Met deze hand moet je groeten – sociale omgangsvormen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je hebt het groeten in het dagelijks leven (dus naar andere mensen). Maar je hebt ook groeten binnen de paardensport. Met welke hand moet je groeten? Lees meer over de sociale omgangsvormen. Bijvoorbeeld wat het betekent wanneer je met de linker- of rechterhand groet.

Handen schudden

Met welke hand moet je groeten wanneer je iemand de hand schudt? Dit doe je altijd met de rechterhand. Je steekt je rechterhand uit en de ander zal dit automatisch ook doen. Schud elkaar gedurende 2 tot 3 seconden de hand. Langer wordt ongemakkelijk, korter komt ongeïnteresseerd over. Je hoeft overigens niet die 3 seconden exact af te tellen, dit is bij benadering.

Hebben: de mooiste ansichtkaarten

De militaire groet

Wanneer militaire elkaar groeten zul je merken dat dit overal in de wereld verschillend is. Een militaire groet noem je ook wel salueren (saluut). De militaire groet is afkomstig uit de Romeinse tijd. De Romeinen toonden hun ongewapende rechterhand door de geopende palm te laten zien. In de middeleeuwen werd hierbij met de rechterwijsvinger het vizier opgelicht.

Van hieruit is de huidige militaire groet ontstaan. Dit doe je altijd met de rechterhand waarbij de handpalm naar voren wijst. De vingers van de rechterhand wijzen ter hoogte van de slaap (zijkant gezicht).

Deze hand groeten tijdens paardrijden

Paardrijden kent verschillende onderdelen waaronder dressuur, springen, mennen of endurance. Tijdens wedstrijden is het normaal om richting de jury te groeten. Dit doe je zowel bij binnenkomst (afhankelijk van het niveau) als bij afsluiting van de proef.

Groeten moet altijd wanneer het paard stilstaat. Zet het paard recht voor de jury en laat hem bij voorkeur ‘vierkant’ staan. Neem beide teugels in de linkerhand. Houd de rechterarm gestrekt en breng de rechterhand achter het dijbeen. Vervolgens knik je met je hoofd naar de jury.

Let op want het is niet de bedoeling dat je met de linkerhand groet. Dit is alleen toegestaan wanneer er sprake is van een medische aandoening. Wanneer je normale wedstrijden rijdt moet je van tevoren aangeven dat je niet op de normale manier kunt groeten.

In deze hand moet de zweep (paardensport)

Tijdens het paardrijden mag je de zweep afwisselend links en rechts nemen. Bij een wedstrijd moet je hier voorzichtig mee zijn. Te vaak de zweep wisselen wordt als storend gezien. Leer jezelf aan om de zweep of links of rechts te houden.

Bekijk dressuurzwepen

Hoe zit het met groeten, waar laat je de zweep? Wanneer je de zweep normaal gesproken in je linkerhand hebt dan hoef je hier tijdens het groeten geen rekening mee te houden. Heb je de zweep normaal gesproken met de rechterhand vast, dan is het wel zo netjes om zonder zweep te groeten. Terwijl je de teugels met de linkerhand vastpakt houd je ook de zweep met links vast. Nu heb je de rechterhand vrij om netjes te groeten. Waak ervoor dat de zweep alle kanten opzwiept of recht omhoog staat.

Zo begroeten boeddhisten elkaar

Wist je dat boeddhisten elkaar niet middels een hand groeten? Ze begroeten elkaar door te buigen. Vaak wordt hier de uitspraak ‘Namasté’ bij gedaan, dit betekent ik buig voor jou. Met deze begroeting toon je respect voor de aandacht.

Bekijk boeddhabeelden

Hoe groeten hindoes elkaar?

Dan heb je nog de hindoes, die begroeten elkaar weer op een andere manier. Dit doen ze door de handpalmen tegen elkaar te drukken. De handen plaats je hierna ter hoogte ervan je hartstreek waarbij je het hoofd een beetje knikt. Ook nu mag je ‘Namasté’ zeggen, maar dit is niet noodzakelijk.

Elkaar begroeten in Tibet

Met welke hand moet je groeten wanneer je in Tibet bent? Helemaal niet, in dit land begroeten ze elkaar door de tong uit te steken. In westerse landen wordt dit als onbeleefd gezien maar in Tibet dus niet.

Zo begroeten Fransen elkaar

Je gaat naar Frankrijk op vakantie, maar met welke hand moet je groeten. Dat is niet zo moeilijk want de Fransen groet elkaar heel hartelijk. Ze drukken elkaar de rechterhand en zeggen hierbij ‘Salut’. Soms kussen ze elkaar en ja, ook mannen onderling doen dit. Wanneer je elkaar kust dan is het gebruikelijk om voor twee kussen te gaan, niet voor drie.

Op de werkvloer geven collega’s elkaar elke ochtend een hand. Soms wordt dit ook aan het einde van de werkdag gedaan. Handig om te weten wanneer je voor werk naar Frankrijk moet.

Belgen en Nederlanders

Als laatste nog de begroeting tussen Belgen en/of Nederlanders. Tijdens het begroeten geven we elkaar de rechterhand. Soms wordt er gekust, waarbij het dan om één of drie kussen op de wang gaat. Geen twee kussen, dit kom je meer in het zuiden van Europa tegen (Frankrijk, Spanje en Portugal).

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Met deze hand moet je groeten – sociale omgangsvormen
Schuiven naar boven