Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je partner of man is autistisch. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Zolang je maar weet hoe je hiermee omgaat. Bekijk de kenmerken van autisme, welk gedrag iemand vertoont en hoe je hierop reageert. Doelstelling: een lang en gelukkig leven met je man. Liefde overwint namelijk alles.
Een autistische partner is niet raar
Ongeveer 1% van de bevolking heeft de diagnose autismespectrumstoornis. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijk percentage hoger, niet iedereen laat zich testen. Opvallend is dat autisme vaker bij jongens dan bij meisjes voorkomt. De verhouding is 75% jongens en 25% meisjes. Ruim de helft van alle mensen met autisme heeft daarnaast een verstandelijke beperking.
Een autistische partner hebben is helemaal niet raar. Wel is het belangrijk om hier op de juiste manier mee om te gaan.
Mijn man is autistisch: de kenmerken
Je kiest niet altijd bewust voor een autistische partner. Soms wordt later pas duidelijk dat er sprake is van het autismespectrumstoornis. Maar je kunt ook op voorhand verliefd worden op iemand met autisme.
Mijn man is autistisch, hoe herken ik dit? Hieronder vind je in het kort de belangrijkste kenmerken.
- Moeite met het onder woorden brengen van gevoelens en interesses
- Nauwelijks in kunnen leven in andermans gevoelens
- Onbegrip voor woordgrapjes
- Altijd eerlijk zijn, zelfs wanneer dit ongepast is
- Moeite met lichaamstaal uitzenden en begrijpen
- Weinig behoefte aan sociale contacten
- Vriendschappen en liefdesrelaties verlopen moeizaam
- Moeite met veranderingen
- Sterk hechten aan vaste rituelen
Het is niet zo dat iemand met autisme alle bovenstaande kenmerken vertoont, maar ze komen wel grotendeels overeen.
Diepgaande interesses
Is je man autistisch? Dan zul je merken dat hij een diepgaande interesse in een bepaald onderwerp of hobby heeft. Dit kan van alles zijn, van treinen tot vogels en van bierdopjes tot muziek. Opvallend is dat veel autisten binnen de ICT werken. Dit komt omdat ze hier talent voor hebben en zeer gedetailleerd te werk gaan.
Mogelijk werkt je man ook binnen de ICT of toont hij hier interesse in. Daarnaast kan zijn diepgaande hobby veel tijd opslokken.
Hoe omgaan met een autistische partner?
Wist je al dat je man autistisch is of hebben jullie dit onlangs ontdekt? Ten eerste is het belangrijk om je te verdiepen in het begrip autisme. Niet alleen wat het inhoudt maar ook wat dit voor je partner betekent. Bedenk dat autisme bij iedereen anders tot uiting komt. Daarnaast zijn er verschillende vormen van autisme.
Met een autistische man is het belangrijk dat er geen stress in de relatie voorkomt. Creëer rust en ontspanning, dat is belangrijk. Vaak heeft je partner behoefte aan regelmaat en vaste rituelen. Dit is voor jou misschien saai, maar je man vindt hier houvast aan.
Samen afspraken maken
Ook is het belangrijk om samen afspraken gemaakt hebben. Denk hierbij aan zaken als huishoudelijke klusjes, boodschappen doen, de verzorging van de kinderen of financiële zaken. Een autistische man kan zich heel goed aan dit soort afspraken houden, zolang ze maar duidelijk zijn.
Houd er rekening mee dat jij degene bent die beslissingen neemt. Het is niet zo dat je de autistische partner wil onderdrukken, maar deze heeft gewoon meer moeite met het nemen van beslissingen. Ook zal jij degene zijn die de sociale contacten onderhoudt. Laat je dit aan je man over, dan bloeden vriendschappen dood. Onderneem zelf actie.
Voor kinderen en volwassenen: autisme speelgoed en bezigheden
Kunnen autisten een relatie hebben?
Lange tijd werd gedacht dat mensen met autisme geen relatie kunnen hebben. Dat is fout gedacht want een relatie is heel goed mogelijk. Mensen met autisme hebben zelfs extra behoefte aan een partnerrelatie. Maar wel een waar ze zichzelf kunnen zijn.
Twee autisten kunnen samen een relatie aangaan
Kunnen 2 autisten een relatie hebben? Natuurlijk kan dat. Toch moet gezegd worden dat deze relatie in de verdrukking kan komen. Dit heeft te maken met een achteruitgang in sociale contacten, niemand die knopen doorgehakt en taken die blijven liggen.
Wanneer twee autistische mensen een relatie aangaan is het belangrijk dat ze hulp van buitenaf krijgen. Bijvoorbeeld bij de financiële en praktische dagelijkse zaken. Daarnaast is het vriendennetwerk belangrijk. Van beide autistische partners kan niet verwacht worden dat ze vriendschappen aangaan of onderhouden.
Zo toont een autist liefde
Voor de partner van de autist lijkt het soms alsof er geen liefde of gelegenheid is. Dit komt omdat een autist de liefde op een andere manier toont. Voor mensen met autisme is intiem contact een struikelblok. Vaak is een knuffel al meer dan voldoende en ziet je man met autisme dit als romantisch gebaar.
Verwacht geen bloemen, bonbons of andere cadeautjes. Ook geen complimentjes, dat zit er vaak niet in. Maar een knuffel zegt al heel veel. Binnen de relatie geef je veel maar krijg je weinig terug. Ook dit is iets om rekening mee te houden.
Samen met een begeleider kan de autistische man wel richting romantische gebaren werken. Bedenk dat dit voor je partner heel moeilijk is, waardeer het dan ook zeker. Wanneer je begrijpt hoe het in zijn hoofd werkt dan zit er nog een mooie relatie in.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.