Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je bent zwanger en heb last van een verkoudheid of griepje. Ongevaarlijk, maar kan koorts tijdens zwangerschap kwaad? Wel als je last hebt van hoge koorts! Ontdek hoe gevaarlijk dit is en wat je moet doen. Ook geven we je een aantal tips om koorts te verlagen.
Wat is koorts uitgelegd
Weet je wat koorts precies is? Het gaat hier om een verhoging van de lichaamstemperatuur. Bij koorts komt de lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius. Ligt de lichaamstemperatuur wat lager? Dan spreek je van verhoging en niet van koorts.
Waarom en wanneer krijg je koorts? Dit is vaak een reactie van het lichaam op een virus of bacteriële infectie. Je lichaamstemperatuur kan al snel oplopen tot 39 of 40 graden. Is koorts nuttig? Ja, het helpt in de strijd tegen virussen of bacteriën. Hierdoor werkt je immuunsysteem wat beter. Ook kunnen veel bacteriën niet zo goed tegen een hogere lichaamstemperatuur.
Tip: bekijk koortsthermometers
Symptomen van koorts tijdens de zwangerschap
Koorts is nuttig, maar je kunt je er wel beroerd door voelen. Geen prettig gevoel, al helemaal niet wanneer je ook nog eens zwanger bent. Dit zijn de symptomen van koorts:
- Lichaamstemperatuur 38 graden of hoger
- Vermoeidheid
- Lusteloos
- Pijnlijke spieren (soms ook ogen)
- Koude rillingen
- Zweten
- Algeheel ziek gevoel
Sommige symptomen ontstaan niet alleen door koorts maar komen ook tijdens de zwangerschap voor. Denk maar eens aan misselijkheid, rommelende darmen en andere klachten.
Is koorts tijdens zwangerschap gevaarlijk?
Het is nooit fijn om koorts te hebben wanneer je zwanger bent. Bedenk dat een verhoogde lichaamstemperatuur bij ziekte wel nuttig is. Een beetje verhoging kan geen kwaad. Komt de lichaamstemperatuur boven 38,5 graden uit? In dat geval kan koorts tijdens de zwangerschap gevaarlijk zijn.
Dit zijn de risico’s van hoge koorts tijdens zwangerschap:
- Verstoorde aanvoer van proteïnen naar de baby
- Vroegtijdig opwekken van de weeën
In het begin van de zwangerschap heeft de baby veel proteïnen (eiwit) nodig. Dit is een belangrijke bouwstof voor je kindje. Zonder eiwitten kan de baby niet groeien. Door hoge koorts kan de aanvoer van proteïnen verstoord raken. Heb je heel even hoge koorts, dan maakt het niet veel uit. Het wordt echter een ander verhaal wanneer je minimaal 2 dagen hoge koorts hebt.
Bij een lichaamstemperatuur hoger dan 38,5 graden kunnen de weeën opgewekt worden. Dit kan leiden tot een voortijdige bevalling. Ben je nog geen 37 weken zwanger, dan brengt dit de baby in gevaar. Dit geldt al helemaal in het eerste en tweede trimester, maar ook in het begin van het derde trimester. Je baby is namelijk nog lang niet klaar om geboren te worden.
Wat kun je doen tegen koorts?
Heb je koorts tijdens zwangerschap? Zorg dan dat je voldoende drinkt. Om vocht en mineraal verlies te voorkomen, kun je ook af en toe een bouillon drinken Bij koorts moet je lichaam de warmte af kunnen voeren. Ga dus niet liggen zweten onder een warm dekbed. Draag luchtige kleding of leg een laken of dun dekentje over je heen.
Verricht geen (zware) lichamelijke inspanning. Je lichaam heeft alle energie nodig om te herstellen. Verspil deze energie niet. Luister goed naar je lichaam. Ga lekker op de bank liggen en kijk je favoriete serie of film.
Het gebruik van medicatie
Wil je de koorts verlagen? Dat kan met paracetamol. Van paracetamol is bekend dat het een (redelijk) veilig medicijn tijdens de zwangerschap is. Let wel op met het gebruik van paracetamol: lees altijd eerste bijsluiter. Gebruik absoluut niet meer paracetamol dan aanbevolen. Paracetamol werkt koortsverlagend en pijnstillend. Je zult merken dat je sneller opknapt. Het betere gevoel verdwijnt wanneer de paracetamol is uitgewerkt. Neem daarom regelmatig een nieuwe paracetamol in. Gebruik dit middel niet langer dan 2 dagen achter elkaar.
Blijf je koorts houden of is deze hoger dan 38,5 graden Celsius? Neem dan contact op met de huisarts.
Koorts en zwanger worden
Koorts tijdens zwangerschap is soms niet te vermijden. Hoe zit het eigenlijk met koorts en zwanger worden? Kan dit de vruchtbaarheid beïnvloeden? Een griep of koorts kan invloed hebben op de eisprong. Hierdoor komt deze wat eerder of later. Koorts kan echter ook invloed hebben bij de man: kwaliteit van zaad is dan een stuk lager. Dit effect kan enkele dagen tot weken aan blijven houden. Het is dus belangrijk om koorts en griep zo snel mogelijk te behandelen. Dit kan alleen door goed uit te zieken.
Naar ovulatietesten (bepaalt de eisprong nauwkeurig)
Koorts tijdens bevallen
Het zal je maar overkomen: koorts tijdens bevallen. Misschien ben je wel koortsig voor bevalling. Je grieperig of naar voelen kan een symptoom van de naderende bevalling zijn. Hier hoort echter geen koorts bij.
Heb je koorts tijdens bevallen? Door vrijkomende hormonen voel jij je tijdelijk een stuk beter. Na de bevalling ben je echter helemaal uitgeput en kan de griep in alle hevigheid terugkomen.
Een verhoogde temperatuur na de bevalling komt vaker voor. 20% van de vrouwen met een ruggenprik krijgt koorts tijdens of na de bevalling.
Ontsteking na de bevalling
Mocht je als kraamvrouw koorts oplopen, dan kan dit het teken van een ontsteking zijn. De baarmoedermond staat namelijk nog iets open en is een goede bron voor bacteriën. De binnenkant van de baarmoeder bevat grote en kleine wondjes. Niet ondenkbaar dat dit soms gaat infecteren. Een infectie is vaak goed te herkennen aan koorts. Dit is de reden waarom de temperatuur van een kraamvrouw elke dag wordt opgemeten.
Bij een infectie schrijft de verloskundige of huisarts antibiotica voor. Neem het antibioticum volgens voorschrift in. Hierdoor worden bacteriën effectief gedood. Alleen in ernstige gevallen is ziekenhuisopname noodzakelijk.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.