Bijgewerkt: 15 maart 2023
Regelmatig hoor je in het nieuws dat criminelen grote hoeveelheden cryptomunten hebben buitgemaakt. Je denkt dat jou dit niet overkomt, want je hebt alles veilig opgeslagen. Maar kunnen bitcoins gestolen worden, ondanks een veilige opslag? Dat hangt van verschillende factoren af. Lees onderstaande risico’s goed door.
Criminele hackers
Het probleem met bitcoin en andere cryptovaluta is dat criminele hackers het hierop gemunt hebben. Maar niet alleen hackers, ook ander gespuis probeert je dit afhandig te maken. Dit doen ze via verschillende trucjes.
Dat ze de focus op bitcoin hebben liggen, heeft vooral met de anonimiteit te maken. Het is namelijk heel makkelijk om bitcoin te stelen en toch anoniem te blijven.
Kunnen bitcoins echt gestolen worden?
Iemand kan je portemonnee uit je tas of broekzak stelen (zakkenroller). Geld op je bankrekening kan middels skimming afhandig worden gemaakt, maar ook door het versturen van nepmailtjes. Maar kunnen bitcoins gestolen worden? Ja, en hieronder zie je hoe criminelen dit doen. Ontdek ook hoe je cryptomunten het beste beveiligt.
Diefstal vanuit een hot wallet
Veel beleggers laten hun crypto handelsbeurs staan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde hot wallets. Wanneer je dagelijks handelt is het ook noodzakelijk om je bitcoin’s te laten staan. Maar niet wanneer je crypto voor de lange termijn bewaart.
De moderne hot wallets zijn erg goed beveiligd. Daar zorgt het handelsplatform voor. Zo staat Bitvavo bekend om de ontzettend hoge beveiliging, in samenwerking met andere bedrijven. Wil je het een keer uitproberen? Meld je aan en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten.
Meld je aan bij Bitvavo (inclusief bonus)
Dankzij een goede verzekering zou het financieel verlies bij een hackpoging niet zo groot zijn. Maar bitcoins kunnen wel gestolen worden wanneer je zelf de beveiliging niet op orde hebt. Daarom kies je voor:
- Een e-mailadres dat je niet algemeen gebruikt
- Een sterk wachtwoord
- 2FA authenticator
Computer geïnfecteerd met een virus
Wees voorzichtig met het openen van bijlagen in een e-mail. Klik ook niet zomaar op linkjes die je in een mailbericht of in een privébericht op social media tegenkomt. Wanneer je dit wel doet is de kans aanwezig dat je computer geïnfecteerd raakt met een virus of malware. Via software kunnen criminelen je inloggegevens achterhalen.
Op deze manier is het voor criminelen mogelijk om je bitcoins te stelen. Simpelweg omdat ze weten welk wachtwoord je gebruikt. Op die manier komen ze in je digitale wallet terecht. Of ze krijgen toegang tot de computer, en kunnen zo in de webgebaseerde of geïnstalleerde wallet komen.
Wat je moet doen:
- Controleer ‘verdachte’ linkjes door de muisaanwijzer erop te houden, zodat je ziet waar het linkje naartoe verwijst
- Klik niet zomaar op linkjes
- Open geen bijlage van afzenders die je niet kent
- Blokkeer privéberichten van onbekenden op social media
Bitcoins gestolen van de smartphone
Sommigen hebben een bitcoin wallet op de smartphone staan. Wanneer je deze via de smartphone gebruikt dan is de kans op diefstal een stuk kleiner. Dit komt omdat een smartphone niet geïnfecteerd kan raken met een virus. Maar wel kan een crimineel proberen om malware op je smartphone te installeren.
Beveilig je wallet op de volgende manieren:
- Maak toegang tot de wallet alleen mogelijk middels vingerafdrukscaner of een moeilijk te raden wachtwoord
- Klik niet op verdachte linkjes in e-mails, op social media of in privéberichten
- Installeer regelmatig de nieuwste beveiligingsupdates van het besturingssysteem
Opgelicht of afgeperst
Kunnen bitcoins gestolen worden door middel van oplichting of afpersing? Ja, dit komt vaker voor dan je denkt. Je computersysteem wordt bijvoorbeeld overgenomen. Hierdoor kun je de computer of laptop niet meer gebruiken. Dit is pas weer mogelijk nadat je losgeld in de vorm van bitcoins betaalt.
Het advies is om dit niet te doen. Wanneer je wel betaalt dan beloon je de criminelen en zullen ze het weer opnieuw proberen. Bovendien weten ze dan ook dat je er genoeg geld voor over hebt. Maak wekelijks een back-up van de meest belangrijke bestanden en bewaar die offline. Mocht je systeem gehackt zijn, dan installeer je hem geheel opnieuw. Hierna zet je de back-up terug.
Afpersing gebeurt op allerlei manieren. Je ontvangt bijvoorbeeld een mail dat ze toegang tot je camera hebben en dreigen de beelden openbaar te maken, tenzij je in bitcoin betaalt. Ga er maar vanuit dat hier weinig van waar is. Overigens is het aan te raden om je webcam los te koppelen wanneer je hem niet gebruikt. En plak de camera van je laptop af.
Het advies:
- Betaal bij voorkeur niet
- Installeer het systeem opnieuw
- Gebruik een goed antivirus programma
- Bij dreiging: het draait vaak om bluf
- Doe eventueel aangifte bij de politie
Hier vind je de beste antivirus software
Sla bitcoin op een hardware wallet op
Zorg dat je zelf controle houdt over je crypto’s. Daarom is het aan te raden om gebruik te maken van een hardware wallet. Dit is een soort USB-stick met speciale software, dat verschillende cryptomunten ondersteunt. Kunnen bitcoins gestolen worden van een hardware wallet? Die kans is heel klein, of je computer moet geïnfecteerd zijn met malware ten tijde dat je de hardware wallet op de computer aansluit. Ook daarom is goede antivirus software zo belangrijk.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.