Metaalsmaak in mond: dit is de oorzaak

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Last van een metaalsmaak in de mond? Je bent niet de enige. Dit verschijnsel valt ook wel onder de smaakstoornissen. Waarom heb je die rare smaak in je mond? Hier zijn verschillende oorzaken voor, waarvan de meeste gelukkig niet zo ernstig.

Een bloedsmaak in de mond

Bij een metaalsmaak in de mond moet je direct aan de smaak van bloed denken. Dat kan wel kloppen want bloed bevat ijzer en dit smaakt metaalachtig.

Check eerst of je geen bloed in de mond hebt. Je kunt per ongeluk op de binnenkant van de wang of de tong wijten. Meestal voel je dit wel en ontstaat er een lichte bloeding. Dit is een logische oorzaak van een metaalsmaak in de mond.

Naar bestverkochte tandpasta

Gebruik van bestek

We vinden het heel normaal om met betalen bestek te eten. Mes en vork, een lepel, gebakjesvorkje of koffielepeltje. Al deze dingen zijn (in veel gevallen) van metaal oftewel edelstaal gemaakt. Dit materiaal kan voor een metaalachtige smaak in de mond zorgen. Gelukkig is dit niet bij iedereen het geval.

Probeer eerst eens met een ander materiaal bestek te eten. Bijvoorbeeld kunststof of hout. Bedenk wel dat houten bestek weer voor een houtachtige smaak kan zorgen.

Voedsel uit blik

Normaal gesproken mag voedsel of blik geen metaalsmaak in de mond veroorzaken. Toch kan dit gebeuren, vooral wanneer je hier gevoelig voor bent. Gebruik in dit geval geen ingeblikt voedsel. Doe je dit toch, bewaar het voedsel dan zeker niet in het originele blik. Restjes bewaar je in een kunststof bewaardoos. Deze bewaardoos gaat de koeling of de vriezer in.

Metaalsmaak in de mond door medicijngebruik

Sommige medicatie veroorzaakt een vreemde smaak in de mond. Je kunt last krijgen van een droge mond, verminderde smaak of een metaalachtige smaak. Dit soort problemen verdwijnt wanneer je met de medicijnen stopt. Het is belangrijk om vooraf met de arts te overleggen. Stop niet zomaar met medicatie.

Haartong

Sommige mensen hebben last van een haartong. Er ontstaat dan een wit of bruin laagje over de tong. Dit ontstaat door het drinken van koffie of thee, roken en weinig de tanden poetsen. De symptomen van een haartong zijn een stinkende adem, metaalsmaak in de mond en een witte tot zwarte aanslag. Soms ontstaat er een tongschimmel.

Een haartong is onschuldig en makkelijk te behandelen. Poets driemaal per dag de tanden aan borstel tweemaal per dag de tong met een tandenborstel. Je kunt ook een speciale tongschraper gebruiken. Bezoek regelmatig de mondhygiënist en probeer te stoppen met roken.

Bekijk tongschraper

Amandelsteentjes

Je kunt ook last hebben van amandelsteentjes. Dit zijn brokjes opgehoopt en verkalkt vuil. Vaak is dit zichtbaar als witte tot gele brokjes aan de keelamandelen. Symptomen zijn een vieze adem, de smaak van metaal in je mond en soms het gevoel alsof er iets vastzit in je keel.

De brokjes kunnen vanzelf loskomen, bijvoorbeeld tijdens het hoesten of niezen. Er kunnen ook klachten als misselijkheid en een kriebel in de keel ontstaan. Zorg voor een goede mondhygiëne, hiermee verminder je de klachten. Maak ook de tong regelmatig schoon. Vermijd roken, alcohol en overmatige suiker- en zuivelproducten.

Een luchtweginfectie

Iedereen krijgt wel eens te maken met een luchtweginfectie. De symptomen zijn heel divers, van hoesten tot keelpijn en soms ook koorts. Bij een luchtweginfectie kun je ook de smaak van metaal in je mond hebben. In veel gevallen geneest een luchtweginfectie vanzelf, soms schrijft de arts antibiotica voor.

Tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen ervaren soms een smaak van metaal in de mond. Dit is het gevolg van hormonale veranderingen. Niet alleen de smaak maar ook de geur verandert. Daarnaast kan er sprake zijn van ochtendmisselijkheid. Dit soort klachten komt vooral in het eerste trimester van de zwangerschap voor.

Moet je hier iets aan doen? Nee, over het algemeen verdwijnen deze klachten na de eerste drie maanden van de zwangerschap. Mocht het aan blijven houden dan is het goed om dit eens met de verloskundige te bespreken.

Smaakstoornissen

Bij iedereen kan er één of meerdere smaakstoornissen ontstaan. Bijvoorbeeld een metaalsmaak in de mond, verminderde smaak of helemaal niets meer proeven. Ook kun je bepaalde smaken juist sterker waarnemen. De oorzaak is verschillend maar het kan gaan om erfelijke aanleg, roken, een tekort aan zink, bloedarmoede of leverfalen.

Andere oorzaken zijn nierschade, bestraling of chemotherapie maar ook suikerziekte. Heb je naast een metaalsmaak in de mond ook nog andere klachten? Blijf hier niet mee rondlopen maar ga langs de huisarts, of vraag de behandelende arts om advies.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Metaalsmaak in mond: dit is de oorzaak
Schuiven naar boven