

Groene energie goedkoper maken

Het opwekken van groene stroom is goedkoper dan stroom dat opgewekt wordt via een kolengestookte of gasgestookte centrale. Dus met betrekking tot het opwekken is groene energie goedkoper. Maar omdat deze stroom dezelfde prijs kent als grijze stroom, is er geen verschil.

Eigenlijk zouden alle energieleveranciers groene stroom goedkoper moeten maken. Maar zo werkt dit niet, want natuurlijke bronnen zijn niet altijd volop aanwezig. Wanneer de zon minder schijnt of lager staat, bijvoorbeeld in de winter, dan wekken zonnepanelen minder energie op. Wanneer het windstil is dan wordt er ook minder energie via windmolens opgewekt.

Dat verklaart waarom je groene stroom niet goedkoper kunt maken.

Gratis stroom is sinds 2022 mogelijk

In april 2022 werd er voor het eerst gratis stroom aan consumenten geleverd. De stroomprijs was in april negatief. Toch hebben veel consumenten hier niks van gemerkt. Alleen de mensen die een dynamisch contract hebben.

Bij een dynamisch contract wordt de prijs elke minuut bijgewerkt. Op momenten dat er veel stroom wordt geleverd, bijvoorbeeld vanuit zonnepanelen, kan de prijs negatief uitvallen. Wanneer je op die momenten stroom verbruikt betaal je niets en krijg je zelfs geld toe.

Een dynamisch contract is vooral in de zomermaanden erg interessant. Maar omdat je een contract voor een jaar of misschien wel meerdere jaren afsluit, zul je in de winter altijd voor hogere kosten komen te staan. Toch is een dynamisch contract op jaarbasis gezien wat goedkoper dan wanneer je een normaal energiecontract afsluit.

Zelf je stroom opwekken

Nog beter is om groene stroom zelf op te wekken, want dan ben je goedkoop uit. Veel mensen kiezen voor zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt van de volgende zaken af:

  • De richting waarin het dak ligt
  • Ruimte op het dak
  • Het vermogen van de zonnepanelen
  • Het jaarlijks stroomverbruik

Zonnepanelen liggen bij voorkeur op het zuiden, in de juiste hoek. Op zomerse dagen wekken ze de meeste stroom op. Het is dan ook aan te raden om juist op die momenten elektrische apparaten aan te zetten, zoals de wasmachine of de vaatwasser.

In de winter leveren zonnepanelen veel minder energie. Dit kan dalen tot 10% van het topverbruik. Hierdoor blijf je met zonnepanelen toch altijd afhankelijk van de energieleverancier.

Sommige woningen krijgen het voor elkaar om helemaal energieneutraal te zijn. Ze hebben ontzettend veel zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler en andere aanpassingen. Het is een flinke investering maar het kan ervoor zorgen dat je helemaal niks meer aan de energieleverancier betaalt.

Bekijk zonnepanelen pakket

Dit zijn de voordelen van groene stroom

Ben je van plan om groene stroom af te nemen, of wil je dit zelf opwekken? Het eerste voordeel is dat je minder fossiele brandstoffen verbruikt. Dit is veel beter voor de aarde. Daarnaast heb je lagere kosten wanneer je zelf duurzame energie opwekt. Wanneer je groene stroom bij de energieleverancier afneemt dan ben je vaak net zo duur of soms duurder uit dan met grijze stroom.

Je kiest voor groene energie omdat het beter voor de toekomst van de aarde is. En, indien je dit zelf opwekt, omdat het financieel voordeel oplevert. Er zijn dus verschillende redenen om op groen over te stappen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is groene stroom duurder of goedkoper?
Schuiven naar boven