Met baby naar de tandarts

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Gemiddeld gaan we twee keer per jaar naar de tandarts. Met baby naar de tandarts, is dat al nodig? Het is belangrijk om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Hierdoor kan je kindje wat rondkijken en wennen aan de nieuwe situatie. De tandarts zal nog niet direct in de mond kijken, maar wel de grote ligstoel laten zien. Bij een volgend bezoek zal de tandarts in de mond willen kijken. Zo wordt dit langzaam opgebouwd en raakt je kind vertrouwt met de tandarts. Hierdoor kun je latere angst voorkomen.

Tandheelkunde voor volwassenen en kinderen

De tandheelkunde oftewel odontologie richt zich op de mondzorg. Dit betreft de tanden en kiezen, het tandvlees en alles wat daarbij komt kijken. De tandarts is gespecialiseerd in de algehele mondzorg en kan zich daarnaast gericht hebben op één specifiek onderdeel zoals de angsttandarts of de kindertandarts.

Een tandarts heeft een zesjarige opleiding gevolgd, soms hierna nog een specialisme zoals orthodontie of kaakchirurgie. Je kind is bij de tandarts in goede handen.

Wanneer met baby naar de tandarts?

Veel ouders vragen zich af wanneer je voor het eerst met een baby naar de tandarts gaat, en wat daar bovendien de noodzaak van is. Het doel om met een jong kind naar de tandarts te gaan is om het te laten wennen aan de tandarts zelf, de stoel die beweegt, de felle lamp, de sterke geuren en de geluiden binnen de tandartspraktijk. De tandarts is immers niet iets waar je kindje dagelijks heen zal gaan. Hierdoor kan een bezoek aan die vreemde man met zijn apparatuur eng zijn.

Tip: zodra het eerste tandje doorkomt begin je met het dagelijks poetsen. Dit doe je met een speciale babytandenborstel.

Bekijk babytandenborstels

De eerste keer naar de tandarts

Wanneer moet je met baby naar de tandarts? Tot de leeftijd van 1 jaar heeft het kind geen besef van waar het zich bevindt en is het niet nodig om baby mee te nemen. Wil je dit toch doen, dan is dit uiteraard ook geen probleem. Wees er wel zeker van dat je geen lange zit voor de boeg hebt bij de tandarts, omdat je baby anders wel erg lang moet wachten.

Een huilerige baby werkt bovendien ook niet prettig voor de tandarts zelf. Neem baby dus gerust mee bij je eigen controle, maar maak een vervolgafspraak wanneer er grote behandeling op de planning staat zoals een vulling vervangen of een wortelkanaalbehandeling.

Vanaf welke leeftijd dan wel?

Wanneer de peuter anderhalf tot twee jaar oud is kan deze bewust mee naar de tandarts. Dit is een mooie leeftijd waarop het kind zich bewust wordt van de omgeving en de noodzaak hiervan. Op deze leeftijd is het ook makkelijker om het jonge kind iets uit te leggen. De dreumes of peuter kan wat rondkijken en wennen aan deze nieuwe situatie.

Wachten tot vierjarige leeftijd

Helaas zie je nogal wat ouders die met hun kind naar de tandarts gaan wanneer deze vier jaar oud is. Zonde, want een vierjarige kan al wat gebitsproblemen hebben. Dit kun je voorkomen door eerder met een kennis naar de tandarts te gaan.

Wachten tot een kind vier jaar eens heeft nog een nadeel: het is op deze leeftijd beste beangstigender maar in tandarts te gaan. Bedenk dat een kind van vier jaar ook al te maken krijgt met verandering in de thuis-of schoolsituatie: van peuterspeelzaal naar kleuterschool is een hele stap. Leer het kind daarom liever om al vanaf twee jaar naar de tandarts te gaan. Hiermee voorkom je achteraf een hoop stress.

Voorkom een slecht gebit, poets de tanden van je kindje twee keer per dag. Gebruik hierbij een junior tandpasta. Deze is geschikt voor kinderen van 0-5 jaar oud.

Naar junior tandpasta

Wat doet de tandarts bij het kind?

Met baby naar de tandarts gaan is niet nodig, start hiermee wanneer het kind ongeveer anderhalf jaar oud is. De tandarts zal het kind vriendelijk ontvangen, en de gelegenheid geven om rond te kijken. Als het kind het durft, mag het even in de grote stoel zitten en voelen hoe deze omhoog en weer omlaag gaat. Bij een volgende bezoek zal de tandarts het kind een klein spiegeltje laten zien en ermee in de mond van het kind kijken.

De tandarts zal nog geen echte onderzoeken of behandelingen verrichten, maar kan wel een snel beeld krijgen van de stand van het gebit. Ook kan de tandarts in een nog later stadium wat langer in de mond kijken. Vaak krijg je dan ook advies mee met betrekking tot de verzorging van het gebit.

Het kind krijgt na afloop een sticker of een speeltje, alhoewel dit niet bij iedere tandarts gebruikelijk is. Vroeger kregen kinderen de traditionele lolly, maar dat is niet meer verantwoord. Je gaat immers niet naar de tandarts om gaatjes te krijgen dankzij snoepen. Beloon je kind daarom ook niet met snoepgoed.

Kind is bang voor de tandarts

Angst voor de tandarts komt veel bij volwassene voor en vindt zijn oorzaak in een negatieve ervaring, vaak in de jeugd. Het is daarom erg belangrijk om angst bij het kind te voorkomen. Allereerst zijn de ouders het voorbeeld. Vertonen zeker geen nervositeit of angst. Moet je een vervelende behandeling ondergaan dan stel je dit uit tot een moment dat je kind er niet bij is.

Hoe gaat de tandarts met jonge kinderen om? De tandarts voert alles stap voor stap uit. Hierbij heeft het uitleg en het kind, zo weet het wat er gaat gebeuren.

De kindertandarts

Je kind is bang voor de tandarts, wat moet je doen? Lukt het niet bij de normale tandarts dan zou je naar een zogenaamde kindertandarts kunnen gaan. Deze is gericht op angstige kinderen. Ruim 25 procent van de kinderen is immers bang voor de tandarts.

Als laatste advies: ga zo vroeg mogelijk met je baby, dreumes of peuter naar de tandarts en wacht zeker niet af totdat het kind al vier jaar oud is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Met baby naar de tandarts
Schuiven naar boven