Is WhatsApp veilig?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Sinds 2020 ligt WhatsApp goed onder vuur. Velen vragen zich af of deze berichtendienst nog wel veilig is. Ja, uit verschillende onderzoeken blijkt dat het nog steeds een veilige methode is om met vrienden en familie in contact te blijven.

Toch kleven er ook wat nadelen aan, want meerdere mensen zijn via WhatsApp opgelicht. En juist dat brengt de veiligheid in twijfel.

End-to-end encryptie

WhatsApp was vroeger niet zo veilig als nu. Deze dienst maakt al enkele jaren gebruik van end-to-end encryptie. Dit betekent dat berichten versleuteld worden verzonden. Hierdoor kan Facebook, dat eigenaar is van WhatsApp, de berichten niet lezen. Het is zelfs zo veilig dat het ook voor andere diensten onmogelijk is om berichten te onderscheppen.

Maar 100% veilig is het niet, want het is hackers al vaker gelukt om versleutelde berichten alsnog te onderscheppen. Maar je kunt er vanuit gaan dat WhatsApp in de regel veilig in gebruik is.

WhatsApp verzamelt gegevens

Wat je moet weten is dat WhatsApp bepaalde gegevens verzamelt en deze vervolgens met Facebook deelt. Facebook gebruikt dit weer om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Het is niet zo dat je deze advertenties in WhatsApp zelf ziet, maar mogelijk wel op je Facebook tijdlijn.

Het is een feit dat WhatsApp minder gegevens verzamelt dan Facebook zelf, Instagram, Twitter of Google. Bovendien wordt er geen inhoud met betrekking tot berichten uitgelezen, zoals je eerder al hebt kunnen lezen kan Facebook dit niet in verband met de end-to-end encryptie.

Let op: WhatsApp heeft toegang tot je contactenlijst en locatie. Dit maakt dat sommigen WhatsApp als onveilig zien.

Toe aan een nieuwe smartphone? Hieronder zie je de meest populaire smartphones van dit moment, inclusief prijslijst.

Bekijk smartphones

Opgelicht via WhatsApp

Het komt steeds vaker voor dat mensen worden opgelicht via WhatsApp. Dit heeft in de basis niks met de veiligheid van deze dienst te maken. Oplichters sturen namelijk berichten naar random telefoonnummers, in de hoop dat dit bij iemand aankomt en dat deze persoon reageert. Maar het kan ook dat oplichters actief op zoek gaan naar bestaande telefoonnummers.

Veel mensen verspreiden hun telefoonnummer via het internet. Het is bijvoorbeeld zichtbaar op je Facebook profiel, op je Instagram account of je hebt het ergens via Marktplaats, eBay, een forum of een website gepubliceerd.

Hoe werkt oplichting via WhatsApp? Een crimineel verstuurt een bericht en doet zich voor als je zoon of dochter, vader of moeder of een ander familielid. Meestal wordt de naam van het familielid niet genoemd. Maar het kan ook dat de crimineel hier via social media is achtergekomen.

Meestal zegt de crimineel, die zich als een familielid voordoet, dat hij of zij een ander telefoonnummer heeft omdat zijn eigen smartphone kapot is. Vervolgens wordt gevraagd om geld te storten, want er moet snel een nieuwe smartphone gekocht worden. Het vermeende familielid zou een nieuw bankrekeningnummer hebben waardoor je het geld naar een andere rekening moet overmaken.

Een goed voorbeeld van oplichting via WhatsApp. Trap hier niet in!

Criminelen kunnen telefoonnummers overnemen

Let op want er zijn steeds meer criminelen die telefoonnummers over kunnen nemen. Dit brengt de veiligheid van WhatsApp in gevaar. Ze kunnen namelijk via het telefoonnummer van een van je contactpersonen met jou communiceren. Hierdoor lijkt het dus net alsof je met je familie of vriend appt, terwijl deze van niks weet.

Het gevolg is dat je geneigd bent om geld over te maken. Doe dit niet! Wanneer iemand geld van je nodig hebt, bel deze persoon altijd rechtstreeks. Vraag of de verstuurde berichten ook kloppen.

Aan de stem van de ander hoor je echt wel met wie je te maken hebt. Overigens is het zo dat criminelen via andermans telefoonnummer kunnen appen, maar niet bellen. Als ze dat wel al zouden kunnen dan zou hun stem natuurlijk direct verraden wie ze zijn. En dat is dus waarom een crimineel die via WhatsApp contact met je opneemt, nooit zou willen bellen.

Hoe belangrijk vind jij veiligheid? Kijk eens naar een IP outdoorcamera, 24 uur per dag houd je de omgeving rondom je woning in de gaten. Ook met nachtzicht!

Naar IP outdoorcamera’s

Hoe veilig is WhatsApp videobellen?

Via WhatsApp kun je niet alleen berichten en foto’s of filmpjes sturen, maar ook bellen en videobellen. Velen vragen zich af of WhatsApp videobellen veilig is, of dat de beelden gehackt kunnen worden.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat WhatsApp, net als Facetime en Skype, een veilige methode is om te videobellen.

Is WhatsApp veilig voor kinderen?

Om van WhatsApp gebruik te maken moet de gebruiker minimaal 13 jaar oud zijn. Toch zijn er jongere kinderen die WhatsApp op hun smartphone hebben staan.

Is WhatsApp veilig voor kinderen? Ja, in de basis wel. Maar juist kinderen hebben oplichtingspraktijken niet direct in de gaten. Of ze laten zich beïnvloeden door vrienden of klasgenoten.

Wees voorzichtig wanneer je kind aan een WhatsApp challenge mee wil doen, controleer altijd of dit wel zo veilig is. Veilige WhatsApp challenges zijn ballonnen opblazen, een emmer water over jezelf heen gooien of je laatste foto op je smartphone versturen. Maar ook plaatjes of woorden raden.

Een uitdaging die de fysieke of emotionele gezondheid in gevaar brengt is zeker niet veilig. Er zit geen ouderlijk toezicht op WhatsApp. Maar je kunt via externe apps wel meekijken wat je kind op de telefoon doet. Sommige apps bieden zelfs de mogelijkheid om gesprekken op WhatsApp mee te lezen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is WhatsApp veilig?
Schuiven naar boven