Bijgewerkt: 15 maart 2023
Apple heeft een nieuwe techniek waarmee je verschillende accessoires aan je iPhone koppelt. Dit gebeurt via een magnetische techniek. Bovendien kun je middels een MagSafe draadloze oplader de accu extra snel opladen. Is MagSafe veilig of is het, zoals velen beweren, slecht voor je iPhone of je gezondheid? Ontdek het zelf.
De werking van MagSafe
MagSafe is een magneten-techniek waar Apple gebruik gemaakt. Vanaf iPhone 12 is deze techniek beschikbaar. Ook de nieuwere Apple AirPods en MacBooks zijn voorzien van deze mogelijkheid. MagSafe bestaat uit een aantal magneten die rondom de laadspoel zijn gelegen. Wanneer MagSafe-compatibel accessoires worden gedetecteerd worden deze naadloos bevestigd.
Feitelijk houdt dit in dat je dankzij deze techniek het Apple apparaat draadloos oplaadt, maar wel een stuk sneller. Bovendien kun je dankzij de magneten de iPhone veilig aan een powerbank of MagSafe autohouder bevestigen. Zonder dat hierbij de smartphone door trillingen loskomt. Maar je hebt nog veel meer accessoires zoals hoesjes of kaarthouders.
De voordelen van deze techniek
De vraag is of MagSafe voordelen biedt. Dat is inderdaad het geval. Zo heb je de MagSafe telefoonhouder voor in de auto. Je bevestigt de iPhone hier heel makkelijk aan, zonder dat je hem uit het hoesje hoeft te halen.
Met de MagSafe oplader ga je niet alleen voor draadloos opladen, ook verloopt dit twee keer sneller dan met de standaard draadloze oplader. En het MagSafe hoesje blijft stevig om het toestel zitten. Ook wanneer je andere accessoires aan het toestel vastmaakt, blijven deze zitten zonder dat je de iPhone uit het hoesje moet halen.
Is MagSafe veilig?
Deze techniek werkt middels krachtige magneten. Je kunt je afvragen of MagSafe veilig is voor de gezondheid. Het draadloos opladen via de MagSafe-oplader is zeker veilig voor de batterij. Hij raakt (meestal) niet oververhit dus er is ook weinig kans op een verslechtering van de accu.
Voor mensen met een pacemaker is het belangrijk om de iPhone of het Apple apparaat met MagSafe techniek uit de buurt van het hart te houden. Een pacemaker is namelijk gevoelig voor elektromagnetisme. Verder is niet bekend of de magneten enige invloed hebben op de normale gezondheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat statische magnetische velden geen ziektes veroorzaken. MagSafe zou tot dusver veilig moeten zijn.
MagSafe opladen slecht voor de batterij
Soms wordt gezegd dat MagSafe slecht voor de batterij is. Er is al eerder naar voren gekomen dat draadloos opladen niet altijd goed is voor de levensduur van de accu. De accu wordt vooral bij oudere toestellen warmer dan normaal, en dat verkort de kwaliteit en de levensduur. Daarom gaat draadloos opladen vaak ook langzamer (7,5 W/ iPhone).
Opvallend is dat MagSafe opladen met een snelheid van 15 W (iPhone) gaat. Dit is twee keer sneller dan het normale draadloze opladen. Het is dan ook maar de vraag of dit zo goed voor de batterij is. Ja, vaak wel. Rondom de laadspoel zit een beschermend schild dat de warmte tegen moet houden, zodat het niet bij de accu komt.
Houd in ieder geval de temperatuur van het toestel tijdens het opladen in de gaten. Merk je dat hij te warm wordt, koppel hem dan los van de MagSafe oplader. In dit geval kun je beter bekabeld opladen.
In alle andere gevallen is MagSafe opladen gewoon veilig. Je zou tijdens het opladen eventueel het gebruik van de iPhone kunnen beperken. Dit zorgt ervoor dat het toestel zeker niet te warm wordt.
Het hoesje: veilig of slecht?
Dan heb je nog het MagSafe hoesje, dat om de iPhone zit. Deze hecht zich middels magneten aan het toestel vast. Dit betekent dat het magnetisch veld continu geactiveerd is. Je zou denken dat dit slecht is, maar niets is minder waar. Het speciale hoesje is veilig in gebruik. Of je nu wel of geen MagSafe hoesje gebruikt: de magneten in de iPhone zijn nu eenmaal aanwezig.
MagSafe werkt niet
Soms wil je een accessoire aan de iPhone bevestigen maar merk je dat MagSafe niet werkt. Allereerst moet je kijken of het apparaat (iPhone, AirPod) deze techniek wel ondersteunt. Heb je namelijk een ouder apparaat dan kun je geen gebruik maken van de MagSafe accessoires.
Ondersteunt het apparaat dit wel? Neem dan een droge en schone doek en maak de poort en connector schoon. Mogelijk is dit de oplossing van het probleem. Start het apparaat eventueel opnieuw op.
Alleen vanaf 2021 (iPhone)
Let op want de MagSafe techniek is alleen beschikbaar bij iPhones die vanaf 2021 zijn geproduceerd. Dit betekent dus bij de iPhone 12 en iPhone 13, de iPhone 14 en iPhone 15- series. Maar natuurlijk ook latere versies. Overigens is niet te zeggen of MagSafe in de toekomst weer door een andere techniek wordt vervangen. De ontwikkelingen op het gebied van technologie volgen elkaar razendsnel op.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.