Bijgewerkt: 15 maart 2023
Bij een overtreding ontvang je een boete. Eigenlijk heb je geen zin om die te betalen. Kan een boete vervallen? Ja, wanneer degene die de boete uitschrijft niets doet kan het uiteindelijk verjaren. Dit betekent dat je na een bepaalde periode de boete niet meer hoeft te betalen. In de praktijk ligt dit niet zo eenvoudig.
Verjaringstermijn boete (en vorderingen)
Wanneer je een boete in de bus krijgt dan moet je deze op tijd betalen. Doe je dit niet dan volgt er een tweede brief. Uiteindelijk betaal je extra kosten en loopt de boete hoog op.
Het is aan de uitvoerende instantie om tijdig de boete en herinneringen of aanmaningen te versturen. Gebeurt dit niet, dan geldt er een verjaringstermijn. Afhankelijk van de situatie bedraagt de verjaringstermijn tussen de vier maanden en vijf jaar. Dit is dus heel wisselend.
Voorkom parkeerboetes en zorg dat je altijd een parkeerschijf bij je hebt. Snel geregeld en het bespaart je een hoop geld.
Verjaring van boetes – lichte overtreding
Kan een boete vervallen, bijvoorbeeld wanneer het om een kleine snelheidsovertreding of een parkeerboete gaat? Jazeker, dit soort boetes vervallen heel snel. Een boete voor een lichte overtreding vervalt al na vier maanden. Stel dat je op 1 januari bent geflitst, je reed 15 km te hard. Voor deze lichte overtreding ontvang je normaal gesproken een boete. Maar wanneer die boete na 1 mei nog steeds niet binnen is, dan hoef je hem niet meer te betalen.
Stel nu dat je op 14 juni alsnog de boete ontvangt. Betaal hem niet! Neem contact op met een jurist of advocaat, die kan jou hier meer over vertellen.
Gerechtvaardige overschrijding van de termijn
Soms ontvang je een boete te laat en zou deze volgens de wet verjaard zijn. Toch kan een overschrijding van de termijn gerechtvaardigd zijn. Bijvoorbeeld wanneer je bent verhuisd of je auto verkoopt. Het is dan moeilijker om je gegevens te achterhalen.
Ongerechtvaardigde verlenging
Soms wordt de termijn van vier maanden (lichte overtreding) ongerechtvaardigd verlengd. Twijfel je hierover, dien dan zeker een bezwaarschrift in. Neem verder contact op met een jurist, die weten zeker wat kan en wat niet kan.
Verjaring van zware overtredingen
Rijd je veel te hard of bega je een flinke verkeersovertreding? Dan valt dit onder de zware overtredingen. De verjaringstermijn duurt dan veel langer, ergens tussen de 2-5 jaar. Vaak heb je binnen deze periode al lang een boete op de mat zien liggen.
Niet meer dan drie overtredingen
Stel dat je het binnen het verkeer heel bont maakt. Je rijdt te hard, door rood licht, doet aan bumperkleven, je draagt geen gordel en je zit met je smartphone in de hand achter het stuur. Dat zijn maar liefst vijf overtredingen. Al die overtredingen samen vallen onder de zware overtreding. Belangrijk om te weten: je kunt voor niet meer dan drie overtredingen een geldboete ontvangen.
Dit betekent dus dat ze je niet voor alle vijf de overtredingen mogen bekeuren. Gebeurt dit toch, dan moet je direct bezwaar aantekenen. In veel gevallen heb je een advocaat nodig, maar soms komen jullie er onderling uit.
Hoe lang zijn boetes geldig?
Wanneer je een boete ontvangt moet je hem binnen een bepaalde termijn betalen. De betaaltermijn staat altijd duidelijk aangegeven. Bij te laat betalen volgt een extra boete, deze moet je ook betalen. De verjaringstermijn bedraagt maximaal vijf jaar. Die verjaringstermijn geldt vanaf het moment dat je beboet bent of nadat je de laatste herinnering of aanmaning ontvangen hebt.
In termijnen betalen
Kan je een boete in termijnen betalen? Dit kan alleen bij verkeersboetes vanaf € 75. Wanneer het bedrag maximaal € 74 bedraagt dan moet je dit in één keer voldoen.
Wil je in termijnen betalen? Dit moet je op tijd aanvragen. Doe je dit niet dan gaat het CJIB ervan uit dat je hem in één keer betaalt.
Boete uit het buitenland vervallen
De vraag is of een buitenlandse boete kan vervallen. Ja ook dat kan. Omdat je met het buitenland heb te maken is het vaak lastig om direct je gegevens te achterhalen. Hierdoor kan de verjaringstermijn gerechtvaardigd verlengd worden.
Wat gebeurt er wanneer je een buitenlandse boete niet betaalt? Gaat het om een boete binnen Europa, dan wordt je naam opgenomen in het buitenlandse opsporingsregister. Wanneer je bij een verkeerscontrole in het desbetreffende land staande wordt gehouden dan moet je direct betalen.
Ontsnappen aan een boete in het buitenland
Dankzij samenwerking tussen Europese landen is het tegenwoordig lastig om te ontsnappen aan een boete in het buitenland. Het CJIB int namelijk buitenlandse boetes, ze weten je makkelijk te vinden.
Goed om te weten: buitenlandse boetes gaan vaak gepaard met een kortingsactie. Wanneer je direct betaalt dan krijg je korting. Maar wanneer je langer wacht dan moet je het normale bedrag betalen. Houd hier rekening mee, ook met het feit dat er pas maandenlang na bezoek aan het buitenland een boete op de mat kan vallen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.