Bijgewerkt: 15 maart 2023
Droomde je altijd al van een villa of een flinke woonboerderij? De laatste jaren is kleiner wonen de trend. Er is steeds meer vraag naar kleine huizen en appartementen. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals een lagere aankoopprijs maar ook voordeliger stoken. Bovendien worden veel mensen gelukkig van minimalistisch leven.
Ga mee met de trend van kleiner wonen en ontdek hier de voordelen van. Nee je hoeft niet in een tiny house te wonen, want er zijn heel veel alternatieven.
De nadelen van een grote woning
Voor velen lijkt een grote woning geweldig, maar is dit wel zo? Het brengt namelijk ook wat nadelen met zich mee. Als eerste de aanschafprijs, want voor een groot huis moet je veel dieper in de buidel tasten. Dit betekent ook een hogere hypotheek en hogere maandlasten.
Daarnaast krijg je te maken met hogere verbouwingskosten. Omdat de kamers groter zijn heb je meer meubels nodig. Anders voelt alles heel leeg aan. En wil je het huis in de winter verwarmen? Reken er maar op dat je een hoge energierekening krijgt.
Het laatste nadeel van een groot huis is dat je veel poetswerk hebt. Zelfs wanneer je amper thuis bent zal je toch wekelijks moeten stoffen en stofzuigen. Het maakt verschil of je zes grote kamers of twee kleine kamers moet doen. En al helemaal of je één of drie badkamers schoon moet maken.
Erg handig: bekijk robotstofzuigers
Kleiner wonen de trend: dit is waarom
Sinds 2020 kiezen steeds meer mensen ervoor om kleiner te wonen. Een trend of gaat zich dit doorzetten? Ga er maar vanuit dat je dit de komende tijd steeds vaker tegen zal komen.
Ten eerste is er een tekort aan woningen en bouwgrond. Hierdoor worden er meer kleine woningen en appartementen gebouwd. Deze trend heeft ook met de prijs te maken, want kleiner wonen is een stuk goedkoper.
Zo leer je minimalistisch leven
Kleiner wonen betekent dat je een minimalistisch leven aangaat. Met zo min mogelijk spullen leef je veel gelukkiger. Je verzamelt namelijk geen rommel of nutteloze dingen om je heen. Wat je niet hebt kun je ook niet missen.
Daar komt nog bij dat een klein huis ervoor zorgt dat je minder spullen bewaart en dus ook vaker genoodzaakt bent om op te ruimen. Wanneer je in een opgeruimd huis leeft dan merk je dat je minder stress ervaart. En dat is ook een reden waarom meer mensen kleiner willen gaan wonen.
Het is wel even wennen, want je moet het aandurven om alleen met het hoogstnoodzakelijke te leveren. Maar na een half jaar weet je niet beter.
Boek: Minimalistisch leven voor Dummies
Behoefte om in een stedelijke omgeving te wonen
Jarenlang trokken mensen uit de grote steden en wilden op het platteland wonen. Het is een feit dat op het platteland veel grotere huizen staan. Opvallend is dat mensen nu het tegenovergestelde doen: ze trekken weer naar de grote steden toe. Er is meer behoefte om in een stedelijke omgeving te verblijven.
Wanneer de bevolking moet kiezen tussen een ruime woning of een grote tuin, dan blijkt de ruime woning toch de voorkeur te hebben. Aan de afmeting van de tuin worden minder hoge eisen gesteld.
Kleiner wonen omdat dit beter is voor het milieu
Het is een feit dat je met een grote woning veel gas en stroom verbruikt. Wanneer je zelfvoorzienend bent dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Maar energieneutraal zijn is met een joekel van een huis of een villa lastig te realiseren.
Schrik je van de hoge energieprijzen? Dit is ook de reden waarom veel mensen naar een kleiner huis verkassen. Je kunt tot wel 50% aan energie besparen. Dit komt omdat je een klein huis niet zoveel hoeft op te warmen.
Woon je in een appartement, dan kan het zelfs dat je nauwelijks stookkosten hebt. Al helemaal wanneer je onderburen en de buren links en rechts van je de verwarming aan hebben staan. Je zult merken dat je eigen appartement aangenaam warm aanvoelt, zonder dat je de verwarming aanzet. Ideaal!
De voor- en nadelen van een tiny house
Vooral tussen de jaren 2017 en 2021 waren tiny houses erg populair. In 2022 en 2023 hoor je hier wat minder vaak over, maar toch zijn ze volop aanwezig. Een tiny house is kleiner dan klein. Het is een vrijstaande woning met een maximaal vloeroppervlak van 50 m². Een tussenwoning heeft een gemiddeld vloeroppervlak van 60 m² en een vrijstaande woning al snel 70 m².
Een tiny house is maximaal 50 m² groot, maar vaak nog een stuk kleiner. Gemiddeld ligt dit tussen de 25 en 40 m².
Voordelen
- Goedkoop in aanschaf
- Weinig onderhoudskosten
- Eventueel verplaatsbaar
- Dicht bij de natuur
- Lage maandelijkse lasten
- Minder bezittingen
Nadelen
- Bij slecht weer weinig bewegingsvrijheid
- Weinig ruimte voor meerdere personen
- Minder ruimte voor huisdieren
- Niet ideaal wanneer je veel spullen hebt
- Gaat minder lang mee dan een stenen huis
Een tiny house mag je niet overal neerzetten. Dit kan alleen op grond met woonbestemming, oftewel bouwgrond. Wil je meegaan in de trend van kleiner wonen en dit in een tiny house doen? Vraag aan de gemeente of de grond ook deze bestemming heeft. Of koop een bestaande (legale) tiny house.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.